Задайте ни въпрос

Много обичаме да отговаряме. Колко по-труден е въпросът, толкова по-интересно ни е. Принципно очакваме по-скоро въпроси, свързани с дигиталния печат, довършителните технологии, софтуера за настолан издателска дейност и деуги неща от тази област. Ако можем, ще ви помогнем и в други области.

В коменатрите по-долу можете да прочетете за доста казуси и решенията на повечето от тях.

Струва си и да погледнете секцията Как да на bulged.net.

Ако не откриете там отговора, който търсите, просто ни попитайте, ще направим всичко възможно, за да ви отговорим.

Advertisements

364 Comments Add yours

 1. monk каза:

  Здравейте! Честит блог!
  Ето едно въпросче, което много ме вълнува и до сега не съм получил задоволителен отговор: Как пълноценно да се използват допълнителните мастила на печатните ви машини – да се напечата перфектен залез от RGB снимка, например?

 2. donyoan каза:

  Здрасти,
  Отговорът е значително прост: Единственото, което трябва да направиш е да ни подадеш RGB файл (TIF, PDF или PS) и изрично да отбележиш, че искаш Indichrome печат. Тогава ‘рип’-а на Indigo сам цветоотделя RGB-то в CMYKOV.
  В случаят със залеза ще използва Orange. Сигурно ще последва въпрос „Мога ли да видя какво ще излезе на монитора ми?“. Единственото, което имам е изходният профил на машината. Ако има интерес ще го споделя.

 3. nikpopart каза:

  а самo аз ли виждам хипер-мега-ултра-жега-малката усмивчица в лявата част на блога …..

 4. Nora каза:

  а не е ли в дясната част…

 5. bulged каза:

  Май да. Аз определено не я виждам.:)

 6. bulged каза:

  А, видях я.:)

 7. monk каза:

  ДА! Моля за профила!
  Няколкото пъти, когато съм искал да печатаме RGB материали, ваши колеги успяваха да ме разубедят с довода, че никога не се знае какво ще излезе.

  Въпросът ми е – какво може да се обърка?

  След като ми пратите профила, искате ли да направя тестов PDF, за да кажете дали така трябва да се подават нещата за RGB печат?

  И още нещо – каква е тази усмивчица? не я виждам…

 8. Nora каза:

  мonk: погледни RSS новините в дясно. Срещу новината за Коника Минолта има една миниатюрна усмивчица. Най-интересното е, че никой незнае как се е появила. 🙂

 9. donyoan каза:

  @monk
  Да се обърка – нищо не може да се обърка. Да се влияе – може, доколкото могат да се засилва/намалява плътността на мастилата. Нешата трябва да са си просто RGB. Ще ти пратя профила на мейла, който си оставил тук.

 10. Богданов каза:

  Интересувам се от повече информация за линията ви за твърди корици. Възможности, типове корици, цени.
  Наистина е нещо търсено от клиентите и нужно.

 11. donyoan каза:

  Линията за твърди корици е ориентирана към малки и средни тиражи (е, в момента приключихме с един двехиляден). Възможно е както цялостната изработка на книга (тяло + корици), така и изработката само на ‘папката’, сглобяване и т.н.

 12. silviq каза:

  Здравейте имам един въпрос.Трябва да изпечатам книга страниците и са във формат JPG.
  Файловете са с изсканите цветови настройки CMYK и с раздувки от по 3мм във всички посоки..Трябва всичко това да бъде в един PDF.в който да сложа всичките тези страници, без да им се загуби оразмеряването, което вече е направено, и да не им се променят цветовите стойности.
  Тоест, те да не се променят като цветове и размери от оригиналите, но да се обединят в един PDF?
  Благодаря предварително за отговора.

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Сещам се за два основни начина да постигнете търсения резултат.

   Първият е да използвате програма за страниране (Indesign или Quark), да създадете документ със съответния брой страници и правилните настройки за наддаване (bleed), да поставите JPEG файловете в правилната последователност и да експортирате PDF файл по начина, описан в „Настройване на програмите за предпечат“ на този блог. Тази техника ви гарантира запазването на цветовете и размерите на изделието, но е по-трудоемка, особено, ако става въпрос за повече страници.

   Вторият вариант изисква рабо на компютър с инсталиран Acrobat Professional. Изберете всички файлове, които искате да обедините. Цъкнете с десния бутон на мишката и изберете Combbine suported files in Acrobat от контекстното меню. Подредете файловете в реда, в който желаете в диалоговия прозорец като ги влачите. Изберете настройката Larger file size. Натиснете Next. Екранът ви дава възможност за още един преглед на последователността на страниците. Натиснете Create.

   Тук можете да видите и грозновати картинки за описаната процедура в Acrobat 8 (CS3)

   JPEG2PDF

   Който и начин на работа да изберете, не забравяйте да прегледате внимателно готовия PDF файл, обърнете внимание на размера и ориентацията на страниците и цветовете. Повече за прегледа на PDF файлове можете да научите оттук.

   Надявам се да съм помогнал
   Поздрави и успех,

   Мартин

 13. silviq каза:

  Много благодаря за отговора ви.И само още нещо да попитам как да сложа корицата и гърба в този формат,как трябва да е поредността?И ако използваме втората от вас посочена програма ще се запазят ли цветовете и размерите.

  1. bulged каза:

   Най-добре е да подадете корицата и гърба като отделен файл, точно заради различния размер. Можете да я подадете като отделни страници, като гръбчето е част от първа корица или като разтвор, и в двата случая няма да има проблеми собработката. Съответно поредноста, ако са отделни страници е Първа корица, втора корица (която пада на гърбана първа), трета корица, четвърта (последна корица).

   При използване на втория начин размерите и цветовете ще се запазят непроменени. Там трябва да се обърне внимание на последователността на файловете, за да не се наруши, в случай, че имената не са последователни. Например 01,02….10,11 се подреждат правилно, но 1,2………10, 11 се подреждат така: 1, 10, 11, 12. ъова може да се поправи в диалоговия прозорец, не е сложно.

   За всеки случй, и при двата методи ви съветвам да сравните оригиналните и обработените файлове за евентуални проблеми.

   Поздрави,

   Мартин

 14. silviq каза:

  Май наистина няма въпрос на който да не отговорите.БЛАГОДАРЯ! 🙂

 15. bulged каза:

  Моля, пак заповядайте. 🙂

 16. Reny каза:

  Здравейте, налага ми се да правя каталог,
  в който участниците се набират в продължение на три-четири месеца, като през това време всеки един от тях трябва да одобри и потвърди начина на представянето си. Разделите се отварят и определят в течение на това набиране. Който има опит моля да сподели – от организацията, до подготовката за печат.
  Предварително благодаря

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Трудно ми е да ви дам еднозначен отговор в тази ситуация. организацията до голяма степен зависи от начина, по който ще става съгласуването – изпращане на корекции по електронната поща, на място, илии по какъвто и да е друг начин. Опитът ми сочи, ч ключово при такива проекти е съгласуването и спазването на сроковете. При всички случаи си оставете достатъчно време до крайния срок и следете напредъкът изкъсо, защото корекциите в последната минута са изнервящи за всички и предразполагат към грешки заради бързане и недоглеждане.

   По орношение на предпечата, нещата са както с всяко друго изделие. Снимките се обработват в програма за редакция на изображения (като Photoshop), векторните елементи в програма векторна графика (например Illustrator). Всички елементи, включително текстовете, се обединяват в програма за страниране (Indesign, QuarkXPress). Това са само най-общите насоки.

   Имате възможност да изпращате PDF файлове с ниска резолюция на участнииците за прегелд и одобрение, както на текста, така и на визията на изделието.

   С удоволствие ще помогна за по-конкретни аспекти, ако е необходимо,

   Поздрави, Мартин

 17. Reny каза:

  Здравейте, благодаря за своевременния отговор!
  Проблемът е, че тази дейност е съвсем нова за мен. Когато получих задача да оформям само рекламните карета и други рекламни материали /не за този каталог/, нямах представа, че аз отговарям изцяло за него. Сега се получава голяма бъркотия, защото трябва да се издирват стари материали, готови изпратени от клиентите карета в джпег с лошо качество, във вече оформени страници се премахват участия и т.н. Сроковете вече недопустимо се отлагат и още не е довършена тази бъркотия, за да се предаде за печат все пак преди края на годината, и хоп! – ново двайсет –
  започваме нов каталог!!! Затова искам да организирам моята работа по възможно най-добрия начин. Не споменах – сама се занимавам с това, нямам колеги, с които да обсъждаме и делим работата. Затова всякакви насоки и съвети ще са от полза, още веднъж благодаря!

 18. bulged каза:

  Здравейте отново,

  Очевидно ситуацията, в която се намирате е едоста сложна. Всички сме попадали в моменти, в които сроковете ни притиска, не знаем откъде да започнем, а бъркотията изглежда тотална.

  Обикновено в такива ситуации се хващам с първото нещо, това винаги е по-добра стратегия, отколкото да се чудиш кое по-напред.

  Съжалявам, че не мога да помогна с конкретен съвет в ситуацията, но ето какво мисля: въпреки кратките срокове, изпипазй нещата възможно най-добре и ги провери надлежно, преди да ги изпратиш за печат. Губи се време, но ще си спестиш огромни разправии и още повече време. Добре е да видиш на печатната кмашина как изглеждат отпечатъци от по-важните елементи: корица, реклами и т. н., за да можеш да реагираш преди хартията да е съсипана.

  Ако имаш колебания, питай. В печатницата за предпечатната подготовка, клиентите/авторите/рекламодателите за вида на материалите им. Ако пак имаш колебания – карай ги да си одобряват нещата, при това с подпис.

  По отношение на предпечата – прегледай страниците на този блог, свързани с предпечатната подготовка и приготвяне на файлове за печат, там ще откриеш основните насоки, сравнително достъпно описани.

  Надявам се да съм бил полезен, на линия съм, ако имаш други въпроси. Всъщност, както и повечето неща, изглежда по-сложно, отколкото е в действителност.

  Поздрави и успех,

  Мартин

 19. Reny каза:

  Здравейте, благодаря за отговора!
  По отношение на новия каталог наистина вече имам решение как да организирам работата – точно според Вашия съвет. Притеснява ме настоящия – трябва да излезе на 15 декември, а още се правят корекции!!! Даже ако излезе не в добър вид проблемът ще е по-малък, ако се забави издаването след този срок. Но за съжаление това не зависи от мен.
  По въпроса за одобрението от клиентите – то става по електронната поща – достатъчно ли е това според Вас.
  Не изглежда толкова сложен процесът – просто трябва да се изпипат нещата според съветите и указанията на по-опитните.
  Добре, че Булгед знае всичко!
  Пак ще питам, при всички случаи ще се наложи!
  Хубав и успешен ден

 20. bulged каза:

  Моля, надявам се да съм бил полезен,

  Одобрението по електронната поща според мен е достатъчно в повечето случаи, стига да се пазят писмата с окончателните версии. При чести промени винаги има вариант да остане нещо старо, поне на мен ми се е случвало неведнъж.
  Принципно има вероятност да възникнат проблеми и при печата и обработката на файловете, затова е по-добре най-претенциозните неща да бъдат одобрени и на отпечатък, ако има възможност. Става въпрос само за случаите в които има вероятност от несъответстие, например при материали в RGB цветово пространство или за особено взискателни клиенти.
  Вариант е и да пуснете цветна проба за тези елементи, която да служи като ориентир при печата.

  Ако можем да сме полезни с още нещо, оставаме на линия,

  Поздрави и лек ден,

  Мартин

 21. Reny каза:

  Здравейте отново,
  Първият (за мен) каталог вече е предаден за печат и силно се надявам, това, което е зависило от мен да е наред.
  Във вторник ще видим. Сега въпрос имам за предстоящия, който подготвям. Каретата ги събирах в Корела, пдф-и се изпращаха за одобрение от клиентите. Но после като се импортират в индизайна излизат доста зле, та ги странирах в корела. С индизайна никак не съм на „ти“, но много искам да стана. Трябва ли да събирам каретата според Вас в инди-то, за да излизат по-добре като се импортват пдф-ите после, или е по-добре в Илюстратора. Или направо индизайнските файлове после да се ползват, което обаче значи всички файлове да се пазят в два варианта. Още нещо – корелският файл си беше всичко наред, но след импортване в пдф само на едно място се получи грозен черен контур-незнайно откъде и една загубена преливка. Оправиха го с плъгин за акробата, но не пожелаха да ми дадат никакви разяснения. Плъгина беше P stop. Също бих искала да знам защо се получава така и как да го избегна.
  Сигурно ще имам още въпроси, благодаря много, Булгед!
  Reny

 22. bulged каза:

  Здравейте,

  Принципно е несравнимо по-удобно събирането на крайния вид на изделието да става в програма за страниране, каквато е Индизайн. Корел, според мен, не най-подходящата програма за тази цел, но разбира се има и други менения. Илюстратор пък съвсем не става. Най-малкото, защото не работи с многостранични документи, а човъркането на всяка страница в отделен файл превръща странирането в жива мъка.

  Индизайн е добрата алтернатива заради по-добрите си възможности за работа с текст, високото ниво на съвместимост с различни типове файлове и ред други предимства.

  За пидиефите от Корел: има ред неща които могат да се случат. Избягвайте поставянето на прозрачни PSD файлове от Фотошоп. Принципно е добра стратегия да конвертирате в битмап с (растерно изображение) Object>Convert to Bitmap всичко, с изключение на текста.

  Ако не постъпите така, вероятни проблеми могат да създадат различните ефекти (обикновено се скапват при експорта или рипването на файла), поставени прозрачни файлов и други подобни. Същата е ситуацията с преливките. Добре е да са растерни, независимо в коя програма са правени, така вероятността да не се отпечатат както очаквате е пренебрежимо малка.

  За контура, който се е появил, честно казано, нямам обяснение, не мога и да предполагам, без да съм видял файла. Между другото, плъгинът е PitStop и е отнай-мощните инструменти за редакция на PDF-и.:)

  А PDF-ite, поставени в Индизайн изглеждаха зле в самата програма или в генериран файл за печат?

  Защото не е изключено да сте се подвела по изображението за преглед, което е с ниска резолюция, за да не забавя работата на програмата. Ако нещата в PDF-a за печат изглеждат добре (в блога е описано и как може да се провери), вероятно няма проблем.

  Режимът за преглед в Индизайн се сменя от View.Display Performance.

  Надявам се да съм бил полезен. Стискам палци всичко да е наред с каталога,

  Поздрави,

  Мартин

 23. Reny каза:

  Здравейте,
  И аз се ориентирам към Индизайна за страниране, купих си официалното ръководство и смятам да се заема сериозно с него. За съжаление нямам време за започна от самото начало, а трябва в процес на работа да го изучавам. На първо време в корела ще оформям каретата, които са спешни за изпращане и одобрение. Ще се допитвам до Вас при нужда.
  ПДФите изглеждаха зле в програмата, с View.Display Performance изглеждат нормално.
  Не слагам PSD-та в корела, това го знам, след обработка в шопа запазвам и импортирам в тиф. Илюстратора ми е много удобен ако се налага векторизиране, също векторни графики.
  Конвертирането в битмап също го знам и го правя, но когато всичко е много спешно и ми висят над главата правя пропуски и грешки.
  Ще трябва да го изуча и използвам този Pitstop.
  Ако можете да ми посочите практически ръководства и за него и за Индито, това ще ме улесни.
  Благодаря много

 24. bulged каза:

  Здрасти,

  На първо място, всички допускаме грешки, когато всичко е спешно и възложителите ни притесняват. Въпреки всичко, несъменено е по-добре нещата да стават от първия път, макар и с цената на закъснение. Старият лаф, че това, което не стане от първия път, обикновено не става и от втория продължава да е в сила в нашата област.
  По отношение на софтуера и начина му на употреба, смятам, че сте на прав път, идеята е точно такава – всяка програма се използва с точното си предназначение.
  Pitstop е сериозно приложение, но не знам до колко ще ви е полезно. Той е предназначен по-скоро за редактиране на готови за печат файлове, което няма да ви е нужно, щом имате изходните файлове. Разбира се, може да послужи в случаите, в които трябва да се коригира готов файл, изпратен от клиент.
  Като цяло в интернет има много книги и видеоматериали с ръководства за употреба на Indesign, могат да се намерят такива и за Pitstop. трудно ми е да препоръчам нещо конкретно, защото изборът е голям.
  http://www.layersmagazine.com/category/indesign/
  На този адрес, например има доста полезни съвети и ръководства. Като цяло официалното ръководство е доста изчерпателно, а при конкретен проблем, Гугъл помага почти винаги.

  Поздрави и приятен уикенд,
  Мартин

 25. Reny каза:

  Здравейте,
  Току що получихме каталога от печатницата, аз съм доволна, всичко, което зависеше от мен е добре. Само съжалявам, че ме накараха да променя в последния момент цвета в дизайна на корицата и според мен (и не само) първият ми вариант беше много по-добър, по-изчистен.
  Този сайт е чудесен, благодаря много!
  Весели празници!!!

 26. bulged каза:

  Супер,

  Много се радвам, че сайта ви харесва и сме ви били полезни. Поздравления за успешния проект.

  За дизайна – всички правим компромиси понякога, няма начин. Ако можем да сме полезни с нещо, оставаме на линия.

  Весели празници и много успехи,

  Мартин

 27. Иван каза:

  Здравейте

  Искам да ви благодаря за чудесния блог и полезнта и интерсна информация на него. Продължавайте в същият дух аз ще продължавам да следя блога ви.

 28. Reny каза:

  Здравейте,
  Можете ли да ми обясните защо бял текст на черен фон на едно място се отпечатва нормално, а на друго изобщо липсва. И двата случая са от многостраничен пдф, създаден в корел 14. В същност липсата на белият текст е само на едно място и то частично – в едно черно каре един абзац присъства, а друг липсва. Бях предоставила освен пдф и оригиналния корелски файл, и в двата всичко си е наред.
  Благодаря Ви

  1. monk каза:

   Интересен въпрос :/
   И на мене се е случвало… Причената не се намери…

 29. Reny каза:

  А продължава ли да Ви се случва,
  ако – не, как го постигнахте?
  И най-важното – как може да се избегне?
  Аз имам идея, но е доста трудоемка, може би по-опитните
  ще споделят!
  Благодаря!

 30. bulged каза:

  Здравейте,

  Само като предположение, дали част от белият текст не е със зададен овърпринт? Обикновено се случва, когато текстът е бил черен, цветът му е сменен, но отметката за овърпринт остава. В този случай при включване на Overprint Preview в Acrobat текстът също би трябвало да изчезва.

  Иначе, може би някой от обичайните заподозрени в Корел – ефекти, прозрачност или нещо подобно.

  Пак казвам, това са само предположения, нямам конкретен отговор на въпроса. Странно е в и в Корел и в акробат нещата да изглеждат ОК, а при рипването да изчезват.

  Поздрави,
  Мартин

 31. Reny каза:

  да, имаше овърпринт, ама в акробата си го имаше текста – странна работа!
  а и от печатницата нищо не казаха! – дали е било заради суматохата обичайна за това време на годината – не знам!
  Ама как може да се поправи това!
  Имате ли идея?!
  Аз имам, ама ми се струва малко сложна за изпълнение
  Уффф!

 32. bulged каза:

  Може да се оправи, като се махне овърпринта на белия текст.

  Ако текстът е със зададен овърпринт и се вижда, трябва да включите Overprint Preview на Acrobat (Advanced>Print Production>Overprint Preview.) Можете да видите разликата като го включите и изключите. Ако нещо изчезне при включването, значи има проблем.:)

  По лесен начин за проверка е използването на Preflight функцията на Acrobat. (Advanced>Print Production>Preflight>list white objects set to overprint.) Може да се намира в различни подменюта в зависимост от версията, но със сигурност го има.

  Начинът да се оправи е като се махне отметката overprint на съответния обект. Има и автоматична функция за издупч3ване на бялото, отново в Preflight на Acrobat CS3 и CS4, но е добре резултатите от работата й да се проверяват внимателно.

  Поздрави и успех,
  Мартин

 33. Ivanov каза:

  Здравейте! Искам да попитам при направата на лого с нормален размер във Фотошоп след като запиша файла PDF и дам принт цветовете и ефектите от blending options ми се разминават и не изглеждат достатъчно добре… може ли да ми помогнете? Дали грешката ми е в резолюцията и размера на файла от фотошоп или в настройки от Acrobat ?

 34. bulged каза:

  Здравейте,

  Трудно ми е да ви отговоря в случая, без малко допълнителна информация. Какви точно са размерите и резолюцията на файла, в който работите?

  Като цяло по-вероятно е да проблемът да е от резолюцията или настройките при запис на PDF. Опитайте да запазите файла като TIFF, след като приложите командата Flatten и вижте дали ще има същия проблем.

  Принципно не е добър вариант логото да е растерно, както и да има сложни ефекти. Идеята му е да изглежда добре цветно и черно бяло, както и във всякакви размери, в зависимосто от нуждите, корто не може да стане при растерно изображение и употреба на този тип ефекти.

  Като цяло, добрият вариант е логото да се направи във векторна програма, за да се решат всички проблеми. На блога има доста информация за логодизайна, както и примери.

  Поздрави и успрешен ден,
  Мартин

 35. Borisov каза:

  Здравейте,

  Имам следното питане:
  Документ създаден в Indesign CS4 е експортиран в PDF според написаното в „Създаване на PDF/X файл в Adobe InDesign“. Това достатъчно ли е за предаване за печат при Вас? Трябва ли текстът да е outlined или flattened допълнително както е описано в http://indesignsecrets.com/converting-text-to-outlines-the-right-way.php например ?

  Благодаря за информацията!

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Краткият отговор на въпроса е, че не са нужни допълнителни манипулации по отношение на шрифтовете, извън описаните тук.

   Начiнът на работа, който е описан на блога е подходящ за почти всички случаи. Като правило, при PDF с вградени шрифтове, конвертиранвто на тексат в криви не е нужно. Разбира се, има и изключения, но те се случват наистина рядко и могат да се дължат например на шрифтове с некоректна кодова таблица. Конвертирането на текста в криви е вид допълнително подсигуряване, но само по себе си то крие определени рискове, например удебеляване на текста на места, в които се припокрива с прозрачни обекти, по-тежки и трудни за обработка и пренос файлове (особено, ако съдържат повече текст) и други.

   В случай, че въпреки всичко има проблем, ще имаме грижата да ви уведомим преди отпечатването на изделието.

   Поздрави,

   Мартин

 36. ncg каза:

  Бихме искали да знаем дали имате плотери за рязане на фолио?

  1. bulged каза:

   Имаме възможност за печат и рязане на фолио, включително сбяло мастило. имаме на склад бели и прозрачни PVC материали, както и сребърно метализирано фолио. Те са значително по-плътни от материалите, които се използват за опаковки, но могат да се използват за изготвяне на мостри, преглед на цветовете и дизайна.

   Имаме и възможност за рязането им на плотер.

  2. bulged каза:

   Имаме възможност за печат и рязане на фолио, включително сбяло мастило. имаме на склад бели и прозрачни PVC материали, както и сребърно метализирано фолио. Те са значително по-плътни от материалите, които се използват за опаковки, но могат да се използват за изготвяне на мостри, преглед на цветовете и дизайна.

   Имаме и възможност за рязането им на плотер.

   Поздрави,

   Мартин

 37. Reny каза:

  Здравейте,
  Бихте ли ми посочили начин от многостраничен пдф – чрез някакъв скрипт може би да получа страниците като отделни файлове.
  Благодаря Ви

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Нямате нужда от скрипт, само от Акробат Про. Използвайте Document>Extract Pages, изберете страниците, които искате да отделие и поставете отметката Extract As Separate Files.

   Това е всичко.:)

   Поздрави,

   Мартин

 38. Reny каза:

  Мноооооооооого Ви благодаря!
  Хубав уикенд!

  1. bulged каза:

   Моля, пак заповядайте. 🙂

 39. Reny каза:

  Здравейте,
  Можем ли при Вас да гравираме лого върху дървена основа.
  Става въпрос за 1000 бр, като първите 50 ще бъдат тестови.
  Благодаря
  Reny

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   За съжаление, не можем да ви предложим такава услуга. Доколкото знам, най-добрият начин да стане е чрез лазерно гравиране, съветвам ви да потърсите фирми, които се занимават с това тук.<

   Поздрави и успех,

   Мартин

 40. Deni каза:

  Здравейте,
  Може би тук не е мястото да задам въпроса си, но все пак да опитам. Имам файл който ми е word-овси и е формат А4, а трябва да го дам за печат във формат PDF, но А5 размер. Така и не успях да се справя. Дали ще е удобно ако знаете как да стане да ми го обясните?
  Благодаря предварително

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Първо искам да се извиня за забавянето на отговора, дължи се на почивните дни.
   На второ място, искам да ви кажа, че мястотот за задаване на въпроси е точно това.
   За да решим проблема, може би ще имаме нужда от още малко информация, но на първо време мога да ви препоръчам този модел на работа. Примерът е с Word 2000, шпследната версия, която не е твърде шарена за вкуса ми, но като цяло няма принципна разлика и при работа с по-нови или по-стари версии на програмата.

   И така:

   Стъпка 1: Изберете File>Page Setup. Ще видите диалоговият прозорец Page Setup. Oт падащото меню Apply to: (долу вдясно) изберете Whole documents. От падащото меню Page size (горе в ляво) изберете A5 (148х210). Последователността на настройване на двете менюта има значение, нагласте първо Apply to. В Page Setup можете да намерите и други полезнии опции като размерът на белите полета. Не забравяйте да прегледате резултата внимателно. Възможно е част от текстовете да се ръзместят, заглавията да се озоват в края на страниците и други подобни.

   Запазете файла, вече в размер A5.

   Стъпка 2: Създайте PDF файл.

   Аз използвах Adobe PDF Mаker и резултатът беше много добър, ако използвате друг начин за създаване на PDF и тази техника не работи при него, моля пишете ми тук какъв е той, за да мога да ви предложа вариант.

   Тук можете да видите и снимки на екрана с отделните стъпки:

   Screenshots

   Поздрави и весели празници,
   Мартин

 41. Deni каза:

  по точно казано, аз го правя PDF, но не ми става А5 размер. Това ми е необходимо като обяснение, както да стане от А4, а А5 размер.

 42. Deni каза:

  Здравейте,
  Благодаря за отговора. Това, което ми написахте, го направих, но не ми върши работа. Може би аз не съм се изразила правилно, за това сега ще опитам да обясня по-точно.
  Материала, които имам е в wodr – А4 формат (40 стр.) и трябва да го направя – А5 pdf формат и пак да си остане 40 стр. Или по-точно все едно е с намаление направен.

 43. Deni каза:

  Забравих, че ме попитахте с какви програми работя с XP съм и ползвам същия като Вас Adobe PDF Mаker.

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Честно казано, ме затруднихте с въпроса си, но продължавам да търся решение. По някаква причина не мога да накарама Adobe PDF Mаker да отпечата страниците в желания размер. Ще потърся решение и ще имам грижата да го публикувам тук.
   Едната идея, която ми хрумва е употреба на постскрипт драйвер, но неговите инсталация и настройки са относително сложни.

   Поздрави,

   Мартин

  2. bulged каза:

   Всъщност, ето го и решението

   Не използвайте иконката в горната лента. Вместо това изберете File>Print. От падащото меню Name изберете Adobe PDF, а от падащото меню Scale to paper size (долу в дясно) изберете А5. Натиснете принт и изберете къде да запазите файла си.

   В случай, че този размер не е наличен от падащото меню, добавете го като изберете Properties i цъкнете бутона Add вдясно от падащото меню Adobe PDF Page Size. Кръстете новия размер А5, изберете размери 148х210. Натиснете OK, затворете прозореца Print и започнете описаната в предишния абзац процедура отново.

   Надявам се да съм бил полезен, оставам на линия за допълнителни въпроси,

   Поздрави и успех,

   Мартин

 44. Deni каза:

  Здравейте отново,
  Направих го така, както ми го описахте…последното. Определено стана А5 формат, но искам да Ви попитам при Вас като го направихте и след това като го отворихте в Аdobe Acrobata на стр. А4 ли Ви го показа, или на А5? Защото при мен се получи текста А5 фомат, но разположен на лист А4. Може и аз някъде да съм сбъркала, но определено го правих стъпка по стъпка така както сте го описал. Питам информативно. Все пак има начин от Acrobata след това да се импортва във Corel-а и да се нагоди за печат.
  Но независимо от всичко, много съм Ви благодарна за отделеното време и за помощта.
  Поздрави и благодарности още веднъж

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   При мен форматът на страницата стана А5, не само наборното поле и когато извърших отново същата последователност от действия, постигнах същия резултат.

   Може би съм пропуснал нещо при описанието на действията, ще ги проверч отново и ще пиша пак.

   Поздрави,

   Мартин

 45. Deni каза:

  Здравей Мартин,
  Отново пробвах и този път се получи. Не ми стана ясно обаче защо от компютъра ми в работата не стана, а от този вкъщи стана. Определено утре ще пробвам пак в работата, дано се получи и там.
  Явно аз не правя нещо както трябва, а не че не е обяснено правилно.
  Позднави
  Деница

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Може би има още някоя настройка, която ни убягва и заради това се резултатите са различни.

   Ще се радвам, ако ми пишете какво се е случило.

   Поздрави,

   Мартин

 46. Deni каза:

  Здравей Мартин,
  Определено в работата не се получава и нямам никакво обяснение защо. Пробвах го доста пъти, не става.
  В къщи компютъра ми е със същите програми и настройки и се получи, тук защо не се получава не знам.
  Има ли значение, че при вас в менюто Default Settings пише word, а при мен Standart?
  Да не би това да ме бърка нещо. Разгледах хубаво това меню на компютъра ми, но няма от къде да извадя word, а и не ми позволява да пиша.

 47. Ita каза:

  Може би малко късно, но за мен решението на проблема е в следното:
  Printer-Properties-Layout-Advanced-Paper Size-Edit custom page size.

  Друго решение на задачката (което избягва и разместването на шрифтовете в офис програмите) е принт от офис програмата в А4 пдф докумет и след това принт отново на пдф документа като се укаже горепосочения custom page size и е включено в менюто Print-Page Scaling-Fit to Printeble Area.

 48. Deni каза:

  Здравейте,
  Благодаря за оказана ми помощ, относно pdf формата. Успях да се справя. Но искам да попитам още нещо, ако разбира се успея да го обясня правилно, надявам се да знаете и да ми отговори.
  Става въпрос за програмата Adobe InDesign. Има ли в тази програма възможност да се направи МАКРОС. В Word-а има такъв начин – примерно: искам да си направя думата „summary“ на макрос, като му задам, пак примерно цифрата 3 и след това там където искам да поставя тази дума – натискам цифрата „3“ и след нея клавиша F3 и готово. Та въпроса ми е може ли да се ползва нещо такова в InDesign-а? Ако може – как да си направя такова нещо?
  Надявам се да съм обяснила правилно и да ми помогнете.
  Хубава вечер

  1. bulged каза:

   Поне на мен не ми е известно да има подобна функция в Индизайн. Въпреки това ще отделя време да проверя и ще споделя тук до какво съм достигнал.
   Принципно оптималният вариант е в Индизайн да се странират вече набраните в текстообработващата програма текстове. Разбира се, не е проблем и там да се правят корекции.

   Поздрави и успех,

   Мартин

 49. Deni каза:

  Благодаря за отговора. Аз си странирам текста в Индизайна, но понеже си плейсвам неформатиран текст, а в Индизайна си правя стиловете, ми се щеше ако има такава възможност да си спрестя, повтарянето на всяка операция. Определено ми лепсва F4 от уърда.

  1. bulged каза:

   Принципно този начин на работа е най-добрия. Имайте предвид също така, че Индизайн може да запазва форматирането от Уърд и да импортва неговите стилове, това също може да е полезно в някои ситуации.

   Поздрави,

   Мартин

 50. Deni каза:

  Да това го знам и съм го ползвала. Но явно няма възможност в Индизайна да се ползва нещо подобно като направа на макрос.
  Благодаря за отзивчивостта.
  Поздради
  Дени

 51. Мая каза:

  Здравейте!
  Може ли да попитам при подготовката на каталог или меню, при условие че не странирам страниците, а ги давам отделно, как трябва да се наддава? От всички страни (по 5мм примерно) или от трите страни като се отчита дали е лява или дясна страница т.е от коя страна ще се реже.

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Предполагам, имате предвид случая, в който не монтирате страниците, а не не ги странирате.
   Начинът на наддаване зависи от типа на изделието:
   Ако изготвяте брошура, зашита с телчета, е достатъчно да наддадете страниците от три страни отгоре и отдолу и съответно отдясно за десните (нечетни) страници и отляво за левите (четни) страници.
   Ако става въпрос за каталог (книга, изделие с набор на колите и лепене, концево шиене и други, ситуацията е същата)
   И в двата случая няма да навреди по никакъв начин да наддадете страниците и от четирите страни, особено в случай, че страниците имат коректно зададен trim box.

   Случай в който се нуждаете от наддаване от четирите страни е, ако изделието, което изготвяте се скрепва със спирала. При тези обстоятелствая трябва и да предвидите разтояние от поне 1 сантиметър от обрязания формат до важните елементи (например текст), които ще бъдат от стряната на спиралата, тъй като тя „изяжда“ част от пространството.

   Тук можете да намерите и още по въпроса, заедно с инструкции за задаването на обрязването при подготовката на файла за печат.

   Надявам се да съм бил полезен,
   Поздрави и успех,

   Мартин

   1. Мая каза:

    Благодаря много за бързия отговор.
    Точно това имах впредвид.
    Приемам, че трябва да наддам и от 4-те страни за каталози и менюта, така ще ми е по-лесно.
    Поздрави!

   2. bulged каза:

    Радвам се, че съм бил полезен.
    Подходът с наддаването от всички страни е разумен, единствено трябва да се внимава да не се получи разминаване при изображения, които са на разтвори.

    Успех,
    Мартин

 52. Рени каза:

  Здравейте,
  Моля Ви да ми кажете защо илюстраторски файл, който запазвам като епс и като пдф не мога да отворя, нито да импортна в корел.
  Най-много ме озадачава факта, че преди съм го правила успешно.
  За всеки случай проверих отново много внимателно всички настройки, описани тук.
  Благодаря

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Честно казано, ми е трудно да предполагам какви може да са причините. На първо четене не мога да се сетя за някаква причина за такъв проблем. Може би има смисъл да опитате с pdf, записан в по-ниска версия.
   За кои версии на програмите става въпрос?
   И наистина ли е нужно файл, създаден в Илюстратор да се поставя в Корел?

   Поздрави,

   Мартин

 53. Silva каза:

  Здравейте,
  Ето един интересен въпрос
  На Indesign CS5 на формат А5 правя фактури, които след това ръчно си разпечатват на специална хартия във формат А4 на принтера в офиса ми. Искам да събера 2 фактури на един лист, в реалният им размер.
  Както и да си играя с настройките на принтера, резултата накрая е че фактурите са леко намалени… с някакъв процент са fit-нати.
  Има ли някъде такива в настройките на Indesign, за това фитване на информацията на страниците.
  А ето и един друг проблем, възникнал в процеса на работа.
  На всяка от страниците на фактурата, трябва да има страница с номер… (1, 2, 3 и т.н.), същевременно обаче е нужно на всяка нова страница да се сменя номерацита на фактурата (започва от 000000205 и нататък). Има ли начин в indd едновременно да се получи автоматична номерация на страница и автоматична нмерация на номер на фактура?

  Благодаря Ви предварително

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Единственото място в настройките на Indesign, което би могло да породи подобни проблеми е менюто print>Setup>Scale. Трябва да са настроени 100% и за ширината и за височината. Ако това е настроено по този начин, грижата идва от настройките на драйверите на принтера. Има няколко потенциални проблеми: За устройството може да е невъзможно да събере в печатаемото си поле (не във физическия размер на листа) двете страници и затова да ги скалира автоматично. Може би става дума за хитроумно скрита настройка или за бъг в драйвера. Може да пробвате да свалите и инсталирате най-новата му версия.

   За втория казус: определено е интересен, сещам се за няколко варианта, ще потърся най-удачния и ще имам грижата да ви отговоря.

   Поздрави и успех,

   Мартин

   1. Silva каза:

    Здрвейте отново,
    опцията scale е нагласена на 100%, но под нея има една друга..scale to fit..просто за проверка, я отметнах и устнових, че в %..свива съдържанието до 94,07%, което ме навежда на мисълта, че може би..дори да не е маркирана..има такъв % fit-ване на съдържанието..може би по печатаемата част на принтера.
    Аз разбира се..експериментирах с други програми и парадокса е..че в corel draw, този проблем липсва..там, колкото задам на листа…толкова се отпечатва и излиза в реален а5 формат..без да се фитва нищо..на листа а4…
    Това е странно и ме навежда на мисълта че може и да е бъг..в индизайна…

 54. Silva каза:

  Здравейте,
  имате ли представа къде по настройките в indd да пипна, за да променя досадното ограничение за резолюцията, която е нагласена и работи правилно само за 72 dpi.
  Обяснявам какъв е случая…
  Разработвам нещо в пиксели в indd.. И искам обаче, накрая да го експортирам в jpg, обаче примерно на 150 точки, а не на 72…Обаче, като го експортвам на повече точки..ми променя резолюцията, въпреки че е нагласено на точно определена… (100 х 100 px., ми я увеличава примерно 180х180..).
  Мерси предварително

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Аз също пробвах да експортирам един документ с няколко различни резолюции като JPG от Indesign.
   При мен версията е CS3, но предполагам, че няма принципна разлика. В програмата размерът на документа не може да се дефинира в пиксели, а само в различни мерни единици.
   Получава се следното, което е напълно закономерно:
   Записвам документ с размер 10х10 сантиметра с разделителна способност 300 пиксела на инч (118,11 пиксела на сантиметър). Програмата запазва размера на документа от 10 на 10 сантиметра в JPG файла. Размерът в пиксели, обаче се равнява на тези 10 сантиметра, умноцени по резолюцията в пиксели на сантиметър и става 1181х1181 пиксела. Ако поствите файла в Indesign, независимо от резолюцията, с която е генериран, той ще влезе с размер 10х10 см. Тоест, изображение с размер 10х10 см с резолюция от 72 dpi се състои от 283х283=80089 пиксела, а при 300 пиксела на инч те са 1181х1181=1394761, както показва и Photoshop.
   Тук има нелош материал по темата.
   Там е обяснена и зависимостта на размера от разделителната способност.

   Дано да съм бил полезен,

   Поздрави,

   Мартин

 55. Silva каза:

  Здравейте отново,
  днес ще ви занимавам пак с моите досадни проблеми, свързани с InDesign, а по-конкретно неговата interactiv-на част, допълнена във версия CS5.
  Въпроса е следния:
  Някой има ли представа, дали мога да задам две последователни анимации на един и същи обект…и веднага ще дам конретен пример.. примерно обект, който влиза в страницата от ляво…стои определено време и излиза от дясно…
  Това е пример за елементарна анимация и понеже новостите в CS5 бяха именно от към интерактивната страна на InDesign, аз бях приятно изненадана…че ще мога да правя елементарни банери…без да отварям flash, който вече отдавна забравих….
  И следващ въпрос…в случай, че индизайн-а няма възможностите, които са ми нужни… имате ли представа къде да гледам уроци за flash за начинаещи и средно напреднали?

  Благодаря предварително..

  1. bulged каза:

   Здравейте отново,

   Първо искам да се извиня за забавянето на отговора. За интерактивната част и анимациите за CS5 ми е трудно да ви отговоря, тъй като не съм използвал тази част от функционалността на програмата, принципно се занимавам предимно с предпечат.

   За уроците по Flash – на сайта на Adobe има значително разнообразие от видеоматериали, текстове и всякаква друга информация за всяка от програмите. Също така има и извънредно полезен форум, в който можете да полоучите отговор на конкретни въпроси. Например това ми се струва полезно.

   Принципно бих препоръчал ръководствата на lynda.com, но те са платени, а интернет е пълен с безплатни ръководства. Търсенето в гугъл или youtube дава много полезни резултати, особено, ако е свързано с конкретен проблем.

   Дано да съм помогнал.

   Поздрави и успех,
   Мартин

   1. Silva каза:

    Благодаря за отговора!

 56. Silva каза:

  Здравейте,
  имам малък въпрос, свързан с индизайн цс5 и нововъведенията му във възможностите за анимиране.
  И така. Имате ли представа как да постга следната елементарна анимация с индд цс5:
  Обект се движи от ляво на дясно..влиза в страницата стои две минути и напуска страницата, движейки се на дясно?
  И за какво служат stage в панела за multistage? Това състояния на един обект ли са.. те могат ли да се анимират?
  Благодаря предварително за отговора.

 57. вик каза:

  4+0 (цветен едностранен)
  4+4 (цветен двустранен)
  4+1 (цветно лице, черно-бял гръб)
  1+0 (черно-бял едностранен)
  1+1 (черно-бял двустранен)

  4+2 ???
  2+1 ???
  5+1 ????
  Съществуват ли и други?
  Благодаря ви, въпросът не е труден, но спешен

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Съществуват всякакви възможни комбинации.
   В случая с печата по CMYK цифрата може да е от 0 до 4от всяка старана на плюса, в зависимост от броя на използваните цветове при печата.
   Ако се използват и допълнителни цветове (например по системата Pantone), броят на възможните комбинации нараства. Възможна е комбинация като 8+6, например.

   Поздрави,

   Мартин

 58. Forest каза:

  Здравейте,
  имам едно въпросче.Кои настройки, цветови профили и др. в „Color Settings“ /Working Spaces, Color Management Policies/ на Photoshop CS5, са най-удачни, най-често използвани, /дали Europe Prepress 2, Fogra или пък някои друг/ като изключим профилите които са дадени от печатниците?

  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Честно казано, въпросът е доста сложен и е сложно да дам еднозначен отговор. Препоръките варират от пълно изключване на цветовите профили и пълното им игнориране, до използване на различни потребителски и готови настройки. Според мен, Europe Prepress 2 е препоръчителен вариант, съветвам ви да използвате Bridge, за да синхронизирате настройките между всички програми от пакета.
   На теория това би трябвало да даде оптимални резултати при използване на мастила и хартии, които отговарят на европейските стандарти. Добре е и програмите да предупреждават и да питат как да постъпят, когато файлът има прикачен профил, различен от работния.

   Дано да съм бил полезен.
   Поздрави,
   Мартин

   1. Forest каза:

    Благодаря за отговора.В Bridge по какъв начин трябва да синхронизирам настройките?

   2. Bulged каза:

    В общи линии е описано тук.

    За CS4 е, няма принципна разлика.

    Поздрави,

    Мартин

 59. Forest каза:

  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Моля, дано сме били полезни.

 60. Reny каза:

  Здравейте,
  Правих 12 листов календар в Illustrator CS5, който пуснах на принтера, обаче…..някои празници излизат червени,
  други – черни. Илюстраторският и ПДФ файлове са си ок.
  Можете ли да ми кажете къде бъркам, досега не ми се е случвало. Принтирах и през илюстратора и през ПДФ-а.
  Благодаря

  1. Bulged каза:

   Проблемът е интересен, но от тази информация не мога да разбера със сигурност на какво се дължи. Съветът ми е да проверите как са дефинирани цветовете в Илюстратор, включително дали имат зададен овърпеинт. Би трябвало, ако всичко е дефинирано по един и същ начин, да няма разлика в отпечатания файл.

   Поздрави,
   Мартин

 61. Reny каза:

  Здравейте отново,
  Всички цветове са дефинирани по CMYK, няма зададен овърпринт
  Благодаря,

 62. Kaloyan Kanchev каза:

  Здравейте,
  Работя в печатница и има случаи, в които клиенти ни изпращат PDF файлове, в които има ефекти. Правя принтерски файл в Ин Дизайн и някои smooth shades изгърмяват. Интересувам се има ли сигурен начин за правене на коректен принтерски файл, така че да не се налага всеки път да се проверява, дали случайно нещо не е изгърмяло? Пробвал съм доста от начините за флатване, но не мога да преодолея посочения по – горе ефект. Какво решение може да предложите?
  Благодаря предварително!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Тук е трудно да има еднозначен отговор, тъй като неизвестните са няколко: вида на ефектите, вида на рипа и съответно версията на PDF, която поддържа, ако е PDF базиран, начинът, по който се разстериза изображението, производителя на RIP-а, както и още доста. Мога да споделя на прима виста някои общи впечатления, които обаче далеч не решават всички проблеми, нито пък имам претенциите, че мога да прекарам всичко през рипа. До момента поне аз не съм открил универсално решение. Дори изцяло PDF базиран работен процес, с последно поколение RIP (Adobe PDF Print Engine) понякога създава проблеми, при злоупотреба с векторни ефекти, макар и несравнимо по-рядко от по-старите си събратя.

   Като за начало, оптималният вариант е клиентите да подготвят файловете си съобразно изискванията на RIP-а, който използвате. По възможност с вашето ppd или подготвени от вас настройки за генериране на PDF. Това би трябвало да реши значителна част от проблемите, които идват от неправилна обработка на прозрачности и подобни ефекти, нбезависимо дали е при растеризирането от рипа или при софтуерната обработка.

   Принципно, най-добрият вариант е всички ефекти да са растеризирани, като това важи с особена сила за Корел, аз поне досега не съм попаднал на рип, който да може да се справи с тях. Трудно е, обаче клиентите да възприемаят този подход, а и той донякъде обезсмисля съвременните функции на програмите за предпечат.

   Конкретно за smooth shades, пробвахте ли запис като по-ниска версия PDF, примернио 1.3, която не поддържа прозрачни елементи?

   Ще ми бъде интересно да пишете какъв е резултатът.

   Поздрави,

   Мартин

   1. Kaloyan Kanchev каза:

    Пробвах с по – ниската версия, но проблемът си остава.
    Благодаря за отговора!

    Поздрави,

    К. Кънчев

 63. Мирослав Дончев каза:

  Здравейте!Незнам дали този сайт е точното място за моя въпрос,но никъде немога да намеря решение!Ползвам windows 7 ultimate 64 bit+adobe acrobat reader 9,но файловете които са в pdf формат,нямат thumbnails,тоест вместо корицата на дадена електронна книга или списнаие аз виждам само иконата на адобето.Пробвах всичко във folder options,но нищо не помогна!Благодаря предварително за отговора!!!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Доколкото прочетох, това е бъг на операционната система. Съветвам ви да опитате с това ръководство, честно казано, не мога да го ползвам, тъй като нямам административни права на служебният компютър, а личният ми не зиползва Уиндоус 7. Честно казано, проблемите с тази система са много и разнообразни и тъмбнейлите са последната ми грижа. 🙂

   Ще ви помоля само да пишете дали сте постигнали желания ефект.

   Поздрави и всичко добро,

   Мартин

 64. Мирослав Дончев каза:

  Привет!Искам сърдечно да благодаря за съвета,това ръководство наистина работи!Препоръчвам го на всеки с моя проблем!И като си помисля колко време се рових в нета за решение!Отново,много благодарности!!!

 65. Цветомир Гюров каза:

  Здравейте,
  Бихте ли ми казали кои са независими шрифтове? Тепърва започвам да работя с Adobe Indesign за да подготвя книжка за печат. Знам, че печатниците имат изискване за шрифтово независим файл, но не ми е ясно кои са независимите шрифтове – напр. Times, Arial? Текстът ми е на български, така че освен независими шрифтовете трябва да поддържат и кирилица. Бихте ли ми дали някакви насоки? Благодаря ви много!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Всъщност въпросът опира не толкова до самите шрифтове, колкото до начина, по който се вграждат в документа. В общи линии, ако изглеждат ОК в Индизайн и запишете PDF с правилните настройки, не би трябвало да има проблем. Въпреки това, желателно е да използвате Open Type шрифтове, това е актуалният стандарт и с тях вероятността за проблеми е минимална. Проблеми могат да създадат предимно стари и зле написани шрифтове, а такива има доста, най-вече на кирилица.

   За генерирането на файл за печат можете да прочетете на блога.

   Дано да съм помогнал,

   Поздрави,

   Мартин

   1. Цветомир Гюров каза:

    Здравейте Мартин,
    Много ви благодаря за отговора – определено ми се поизясниха нещата. Аз съм се насочил към шрифтовете Georgia и Impact. В самия Indesign изглеждат ОК и след като направих проба да принтирам няколко страници от експортния PDF (с настройките посочени на сайта ви) също текста изглежда наред. Търсих информация дали са Open Type – това, което намерих е, че съществуват и като True Type, и като Open Type. Вие имате ли представа дали тези два шрифта са достатъчно универсални и съвместими със съвременните машини при печат? Благодаря ви много!

   2. Bulged каза:

    Здравейте отново,

    Предполагам, че няма да има проблеми и с двата шрифта. Най-лесният начин да разберете дали са OpenType е да ги намерите в C:\WINDOWS\Fonts и да видите раширението на файла. Ако е *.otf, значи са OpenType, ако е *.ttf, са TrueType. Предполагам, че и в двата случая няма да имате проблеми. Просто OpenType е по-съвременният формат, поддържа повече глифи, включително лигатури (сливане на два символа, когато са един до друг), алтернативи на някои от символите и други полезни неща, като това разбира се зависи от шрифта.

    Като цяло, мисля, че изборът ви е добър и в двата случая няма да имате проблеми.

    Поздрави,

    Мартин

 66. Петя Божидарова каза:

  Здравейте,
  Може ли да ми кажете как Adobe Indesign може да конвертира RGB изображения (снимки от цифров фотоапарат) в CMYK формат? На този етап снимките са в JPEG и са RGB. Предварително ли трябва да ги направя в CMYK през Фотошоп (и може би в PSD/TIFF) или може директно това да се направи в Indesign? Благодаря ви!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Най-добрият начин е да конвертирате снимките в CMYK, преди да ги поставите в Indesign. Можете да използвате опциите за автоматизация във Photoshop, за да не ги обработвате и записвате една по една. След като са заснети в JPG формат, може да ги запишете отново в него, просто използвайте максимално високо качество на изображението.

   Поздрави и успех,
   Мартин

 67. reny каза:

  Здравейте,
  При създаване на пдф файл в илюстратор ЦС3 , след флатване на прозрачността на обект със зададена сянка се получават тънки бели линии по краищата на прозрачния обект. Как да го избегна
  Благодаря

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Най-вероятно става върпрос за проблем, който е само в привю-то на PDF-файла.Опитайте да го разгледате при по-голямо увеличение, най-вероятно линийките ще изчезнат. Често се случва при обекти с флатнати прозрачности. Можете да пробвате и да отпечатате файла, за да видите със сигурност.

   Има вариант и проблемът да е друг, но нека първо да изключим този вариант.

   Поздрави,

   Мартин

 68. Tatqna каза:

  Здравейте,
  Бих искала да разбера как определяте колко да е гърбът на една книга /на корицата/Например при тяло 208стр. 130грама шита и лепена.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Принципно най-сигурен е „бабешкият“ метод. Взимате книга на същата хартия и със същия тип книговезане, и мерите нужния брой страници. Ако има нужда може и да премерите примерно 100 страници и да умножите дебелината по нужния коефициент. Достатъчно точно е и да премерите и дебелината нужния брой листове от хартията, в общия случай разликата заради лепенето/шиенето е пренебрежимо малка.

   Разбира се има и по-рафинирани методи, но основата им е една и съща – ако знаете дебелината на един лист, го умножавате по броя листове.

   Като цяло, ако имате съмнения, просто питайте в печатницата, като им кажете какви са параметрите на изделието – това е най-сигурния метод.

   Поздрави и успех,

   Мартин

 69. Tatqna каза:

  Благодаря за отговора. Обемната хартия има обозначена плътност и там е лесно с изчисленията. За другите хартии процедирам по ,,бебешкия,, метод мислех че има нещо по точно. Поздрави

 70. Toni каза:

  Здравейте!
  Някъде между колеги, преди години, които се занимават с предпечат чух че имало плъгин за автоматично подреждане на страници (монтаж) в някои от адобските програми, примерно за книга. След като се оформи в Пейдж Мейкър и да се направи монтажа – 1-8 страница, 2-7 стр. и така нататък, за да се разпечати на лазарен принтер А4 или евентуално на А3 всичките 4 страници формат А5 (формата на книгата).

  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Принципно има няколко такива плъгина, със сигурност има за Акробат, почти съм убеден, че има и за Индизайн. Навремето, когато редовно се пускаха пауси, тази опция беше голямо предимство за ПейджМейкър. Ще проверя как точно се казват въпросните плъгини и ще пиша пак тук.

   Поздрави,
   Мартин

 71. Toni каза:

  Здравейте,
  Благодаря за отговора.
  Май че има специален софтуер, обаче нищо повече не разбрах. Аз не знам в големите печатници, където се печатат много книги с много страници, как се прави монтажа. Всичко ли е ръчно на астролон, както се правеше преди години с пауси. Знам само, че експонират филми. От паус съм правил ръчен монтаж. При сегашните малки тиражи от 100- 200 бр на книга по-удачно е ми се струва да се прави монтаж в програмата за страниране и се печатат директно на хартията от лазерния принтер. Един вид готови печатни коли – било на А4 или А3 формат. Принципно съм правил разместването на страниците ръчно в страниращата програма – в Корел или в Пейдж Мейкър. Това важи за малко обем от страници. Обаче при по-голям обем примерно от 200-300 стр , след като завършиш, би могло да те приютът в някоя лудница…
  Предварително благодаря за отговора.

  Поздрави и успех.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Принципно в печатниците се правят електронни монтажи във формата на хартията, след което се експонират директно на филм или пластини. За монтажа се използва специализиран софтуер като Kodak Preps или нещо подобно. Вече почти не се правят ръчни монтажи много често, защото работата е доста, качеството на пауса не е особено добро и вероятността от грешки е голяма. Все пак някои печатници използват и тази технология, за да предложат по-добри цени.

   Има доста програми за електронен монтаж, както самостоятелни, като Preps, така и плъгини за различни програми въпросът е, коя е най-подходящата за случая. Примерно това има много големи възможности, но със сигурност и по-семпло решение ще ви свърши работа.

   Поздрави,
   Мартин

 72. Toni каза:

  Здравейте,
  Благодаря за съдържателния и изчерпателен отговор.
  Все пак смятам да се насоча към Quite Imposing на Acrobat.
  Dynagram inp02 предполагам е скъп продукт. (В торентите го няма!)
  Още веднъж благодаря.

  Поздрави и успех

  1. Bulged каза:

   Радвам се, че съм бил полезен. Със сигурност inp02 не е евтин, аз го посочих само като пример.

   Поздрави и всичко добро,

   Мартин

 73. Toni каза:

  Здравейте,
  Занимавам се с предпечатна подготовка и преди известно време, когато заредих файл в Корела, на мястото на шрифта Хебър си стояха безизразни празни квадратчета. Пробвах различни варианти, четени от интернет, но е все така.
  Трябва ли да преинсталирам всичко наново и на какво се дължи това, след като вчера всичко беше нормално?

  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Честно казано, трудно ми е да диагностицирам проблема от разстояние. Може би си струва да пробваш да върнеш системата със System Restore, примерно и евентуално да преинсталираш Корел. Имам спомен, че преинсталацията на Корел е решавала подобен проблем при колеги, но не мога да гарантирам, че ще свърши работа. Все пак, може би си заслужава да се пробва.

   Поздрави,

   Мартин

 74. Toni каза:

  Здравейте,
  Благодаря за отговора. Това не го знаех за Sistem Restore. Ще го пробвам, ама съм много зает сега. И между другото пак да ви питам. От скоро работя на Илюстратор 14, която е много удобна програма за предпечат. Сега се появи проблем – не мога ръчно да разтеглям обекти, а само със зададени
  стойности от менюто Трансформ. Преди работеше, сега вече не.

  Благодаря и поздрави.

  1. Bulged каза:

   Това също е интересен казус. Ако правите всичко по същия начин като преди (със същия инструмент и т.н.), може би си струва да се пробва с изтриване на preferences на програмата. Намират се в Documents and Settings\[user name]\Application Data\Adobe\Adobe Illustrator CS# Settings\AIPrefs. На мястото на # трябва да е версията на приложението, в случая 4.
   Това би трябвало да реши проблема, но ще трябва да нацъкате наново настройките на програмата, ще се върнат към тези по подразбиране.

   Поздрави,
   Мартин

 75. Здравейте,
  При подготвянето на един мой творчески проект стигнах до един проблем. Става дума за текст който трябва да е бял. Използвам Адобе Индизайн ЦС5, целта ми е да отпечатам бял текст върху цветен фон. Стъпките които съм направил са следните:
  1 Създавам текстовите рамки и текста
  2 Създавам цветните правоъгълници и ги поставям под текста
  3 Променям цветът на текста в правоъгълника на „Paper“.
  И тук идва въпросът, ако се печата на офсет дали цветът на текста няма да се промени, в смисъл paper означава предполагам цветът на хартията, която би трябвало да е бяла по подразбиране? Всичко е CMYK. Ето какизглежда един пробен вариант>>> http://www.pcreviewsites.com/pc/4-5.pdf
  Благодаря предварително!
  Поздрави Цветомир

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Всичко е направено както трябва, “Paper” значи, че там няма да има печат, тоест, ще се вижда хартията. Единственото, което би могло да създаде проблем е цвета да е със зададен overprint (Window-Attributes-Overprint). Ако отметката е сложена, текстът няма да се появи на печат, затова трябва да е махната, както е по подразбиране. Това е само за обща култура, освен, ако специално не сте го задали, “Paper”няма да е овърпринт.

   Поздрави,
   Мартин

 76. Toni каза:

  Здравейте!
  Имам едно запитване. При електронен монтаж в Илюстратор ползвам
  линкове на елементите, които слагам и след като са „плейснати” не работи оверпринта.
  Демек върху тифова подложка с растери и поставено червено каре, да речем, то си остава пробито,
  независимо, че му задал оверпринт.
  Има ли някакви по-специални настройки?
  Благодаря.

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Може би е добре да цъкнеш бутончетo Embed, след като сложиш елементите, за да бъдат включени във файла, а не да са връзки към други обекти. Мисля, че това ще реши проблема.

   А не можеш ли да го направи ш в Индизайн? Илюстратор е малко тромав за такива цели.

   Поздрави,
   Мартин

 77. Toni каза:

  Благодаря за бързия и точен отговор. Наистина действа безотказно с бутона Embed.
  А Индизайна ми е малко странен. Работи само с нейния си формат. Аз получавам готови файлове в PDF формат и се налага понякога да пипна тук-там и въобще не знам как се работи в Инди. Плейснах един PDF, ама размерите бяха съвсем други. Малко ми е странен, ама има една приказка: Отначало е малко объркващ, но свикнеш ли, после няма да можеш да живееш без него!
  Благодаря още един път!
  Поздрави и успех!

 78. Ivan каза:

  Здравейте,
  имам Pdf в който текста не е в криви, интересува ме как да го обърна в криви без да се налага да го отварям през друга програма.
  Благодаря ви предварително.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Сещам се за два варианта:

   1. С плъгин за Aкробат (като Enfocus PitStop или IntelliPDF Curves).
   2. С помощта на PDF Optimizer фукцията ето как става:

   Как се обръща текст в криви в Акробат
   1. Document – Add Watemark & Background. Избирате Background. В карето From Text написвате каквото си искате. В най-долния край Opacity – 0%
   2. Save As…
   3. Advanced – PDF Optimizer.
   В менюто Images се изключва всякаква компресия, а в менюто Transparency се включва опцията Convert all Text to Outlynes.
   4. Натискате ОК.

   Предупреждение – това работи само при липса на пантони, в противен случай те се конвертират в CMYK
   (от форума на printguide.info, лично аз не съм използвал тази техника, но хората там заслужават доверие.)

   Дано да съм помогнал.

   Поздрави,

   Мартин

 79. Magi каза:

  Здравейте!
  Имам следния проблем: работя с Word 2003, когато сложа рамка на страницата и дам Print Preview не ми излиза долната линия на рамката. От настройките на програмата не става, пробвах и с настройките на принтера, но пак нищо не става (HP Deskjet F2180) как даго оправя, че много ме нерви???

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Опитайте от настройките на принтера Scale to fit или нещо подобно. Уверете се и че размера на хартията, зададен в Word отговаря нба хартията в принтера.

   Поздрави,
   Мартин

   1. Magi каза:

    Много ти благодаря, обаче никак не става 😦

 80. Deni каза:

  Здравейте,
  Имам един въпрос – възможно ли е в InDesing да се подрежда автоматично? Ако има как става?
  Хубав ден

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Не съм убеден, че разбирам смисъла на въпроса. За автоматично наливане на текст ли става въпрос?
   Ако е така, да възможно е. Просто след като изберете файла, който искате да налеете и преди да цъкнете в документа, натискате ALT + SHIFT, после цъкате с мишката.

   Ако не съм разбрал правилно, пишете отново,

   Поздрави,
   Мартин

 81. Здравейте,
  не знам дали точно тука е мястото да задам моя въпрос /ако не е, предварително се извинявам/ но ще пробвам.
  Проблема ми е по скоро технически.
  Като отворя InDesign-a, програмата „увисва“ и забива на начален екран и не мога да правя нищо освен от task managera да е спра. Процесора ми се натоварва до почти 100%. Преинсталирах windows-a и се оправи в началото, но сега пак започна да ми прави този номер. Adobe пакета е версия 5.5, PC е със Windows 7 64 bit.
  Моля, помагайте защото InDesigna ми трябва и ми върши супер работа.

  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   За съжаление няма как да диагностицираме проблема от разстояние. Ако софтуерът е лицензиран, съветвам ви да свалите и инсталирате всички ъпдейти за Уиндоус и Пакета на Адоби, ако и това не помогне, потърсете техническа поддръжка от продавача. Ако не е, причните може да са хиляди.

   Поздрави,

   Мартин

 82. Виктория Бинева каза:

  Здравейте, по горе Дени е задала въпрос, който предполагам е сходен с моето питане. Подготвям книга на адобе индизайн цс 5. На много места думите в редовете се разхърлят, макар че съм задала двустранно подравняване. Има ли опция текста да се подравнява по-добре двустранно, тъй като иначе трябва да се минава всеки ред ръчно за да се дооправи. Текста е на български, пренасянето е изключено. Благодаря!

  Поздрави
  Виктория

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Доколкото знам, няма как да стане. Не може едновременно текстът да е двустранно подравнен, сричкопренасянето да е изключено и интервалите между думите да са равномерни. Просто тези неща се изключват взаимно. Това, в общи линии е и основната причина да го има. Препоръчвам ги да го включите, да настроите по подходящ начин плъзгача за по-равномерни интервали/по-малко преноси и да решите проблема по този начин. Принципно така се странират книгите и преносът е необходимо зло. Ръчното гласене на интервалите при книги с повече страници е невъобразимо трудоемко начинание.

   В кръга на шегата, единствения начин е всеки ред да е от еднакви по дължина и еднакъв брой думи.

   Дано да съм помогнал,

   Поздрави,

   Мартин

 83. Deni каза:

  Здравейте,
  Става въпрос за подреждане автоматично по азбучен ред…имам библиография с разбъркани автори, трябва да я подредя по азбучен ред като се започне от буквата А и т.н., но работя в InDesign CS3. Има ли команда, с която да се зададе да се подреди автоматично по азбучен ред? Това ми беше въпроса, но не го бях задала правилно.
  Хубав ден

  1. Bulged каза:

   Здравейте отново,

   Да има начин, който не е труден, но не става и само с едно цъкване. Можете да го откриете тук. Пробвах го и работи. Ако мога да помогна с още нещо, на линия съм.

   Поздрави,
   Мартин

 84. Deni каза:

  Здравейте,
  Извинявам се за късния отговор…искам да Ви благодаря за отзивчивостта и да Ви кажа, че и аз пробвах автоматичното подреждане в Индизайн-а и стана и при мен.
  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Радвам се, че съм бил полезен.

 85. Иванка Дянкова каза:

  Здравейте,

  Моля да ми разясните дали след като съществува технология – принтираш каквото виждаш все още се използват CMYK скалите за по-точен цвят или това изискване вече отпадна.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   За съжаление, сегашната технология не е стигнала до етапа WYSIWYG. Напредакът е огромен, но управлението на цветовете все още е минно поле и има невъобразим брой условности. Това важи с особена сила, ако процесът включва различни RIP-ове, различни крайни устройства и така натам. Различните цифрови машини дори използват тонери/мастила, които са с различен цвят, машините възпроизвеждат различна гама цветове, при това в различни тоналности. Най-простият начин е всичко да се калибрира към определено базово цветово пространство, така че всички да печатат максимално близо. Но тогава губите разширената гама спрямо него. Отделно, дори и перфектно калибрираните монитори използват коренно различна техника на показване на изображението, респективно винаги може да се очаква разлика. Да не говорим за момента със симулация на цветове по Пантон, печат с CMYK+ оранжево и виолетово или зелено…

   Извинявам се за отклонението, то целеше само да опише сложността на въпроса. И така, всички традиционни техники остават в сила: CMYK скали като ориентир, цифрови цветни проби, гледане на печат, одобряване на отппечатък и т. н. Не ме разбирайте погрешно, нещата сега са много по-надеждни, отколкото преди 10 години, но им предстои още дълъг път.

   Поздрави,
   Мартин

 86. Иванка Дянкова каза:

  Честите и благоприятна година!

  Благодаря за изчерпателния отговор, а скалите CMYК различни ли са за различните печатници, които използват различни марки мастила?

  1. Bulged каза:

   За много години и всичко добро и на вас.

   Принципно трябва скалите да са еднакви и да отговарят на европейските стандарти за мастила, дори самите те да са направени от различни производители. Съществува и проблемът с остаряването им и пожълтяването на хартията, но поне теоретично трябва да са еднакви.

   Поздрави,

   Мартин

 87. Тони каза:

  Здравейте, и за много години 🙂
  Интересувам се от технологията на 3D принтирането.
  Има ли специално изискване за предпечатната подготовка?
  За хартията разбрах, че е специална.

  Поздрави и благодаря.

  1. Bulged каза:

   Здравейте и много успехи през новата година,

   Терминът 3D печат може да се отнесе към поне две технологии:

   3D печатът е създаване на триизмерни детайли от различни материали, с помощта на 3D принтер, който обаче не използва нито хартия, нито конвенционални мастила.

   Друга опция е печат върху хартия, върху която се създава релефна повърхност с определена структура, например Кодак имат такава технология с прозрачен тонер, има и варианти да се нанесе лак, който да постигне същия ефект. В този случай не се изисква специална хартия.

   Има и други варианти, примерно стикери, заляти с прозрачна смола, за да бъдат обемни.

   Какво по-точно ви интересува?

   Поздрави,
   Мартин

 88. Borislav каза:

  Здравейте
  въпросът ми е за предпечатната подготовка и по-точно Фотошоп
  от скоро се уча на програмата и много неща не са ми ясни
  ще ви задам въпрос на който поне 20 човека не можаха да ми дадът ясен отговор
  http://www.google.bg/imgres?q=dota2&hl=bg&sa=X&biw=1024&bih=629&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=VGB3iJF1LgWdmM:&imgrefurl=http://www.gameinformer.com/b/features/archive/2010/10/13/dota-2-announced-details.aspx&docid=DxsjNlOJ85GNNM&imgurl=http://media1.gameinformer.com/imagefeed/featured/valve/secret/dota2_onesheet_lina.jpg&w=900&h=1600&ei=JjRET-jKL4notQaZrKzNDw&zoom=1&iact=rc&dur=408&sig=104269216664627396356&page=1&tbnh=148&tbnw=81&start=0&ndsp=16&ved=0CD8QrQMwAA&tx=48&ty=83
  ето това изображение (и другите от неговият род) как се нарича в смисъл самият стил на изображението и с какъв софтуер се прави
  значи от това което аз съм разбрал (а то е малко) това се води дигитално изображение обаче не мога да разбера с коя програма се прави този 3Д (може би) ефект защото някои ми казват с фотошоп а аз там не съм видял нищо подобно и в самата програма и в туториалите които съм гледал
  ще съм ви безкрайно благодарен ако вие успеете да ми обясните за какво става въпрос

 89. kalina каза:

  Привет
  Можете ли да ми помогнете с определянето на макулатурата за тираж, печат и довършителни процеси?
  Формат на изданието е 840х1080/12
  Печатните коли са 44
  Тираж 3500 екз.
  Брой страници 520
  Цветност 4+4
  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   За да получите отговор на тези въпроси, обърнете се към печатницата. Всеки процес и машина си имат своите особености. Тов а единственият сигурен начин.

   Поздрави,

   Мартин

 90. Дидо каза:

  Здравейте,
  Дали знаете как мога да създам връзки в пдф, имам предвид отделни детаили да ме препращат към опредлени страници от пдф-а, а също и уеб страници. Ще съм много благодарен ако някой знае и сподели как става.

 91. Дидо каза:

  Здравейте,
  Справих се с линковете, единствено незнам как да напрявя бутон за фулскрийн.

 92. Deni каза:

  Здравейте,
  Имам файл PDF формат В5, искам да го направя да стане А5. Има ли начин в Адоб Акробата да му променя размерите?
  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Няма лесен начин промяната на размера да се случи в Acrobat. Аз бих използва програма за страниране, примерно Indesign, в която да поставя страницата и да променя размера ѝ. Иначе може да се използват и опциите от file>print, да се отпечата PS файл и той да се дестилира.

   Поздрави,

   Мартин

 93. Atanas Gelov каза:

  здравейте
  имам фото в Бургас но искамда предлагам услугата web2print и на мойя сайт fotoniagolov . com
  кое е най-доброто решение/скрипт за това?

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Трудно е да дам еднозначен отговор на въпроса ви. Принципно w2p решенията, с които съм запознат са предназначени за печатници, които работят с корпоративни клиенти, съответно те имат много по-големи възможности от тези, от които се нуждаете, а да и много скъпи.
   Ако искате просто да дадете възможност на клиентите си да поръчват печат на снимки като ги качват директно на сайта ви, вариантите са два – да потърсите и купите специализирано решение за това или да наемете човек, който да добави такава възможност в сайта ви. В случая параметрите възможните размери и типове продукти едва ли са много, така че вероятно вторият вариант е по-добър.
   Нужна ви е просто форма за качване на снимките и няколко менюта, от които да се избира форматът, броят на копията и да пресмята цената. Нищо от това не е особено сложно за реализация и вероятно цената ще е приемлива.

   Поздрави,
   Мартин

  2. Bulged каза:

   Сега рагледах сайта ви и видях, че предлагате фотоалбуми. Има доста специализирани решения за целта, просто трябва да изберете подходящо. За съжаление нямам голям опит в областта и ми е трудно да ви препоръчам. Вижте един пример тук.

   1. Silva каза:

    Здравейте имам въпрос относно интерактивната част в индд цс5.
    Има ли начин да симулирам timeline, с точно време,за да постигна елементарна анмация от сорта обект се движи, след което спира за 2 мин. и след това продължава движенето си.
    Или правя банер..след като премине анимацията му.. искам да започне отначало…примерно също след 2 мин.

    Благодаря предварително

   2. Bulged каза:

    Здравейте,

    Честно казано, няма отговор нба този въпрос, ние се занимаваме предимно с печат.
    Когато имам възможност ще потърся решени8е и ще пиша пак.

    Поздрави,
    Мартин

 94. denitca каза:

  Благодаря Ви за отговора…и аз се справих с първия начин – с Индизайна.

 95. denitca каза:

  Искам да Ви попитам и още нещо. С офис 7 съм. В ексела, искам да обърна един файл в пдф огледо, но не се получава. В смисъл като му задам да го нарави пдф огледало, прави ми само първата стр. огледало, а останалите стр. са си нормални. Не мога да си обясня защо е така. Дали можете да ми помогнете? Може би има нещо, което трябва да се зададе, но къде…..
  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   А как точно правите обръщането огледално в Acrobat?
   Честно казано, не се сещам за някой от вградените инструменти, който да се справя с тази задача. Аз бих използвал PitStop (който е скъп) или печат към ps с виртуално устройство и отметка mirror и след туй дестилиране.

   Поздрави,
   Мартин

 96. Диди каза:

  Здравейте,
  При прехвърлянето на черно-бели знаци в InDesign (File – Place) някои се оказват с бяла, други с прозрачна подложка. Откъде идва разликата? В прехвърлянето ли е грешката или зависи от коя програма?
  Пробвах и в самата програма InDesign – не мога да променя подложката на прозрачна. Опитах с пътечка за изрязване (Object – Clipping Path – Detect Edges), но единия знак имаше и текст и не се получи. Можете ли да ми помогнете?
  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   За да Ви дам отговор трябва да уточните какво разбирате под „знаци“ и в какъв формат са файловете. Ако фонът е прозрачен във вашия файл, ще бъде прозрачен и в Indesign.

   Поздрави,

   Мартин

   1. Диди каза:

    Здравейте,
    Повечето знаци са в Corel, само единия, който ми изпратиха е в JPG.
    Знака представлява лира – черно-бял.
    Погледнах в Corel – но не мога да се ориентирам къде да задам прозрачна подложка, също и в този, който е във формат JPG.
    Работя преди всичко с текст и готови знаци. Досега съм работила основно в PageMaker, а в Corel и Photoshop имам основни познания, колкото да обработя готовия знак.
    Сега уча InDesign, където е много удобно да сложа знаците, с които работя в „библиотека“.

   2. Bulged каза:

    Здравейте,

    Опитайте да запишете файла като PDF от Corel (File>Publish to PDF). След това, когато го слагате в Indesign, цъкнете отметката Transparent Background.
    На JPG файловете вероятно ще трябва да маскирате фона, да запишете PSD и зададете на Indesign да изреже обекта по него. При черно бял знак не би трябвало да е пробелм.

    Поздрави,

    Мартин

 97. Диди каза:

  Здравейте,
  Благодаря Ви много. Получи се. Пробвах само с един знак в Corel, записах в PDF и след това излях в Indesign. Изрязах с пътечка за изрязване.
  Втория знак, към който има и текст не се изряза добре, но може да се дообработи с възловите точки, а текста да се сложи допълнително.
  Поздрави!

  1. Bulged каза:

   Супер,

   Радвам се, че се е получило.

   Поздрави, Мартин

   On 08.03.2013 11:00, Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > New comment on your post „Задайте ни въпрос“ > Author : Диди (IP: 212.39.81.181 , router.svetamarina.com) > E-mail : dchuleva_59@abv.bg > URL : > Whois : http://whois.arin.net/rest/ip/212.39.81.181

 98. Мина каза:

  Здравейте, въпросът ми не е свързан с печатния процес, а с експортване на pdf за клиента. Все пак – има ли начин да създам по-малък pdf от автоматичната опция в индизайн „smallest file size“ (като изключим промяната във формата на документа, резолюцията на картинките и т.н.)? Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Има много начини да се случи това, но този е най-лесния. Може примерно да експортирате страниците на документа като jpg файлове с качеството, което изберете и да ги комбинирате с Acrobat. Така вероятно файлът ще е по-малък, но качеството ще е компромисно.
   Друг вариант е да използвате PDF Optimizer на Acrobat за вече готовия файл. Той може да премахва и разни излишни неща от файла.
   Поздрави,
   Мартин

   1. Мина каза:

    Благодаря, ще изпробвам!

 99. Диди каза:

  Здравейте, можете ли да ми препоръчате литература за създаване и редактиране на уеб сайт.
  Най-вероятно ще ми се наложи да редактирам и поддържам създаден уеб сайт – ежедневно поставяне на текст и снимки, а не искам да съм в необрано лозе…
  Досега съм учила по книги на СофтПрес и много ми харесват. Започнах да уча преди 3 месеца Adobe InDesign и вече правя първите си рекламни материали. Работя преди всичко с текст и с готови знаци (лого), затова не ми се налага да рисувам.
  В електронната книжарница ми хареса официален учебен курс на Adobe Dreamweaver CS5 от СофтПрес. Не знам дали е подходяща?
  Благодаря!

  1. Диди каза:

   Здравейте, попаднах на сайт http://bguserguide.wordpress.com/edit/ за редактиране на страница и публикация. Не изглежда много сложно, ще го разгледам…
   Благодаря!

   1. Bulged каза:

    Здрасти,
    Нещата със сайтовете са доста сложни. Сравнително лесно е да се направи статична страница. Сдинамичните елементи е по-сложно, а редакцията на нещо вече направено може да се окаже и доста проблемна.
    Честно казано, не съм специалист.
    Желая ви успех,
    Мартин

 100. Buzzy каза:

  Здравейте,
  искам да попитам как да запаметя плакат,изработен във фотошоп CS5 ,който да може да бъде отворен от фотошоп версия CS3?
  Благодаря

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Зависи какво точно целите.
   Ако искате да работите само с пиксели, TIFF ще ви свърши прекрасна работа.
   Мисля, че няма проблем и с отваряне на всеки PSD файл в по-стара версия.

   Какъв по-конкретно е случая?

   Поздрави,

   Мартин

 101. Петко Пачев каза:

  Здравейте. Моят въпрос е как мога да разпечатам PDF файл, който да се отпечати огледално на оригинала.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Лесният вариант е да използвате Postscript принтер, в драйвера му трябва да има отметка.
   Можете да използвате Piotstop, за да обърнете огледално страниците във файла и после да ги отпечатате.
   Можете и да обърнете страниците една по една, в програма като Illustrator или Indesign.

   За момента не се сещам за друго.

   Поздрави,
   Мартин

 102. denitca каза:

  Здравейте,
  Искам да попитам има ли начин в индизайн да се използва скрип за фарма код, който се състои от 3 цифри, защото скрипта за баркода не ми върши работа?
  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Здрасти,
   Принципно могат да се използват всякакви скриптове, не е трудно и да се пишат. Не съм попадал тук.
   Обаче този генератор може да ги генерира – http://www.terryburton.co.uk/barcodewriter/generator/
   Просто от падащото меню избирате Pharmaceutical Binary Code.

   Дано да съм помогнал.

   Поздрави,

   Мартин

 103. denitca каза:

  Благодаря, върши ми работа.
  Поздрави

 104. denitca каза:

  Здравейте,
  Отново съм аз :). Трябва ми програма, която сравнява два текстови файла към адоб. Дали може да ми помогнете?
  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Здрасти,
   Не разбирам въпроса много добре.
   Поздрави,
   Мартин

 105. denitca каза:

  Здравей,
  До това, което ми казаха, това казвам и аз :). Става въпрос за програма, която сверява грешния текстови файл, с файла който е поправен, дали има нещо изпуснато като грешка. Поне така си го обяснявам аз.
  Поздрави Дени

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Adobe InCopy има функционалност за редактиране, проследяване на корекциите и т. н. при работа с Indesign файлове.
   MS Word има Track Changes, което следи промени, нанесени в текста. Може би това ще свърши най-добра работа, а не и сложно.
   Не се сещам обаче за нещо, което да може да сравни текста от два файла, особено в PDF формат.

   Поздрави,
   Мартин

 106. denitca каза:

  Благодаря Adobe InCopy ми върши работа. Това, което ми трябваше.
  Поздриви,
  Дени

  1. Bulged каза:

   Супер, радвам се да го чуя.

   До скоро,

   Мартин

 107. Калина Георгиева каза:

  Здравейте. Може въпросът ми да бъде глупав, но имам нужда от съвет. Искам да издам една книжка като подарък за годишнина. Написана е на компютър на Word file. Необходимо ли е да бъде написана в специална програма? Вие можете ли да направите корица и ако да колко време ще отнеме? Доста е спешно. Благодаря предварително.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Не е невъзможно пт Word да се направи файл за печат и да се постигне приемливо качество, особено, ако в него няма изображения. Силно препоръчително е вие да генерирате PDF файл от Word. В противен случай, при отваряне на файла на друг компютър, най-вероятно ще възникнат проблеми с шрифтовете и форматирането.
   Генерирането на PDF може да стане по няколко начина, в зависимост от версията. За начало може да пробвате със Save as->PDF, резултатите би трябвало да са приемливи.
   Относно корицата, ние не се занимаваме с дизайн, ако искате на нея да има само текст, можем да я направим, може и да ви изпратим при колеги, които ще ви свършат работа.
   Относно „доста спешния“ срок, той зависи от доста параметри, които в момента не знам. Можете да изпратите запитване на offers@bulged.net и колегите ще ви обърнат внимание. Разбира се, това ще се случи на 07,05,2013, първия работен ден.
   Весели празници,
   Мартин

 108. denitca каза:

  Здравейте,
  Аз сигурно вече досаждам, но имам проблем със шрифтове. Не мога да открия трютрайпски шрифт Helen BG Condenzed, както и неговите други разновидности bold, bold + italic, italic. Дали можете да ми кажете от къде да си го сваля?
  Поздрави
  Дени

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   За съжаление тези неща се купуват, няма как да ви кажа откъде да ги свалите. Продават го Хермес Софт.
   Принципно Open Type е по-модерният и надежден формат от True Type.

   Поздрави,
   Мартин

 109. denitca каза:

  Благодаря. Знам, че се продава, но все пак реших да проверя дали няма да го намеря някъде :). Ще го пробвам другия да видя дали ще ми свърши работа.
  Поздрави
  Дени

  1. Bulged каза:

   Надявам се да свърпи.
   Успех,
   Мартин

 110. Silva каза:

  Здравейте, ето и моят въпрос. С InDesign CS5 съм и съм направила swf анимация с него, докато разглеждах опциите му, за интерактивност. Как обаче, да накарам тази анимация да се повтаря (loop-ва).

  Благодаря предварително.

  1. Bulged каза:

   Здрасти,
   Честно казано не съм се сблъсквал с точно този аспект на Indesign.
   Тук, обаче, има ръководство как става:
   http://smallbusiness.chron.com/make-animation-loop-cs5-27426.html
   Дано да свърши работа,
   Поздрави,
   Мартин

   1. Silva каза:

    Здравейте,
    Ръководството е за Adobe Flash CS5, а аз питам как да направя това в InDesign CS5.
    Благодаря все пак за коментара.

 111. Toni каза:

  Здравейте,
  искам да задам един въпрос относно Adobe InDesign CS5.
  Отскоро работя на него и не знам защо не отваря PDF – само неговите си формати. Може би има плугини. И втория въпрос е като като задам на цифри шрифт Code 128 излизат само правоъгълници. А същия шрифт като зареждам в Корел 15 излиза барокода, дето ми трябва.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   По първия въпрос: Adobe InDesign CS5 (или която и да е друга версия) не отваря PDF файлове, защото е програма за страниране (Layout), не за редактиране на файлове от този тип. Все пак има начин, има плъгин, който се казва PDF2Indesign и предлага точно това. Вероятно има и други варианти.
   Относно шрифта и баркода, възможните причини са много и няма как да ги диагностицирам отдалеч. Бих препоеъчал употребата на това и поставяне на векторните кодове, генерирани от него, в документа:
   https://bulged.wordpress.com/2009/06/20/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B4-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80/
   Дано да съм помогнал,
   Поздрави,
   Мартин

   1. Toni каза:

    Здравейте,
    Много благодаря за информацията!

    Поздрави

 112. Lilia Milanova каза:

  Здравейте,
  бих искала да се възползвам от вашия професионализъм и да задам няколко въпроса. Правя проект за папка за поздравителни адреси, и имам следните въпроси:
  1. Правя проекта в Adobe In Design. Как е удачно да се проектира, като отделни страници или, като разгъвка?
  2. Как да именувам отделните страници, така че да ме разберат правилно?
  3. Как да представя лицевата страна на папката и вътрешната страна, в един файл или може на отделни?
  4. Ако едната страна има фон, а другата не, и при двете ли трябва да има наддаване?
  Благодаря предварително, за съжаление проекта не е ясно къде и кога ще се печата т. е. нямам възможност да комуникирам директно с печатница, затова отговора ви ще е много полезен.

  Поздрави, Лили

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Ето и отговорите:

   1. Правя проекта в Adobe In Design. Как е удачно да се проектира, като отделни страници или, като разгъвка?

   По-лесно ще Ви бъде да работите с разгъвка, а и това ще гарантира, че няма да има разминаване между тях при монтажа. Би трябвало и това да е улесни печатницата по отношение на монтажа.

   2. Как да именувам отделните страници, така че да ме разберат правилно?

   Ако работите на разтвори, можете да ги запишете в един файл първо лицето, просто гърба и няма да има проблеми. Може и като отделни файлове, кръстени лице и гръб. Винаги можете и да утоните допълнително кое кое е, за по-сигурно.

   3. Как да представя лицевата страна на папката и вътрешната страна, в един файл или може на отделни?

   Както е по-удобно за Вас, не би трябвало да има значение.

   4. Ако едната страна има фон, а другата не, и при двете ли трябва да има наддаване?

   Силно препоръчително е и двата файла да са подготвени по еднакъв начин. Така вероятността от объркване е по-малка. Другият вариант също не е грешен, но е добре да се избягват всички потенциални уловки.

   Надявам се да съм бил полезен.

   Поздрави,

   Мартин

   1. Lilia Milanova каза:

    Благодаря.

    Поздрави, Лили

 113. Диди каза:

  Здравейте,
  Можете ли да ми кажете как да задам автоматично номериране на страници в InDesign CS5.

  1. Bulged каза:

   Разбира се,

   Type->Insert Special Character->Current Page Number
   Или, след цъкане с текстовия инструмент:
   Ctrl+Alt+Shift+N

   До скоро,

   Мартин

   1. Диди каза:

    Здравейте отново!
    Благодаря Ви за отговора, но нещо не се получава с номерирането на страниците. Нещо не правя както трябва. Номерацията при мен излиза като шаблон на всяка страница – лява и дясна.
    Може би защото правих шаблонна страница и я лепнах върху лявата и дясна страница.
    Сигурно е нещо съвсем елементарно, но не мога да се ориентирам.
    Не знам английски и ми е трудно да разбера – има някакви опции относно номерирането на страници и в палитра Page, палитра Paragraph и палитра Paragraph Style.
    Имам и още един въпрос – как да изтрия шаблона, приложен на определена страница, а не самия шаблон?
    Благодаря ви предварително за търпението!

   2. Bulged каза:

    Здрасти,

    Ако номерацията е на Master страницата, тя се появява и на всички страници, на която е приложен Master. Така се прави номерацията по принцип.

    За да махнета мастър от някоя от страниците, приложете къмня None от Master Pages панела.

    Поздрави,

    Мартин

 114. Диди каза:

  Здравейте,
  Благодаря Ви много! И двете неща се получиха.
  Поздрави

 115. denitca каза:

  Здравейте,
  Имам едно питане, не знам дали тук е мястото да питам за него, но…търся драйвери за мултифункционално устройство 3 в 1 за hp deskjet f4180. Дали можете да ми помогнете?
  Поздрави

 116. Bulged каза:

  Здрасти,

  Тези вършат ли работа?

  http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?cc=us&lc=en&dlc=en&product=3177566

  Поздрави,

  Мартин

 117. denitca каза:

  Здравей,
  Не…не стават, пробвах ги, но не ми тръгва нито скенера, нито принтера.
  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Странно, това са официалните драйвери на производителя.
   Сигурно има изисквания кога да се включи устройството и захранването му.
   Пробвай да деинсталираш всички драйвери и после да ги инсталирш отново, след рестарт на систмата. Провери и свързването на устройството.
   Ако имаш възможност, пробва и на друг компютър. Сигурно ли е, че нещото работи?
   Поздрави,
   Мартин

 118. denitca каза:

  Здравей,
  Всичко опитах, но не стават за 7-та, което не ми е ясно защо, стават на ХР-то само. И на мен ми се вижда странно, но това е 🙂
  Поздрави,
  Деница

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Аз бих писал на HP в този случай, може би има някакъв проблем с техния софтуер.

   Поздрави,

   Мартин

 119. heskil37@abv.bg каза:

  kak da vzema novi cvetove za lentata na zadachite

  1. Bulged каза:

   В кое приложение?

   (Пишете на кирилица, ако не е проблем.)

 120. Невена каза:

  Защо клипа за премахване на хора от снимки е частен и не може да се гледа???

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   За този клип ли става дума?

   Поздрави,

   Мартин

 121. Диди каза:

  Здравейте, може ли да се зададе в InDesign SC5 автоматичното съхраняване на файл през определени минути
  Благодаря предварително

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Той си го прави по подразбиране, през една минута и ако забие, би трябвало да предложи възстановяване на загубените файлове.

   Цялата работа е обяснена подробно тук:

   http://helpx.adobe.com/indesign/kb/indesign-document-recovery.html

   Поздрави,
   Мартин

   1. Диди каза:

    Благодаря Ви. Наистина съхранява на около една минута.
    Сега се опитвам да прехвърля в InDesign CS5 с Edit – Place една автобиография със снимка и рамка, която е направена в таблица в обикновена текстообработка, но ми прехвърля само текста в табличен вид, без снимката и рамката. Не мога да изравня и линията на колоната по средата. Не съм сигурна в какъв формат трябва да я импортирам. Може би като снимка.
    По принцип таблиците ми правеха проблеми и при прехвърляне в Pagе Maker.
    От началото на годината работя с InDesign CS5 и съм нямала проблеми, когато работя със снимки и текст, но с таблиците ми е по-трудно.
    Благодаря Ви.

   2. Bulged каза:

    Здравейте,

    Пробвайте следното:

    След като изберете File->Place сложете отметката на SHow Import Options. От падащото меню Convert Tables To: изберете Unformatted Tables.

    Така би трябвало таблицата да влезе в документа в Indesign и след малко форматиране да е ОК.

    Поздрави,

    Мартин

 122. Юлия Стамболиева каза:

  Здравейте, аз съм начинаеща и имам следния проблем…Как да направя пдф в корел от няколко слоя, като искам всеки слой да излиза на отделна страница в пдф-а. Всички опции са ми настроени както сте посочили…но общо взето като създам пдф всички слоеве ми излизат на пдф на една страница?

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   За да излезат отделните слоеве на отделни страници, най-добре ги копирайте в отделни страници.

   Позволявам си да добавя и един съвет. Щом сте начинаеща, ако смятате да работите в тази област, ориентирайте се към професионалния софтуер и оставете Корел на аматьорите, за които е предназначен. Няма да съжалявате.

   Поздрави,
   Мартин

 123. nindika каза:

  Здравеите,
  Не съм чела писаното по- нагоре и се надявам да съм първата с този въпрос:)). Трябва да снимам едни рекламни материали, чиито дизайн е правен на Photoshop… за жалост и текста е писан там. Знам,че той мове да се обръща в криви в Illustrator, но не знам как да го направя. Пробвах с Type/ Convert Outline, но като го предадох казаха:
  “ обърнат текстовете във файловете на криви „.Имам нуйда от помощ и ще сум благодарна да ми съдействате:)))

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Препоръчвам Ви да запишете PDF файлове от Photoshop и да опитате така. Използвайте Press Quality настройка от падащото меню. В този случай шрифтовете ще са вградени в документ и не би трябвало да има проблеми. Ако все пак е наложително текста да е в криви, пробвайте да отворите PDF-ите в Illustrator и да го направите там.

   Поздрави,
   Мартин

 124. nindika каза:

  Здравейте отново,
  PDF-ите в Illustrator не се получават. Добре искам да Ви питам това, което съм направила първоначално с текста -Type/ Create Outlines, не е ли точно това начина да го направя в криви? После в PDF , Press Quality и Acrobat 4 като настроики……..нз просто къде бъркам, а трябва да ги предам за печат.
  Благодаря :)))

  1. Bulged каза:

   Ако текстът и всичко друго е във Photoshop, запишете PDF от Photoshop, както ви писах преди. След това го отворете в Illustrator и конвертирайте нещата в криви като ги изберете и натиснете Ctrl+Shift+O. Ако не става, вероятно текстът не е селектиран.
   Ако нещата не са във Photoshop, значи аз имам нужда повече информация.

   Поздрави,

   Мартин

 125. nindika каза:

  Много благодаря…утре ще ги пратя и ще Ви пиша какво е станало.
  Лека вечер от мен 🙂 🙂 🙂 🙂

 126. мастилената капчица каза:

  здравейте, имам един въпрос: може ли с продукти които са с отворед код да се печата цифров печат? защо никой не споменава за възможностите на скрибус, гимп и инкскейп. по принцип това са програми за линукс, но вървят (инсталират се) на windows и mac os x. Та въпросът ми е този:
  може ли scribus – програма подобна на adobe indesign, gimp – програма подобна на adobe photoshop и inkscape – програма подобна на adobe illustrator/coreldraw да печатат в cmyk? за гимп знам и ми е известно, че има отделен plugin, нарича се separate. inkscape и scribus поддържат ли cmyk? в момента правя календари с такива програми. след като сглобя файла (календара в inkskcape а снимките обработя в gimp) и като ги вмъкна в scribus тогава след цялата тази обработка експортирам (изнасям) файла в pdf и това дали ще окаже някакво влияние когато шрифтът и самите календари се обработят в икскейп, а снимките в gimp понеже са rgb? благодаря предварително.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Казано накратко, няма никакъв проблем. Такак или иначе няма принципна разлика в начина на подготовка на файлове за офсетов или дигитален печат. Ако запишете PDF с качество за печат, вградни шрифтове и т.н. няма никакъв проблем. Изключително ми е приятно да чуя, че работите с този софтуер, Също съм го пробва, с офсетов и дигитален печат и не съм имал проблеми.

   Всъщност, това което има значение е как работите. Софтуерът е само средство и е вторичен. Комерсиалните решения са по-удобни в някои отношения и поддържат примерно Pantone библиотеки. Но и с тях некомпетентните потребители генерират неадекватни резултати. Всеки ден имам съмнителното удоволствие да им се наслаждавам. Inkscape и Scribus работят с CMYK, няма проблеми. Дори и растерните изображения да останат в RGB, резултатът може далеч да не е лош, тъй като те се конвертират през вградените профили на цифровите машини. Разбира се, в този случай е добре да видите какво се случва преди да се отпечата целия тираж.

   Само една уговорка за свободния софтуер – може да се използва пълноценно, но за проекти, които правите from scratch. Моят опит сочи, че обикновено не е добра идея да го използвате за преправяне на неща, правени в комерсиалните програми.

   Тук има два текста, които вече не са много актуални, тъй като съм ги писал доста отдавна, но дават някаква представа:

   http://printguide.info/testguide/scribus/1
   http://printguide.info/pomoshtnik/gnu-image-manipulation-programgimp,230.html

   Успех,
   Мартин

 127. Марияна Киречева каза:

  Здравейте,
  предстой ми да предам за печат моя книга и се интересувам от повече информация за баркодовете, тъй като не зная нищо по този въпрос. Виждам,че БТПП предлага услуга по генериране на баркодове? Трябва ли задължително да ползвам тази услуга, за да пусна на пазара моята книга. Би ли имало какъвто и да било проблем за „четенето на баркода“, ако ползвам Вашия баркод генератор и нали това е напълно законно! Извинете ме предварително за въпросите и благодаря!
  Марияна Кирeчева

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Трябва да вземете ISBN от народната библиотека, не е пробем да генерирате кода с генератора от този сайт и да го поставите на корицата. Никто законово, нито практически.

   Поздрави,

   Мартин

 128. Марияна Киречева каза:

  Много благодаря. Тогава ще ползвам Вашия генератор! Поздрави!!

  1. Bulged каза:

   Радвам се, ако съм помогнал.

   До скоро,
   Мартин

 129. Диди каза:

  Здравейте,
  Искам да направя малка книжка в ИнДизайн CS5 с формат ½ от А4.
  Мога да го направя ръчно, като изливам постепенно левите и след това десни страници. Мисля, че е добре да намаля размера на текста, преди да го излея в ИнДизайн.
  Работила съм в Page Maker, където има опция за изливане на текста автоматично.
  Питането ми е – може ли в ИнДизайн CS5 да се зададе автоматично изливане на текст (първо левите и след това десните страници), като се посочи формата на книжката.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Доколкото разбирам, се опитвате да направите книжка А5 като размера на документа е А4 и слагате по две страници на всяка от страниците в Indesign документа. Честно казано, това не ми се вижда много смислено. Защо просто не направите документа във формата, в който искате да е книгата и не излеете текста по нормалния начин?
   След това може да се експортира като разтвори, ако това наистина е нужно. Може и да се направи електронен монтаж на готовите страници, ако се налага.

   Автоматичното създаване на нужния брой страници става като натиснете Shift по време на поставянето на текста.

   Дано да съм помогнал.

   Поздрави,
   Мартин

   1. Диди каза:

    Здравейте,
    Първо искам Ви благодаря за отговора и да Ви кажа, че работя едва от 1 г. в ИнДизайн най-вече с текст и не съм правила книга, а само листовки.
    Явно го правя по по-сложния начин, но с мисълта да разположа текста най-добре на определен формат листи – InDesign и Page Maker имат повече възможности за неразделяне на пасажи текст, междуредия, букви и др.
    Текста, който подготвям, е около 90 стр. и няма да се изпраща на печатница, а ще го разпечатвам само на принтера. На мен лично ми трябват само няколко бройки, разпечатани на по-малко страници в по-удобен формат за четене.
    Много ми е необходимо след форматирането на текста да мога да правя корекции. Затова мислех ръчно да излея първо десните, а след това левите страници, като преди това форматирам текста в ИнДизайн до необходимия размер на буквите и междуредието. Така страниците ще останат свързани и ще мога да правя корекции в текста. Затова питането ми беше дали мога това да го направя автоматично. С Shift се излива целия текст автоматично на последователни страници.
    Ще опитам също, както ми казахте, когато текста е съвсем готов, да го експортвам, но ми подскажете в какъв формат ще е най-добре и после в каква програма ще ме хвърли. Не съм го правила досега с много страници. Само ми се струва, че след експротването на текста и композирането на страниците, няма да мога да пипам повече текста.

   2. Bulged каза:

    Здрасти,

    Логиката е следната: правите документа в размера на едната страница в Indesign, в случая А5. Така можете да редактирате всичко, което желаете, без никакви проблеми. Когато решите да го печатате, можете да експортирате PDF с опцията Sreads и след това да го отпечатате от Acrobat Pro/Acrobat Reader. Мисля, че можете да го отпечатате на разтвори и директно от Indesign. Ако се наложи да редактирате нещо, Indesign файлът остава на разположение.
    Това ми се струва най-лесния и удобе начин на работа, поне аз бих постъпил така в подобна ситуация.

    Поздрави,
    Мартин

 130. Любомира каза:

  Здравейте, опитах се да намеря на сайта нещо като каталог на използваните рециклирани хартии, които предлагате за печат на книги, но не намерих. Бихте ли ми казали каква хартия ползвате (80 грамова) за вътрешното тяло на книга – според % рециклирана дървесина, цвят/оттенък на хартиите, т.н.? Бихте ли дали също ваш коментар по отношение на различните видове хартии – препоръки кои са най-добри и за печата, и за зрителното възприятие и ненатоварване на очите при четене после. Също ме интересува какви са оптималните размери за печат на книга, така че рязането й да е оптимално ефективно, без много фира – за книга в диапазона на 14-14+ на 21 см като размери? Много ви благодаря предварително!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Нерециклирани хартии

   Вариантите за хартия за печат на тела на книги са няколко. Използваме предимно 80 грама офсет и 115 хром мат, офсетът има много висока степен на белота, 115 грамовата хартия по-скоро е подходяща за научна литература и други подобни неща. Аз бих препоръчал обемна хартия Беле 80 грама, нейната степен на белота е по-ниска и това помага за ергономията на четенето. Никоя от тези хартии не е рециклирана.

   Рециклирани хартии

   В общи линии има два варианта, които имаме на склад Cyclus Print и Cyclus Offset. Също са 80 грамови и подходящи за книги, не са твърде бели, но цената им е значително по-висока цена от нерециклираните хартии.

   Като цяло хартията е екологичен продукт, независимо дали е рециклирана, или не. Тези, които предлагме са произведени в Европа, респективно са спазени изискванията за залесяване и т. н. Има доста информация по въпроса на различни места, с която можете да се запознаете, ако желаете.

   Относно форматът – производните на А5 (148×210 mm) са оптимални. Тоест нещо като като 140х200, 145х210, 148х210 е ОК от гледна точка на цената.

   Можете да изпратите запитване с точните параметри през формата за запитване на bulged.net.

   Дано да съм помогнал.

   Поздрави,
   Мартин

   1. Любомира каза:

    Много благодаря за информацията и насочването! Хубав ден!

   2. Любомира каза:

    Пропуснах само един уточнителен да запитам – по отношение на формата – посочените тук размери за какъв тип печат са оптимални – офсет или дигитален. И минималния икономически изгоден за офсет колко би бил за тях? Благодаря!

   3. Bulged каза:

    Тези конкретно са за дигитален печат. За офсет също не би трябвало да има проблем, но за да сте сигуран, по-добре питайте в печатницата. Доста зависи от формата на машините, хартията и други фактори.

    Поздрави,
    Мартин

 131. Диди каза:

  Много благодаря. Получи се.

  1. Bulged каза:

   Радвам се да го чуя.

   До скоро,
   Мартин

 132. Илка Петкова каза:

  Здравейте! Много се извинявам ако въпроса ми ви се струва елементарен, но не мога да намеря решение. Работя в In Design тяло от 4 страници. Когато направя реклама там, в момента в който преместя съответната реклама на нов документ – зададения шрифт, например Ariel се обръща в Times и то с различна големина на сайза и лидинга. Което съответно води до ново оразмеряваме и задаване на шрифт. Може ли някакъв съвет?

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Когато местите рекламата в нов документ, карето ли избирате или селектирате текста в него? Ако изберете цялото каре, това не би трябвало да се случва.

   Пишете ми какво става.

   Поздрави,
   Мартин

   1. Илка Петкова каза:

    Избирам цялото каре.

  2. Bulged каза:

   Странно. Би трябвало да запази цялото форматиране. Да не би да има някакъв проблем с шрифта? Коя версия на Indesign използвате?

 133. Илка Петкова каза:

  Indesign 5.5

 134. Elis каза:

  Здравейте,
  Въпросите ми са относно InDesign, тъй като съвсем отскоро работя с него. Четох статия относно съвременните програми за предпечат – колко са напреднали, как голяма част от проблемите вече са избегнати и т.н. Твърдеше се, че не би имало проблем, ако изображенията са по RGB; импортван ТIFF със запазена селекция, запазен път, прозрачност – не създава проблеми. Дали всичко това е вярно? Имам да довърша файлове в InDesign, които съдържат каквото се сетите: tiff, jpg, psd, ai, pdf – и по CMYK, и по RGB. Имам pdf по RGB, (чертежи), които при конверт към CMYK се получава композитно черно – опасявам се, че ще създаде проблем при печат, тъй като са тънки линии и дребен шрифт. Да ги оставя ли по RGB или да ги конвертирам към CMYK? Само дето са повече от 500 файла. Дали има начин да го направя с някаква обща последователност? Изображенията са импортвани със запазена пътечка – tiff или psd, приложено е завъртане на различни градуси и на High quality display контура е леко назъбен. Та в общи линии питането ми е от какво най-много да се страхувам 🙂

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Няма смисъл да конвертирате в CMYK отделните растерни изображения едно по едно. Indesign може да свърши това автоматично. Прави се с convert to profile от настройките при експорт на PDF.
   Назъбването на контура най-вероятно е проблем на привюто, вижте какво стаакато генерирате PDF, добре е да пуснете ицветна проба на няколко страници, просто за всеки случаи.

   На линия съм, ако мога да помогна с нещо,
   Мартин

   1. Elis каза:

    Здравейте, благодаря за отговора.
    Да разбирам ли, че композитното черно не е проблем, тъй като при автоматичното конвертиране се получава приблизително 75/68/68/90, а обектите са малки?
    И също така tiff с прозрачност и запазена пътечка не създава ли проблем?
    В CorelD се е случвало да липсва част от изображението при използване на прозрачност. И още, при неколкократна промяна в размера на изображенията в InD – увеличаване и намаляване, без да пада под 300 dpi – качеството променя ли се?

   2. Bulged каза:

    Здрасти,

    За векторните изображения е добре черното да се преправи ръчно и да е 100%К. Отнася се най-вече за малки елементи, но посочената стойност е равна на 301% общо намастиляване, което може да създаде проблеми при печат. Моят съвет е да използвате стойносто CMYK 30/20/10/100 за ои-студен черен цвят на по-големи елементи и слоеве и 0/0/0/100 за текст, графики и малки елементи.
    Няма нужда предварително да конвертирате в CMYK растерните изображения, Indesign ще се справи с това отлично. Ако имат нужда от обработка, направете я докато са в RGB.
    TIFF с прозрачност не би трябвало да е проблем, ако не използвате допълнителни цветове в документа. Принципно правилният начин е рязането да става по пътечката, а TIFF-ът да не е прозрачен. Corel прави доста странни неща доста често, не мога да се ангажирам с прогнози за това чудо.
    Относно намаляването: намаляването на размера не променя качеството, ако не се генерират нови пиксели, тоест ако отметката на resample във Photoshop не е избрана. Ако е избрана, се генерират нови пиксели, което като правило вреди на изображението. Ако не е просто наличните пиксели се разполагат в зададения размер и нищо не се губи, нито се добавя ново.
    Съвет: ако машината на която работите не се затруднява, слагайте растерните изображения в максималния (оригинален размер) и ги нагласете в каретата както е нужно. При експорта на файл за печат Indesign ще се погрижи да не са с твърде висока резолюция.

    Дано съм помогнал, на линия съм ако има още нещо.

    Поздрави,
    Мартин

 135. Албена каза:

  Здравейте,
  имам следния казус: подготвям файл за печат в Илюстратор, като имам подложка в пантонски цвят, върху нея съм сложила някакъв елемен, който е tiff и съм приложила в Илюстратора ефект – Luminosity, но когато се запише pdf-a и на проверката, показва, че ефектът не действа. Имах и друг обект, който е сложен върху пантонска подложка и беше в CMYK и на Multiply и на цветната проба също стана ясно, че не действа ефекта. Въпросът ми е, когато имаме подложка по пантонски цвят, върху, която искаме да приложим някакъв ефект на обект, който е CMYK какъв е варианта? Има ли как да се направи във фотошоп и да се получат нещата с пантонски цвят?
  Благодаря ви предварително и успешен ден!

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Не е голяма изненада, че не става така. Принципно не е добра идея да използвате спот цвят върху който има прозрачен tiff. Шансовете за успех и предвидими резултати са минимални.
   Бих пробвал във Photoshop като създам отделен канал за Spot цвета, така може и да стане.
   Поздрави,
   Мартин

 136. Иван Марков каза:

  Здравейте!
  Искам да попитам, може ли pdf – файл да бъде направен от цветен в черно-бял, чрез някоя от програмите на adobe? Аз разполагам с adobe reader и adobe acrobat profesional. Самият файл, който искам да преработя е текстов с цветни логота в хийдъра.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Тук можете да намерите лесно за изпълнение и ефективно ръководсто за да постигнете този вфект в Acrobat Profesional

   http://acrobatusers.com/tutorials/how-to-convert-pdf-files-to-grayscale

   Дано съм помогнал,
   Мартин

 137. Ani каза:

  Здравейте! Имам въпрос. Имам един мнгостраничен pdf. на който искам да засиля черния цвят на текста. Исках да го сложа в корел, но не се отваря. Дали има някакъв начин това потъмняване да стане директно в pdf.
  Благодаря ви предварително!

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   А в какъв вид е текста в PDF файла? Тоест, питам дали е текст, в криви е, или е растерно изображение, например сканиран документ.

   Поздрави,
   Мартин

 138. Ani каза:

  Текст е!

  1. Bulged каза:

   Решение за Acrobat Proffesional – (може да има разлика, зависи от версията)

   Choose Advanced > Print Production > Preflight.
   Изберете Convert to Grayscale PDF Fixup, и цъкнете бутона Analyze and Fix.

   Дано съм помогнал.
   До скоро,
   Мартин

 139. Ana Yanakieva каза:

  Здравейте,
  Имам въпрос. Как мога да въведа текст върху PDF file чрез CS5 Photoshop???
  Благодаря ви.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Принципно е доста лесно:
   Отворете PDF файла във Photoshop настройки, подходящи за целта, за която ще използвате файла.
   Въведете текста който желаете, където желаете.
   Запишете PDF с настройки, подходящи за целта, за която ще използвате файла.

   Поздрави,
   Мартин

 140. Кирил каза:

  Здравейте Мартин,
  Искам да попитам следното: с клик на десен бутон на десктопа и натискане на new, не ми излиза да отворя new microsoft office word….. имам dokument, excel, rar и т.н Как да направя да мога да отварям и нов word файл с мишката.
  Благодаря предварително!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Каква операционна система използвате?

   Поздрави,
   Мартин

 141. Силва каза:

  Здравейте,
  Можете ли да ме ориентирате как трябва да бъдат наредени на печатна форма, в зависимост от размера на хартията и изделието, визиите ми, за печатна експонация. И какво точно означава с обръщане и без обръщане? Има ли разлика в реденето на визията по формата, ако тя трябва да бъде с обръщане и без обръщане? Какви раздувки трябва да има визията, за да влезе гарантирано във формата на листа, дадена ми от печатницата (2мм или 3 мм)?

  Благодаря предварително
  Поздрави
  Силва

  1. Bulged каза:

   Здрасти,
   Въпросът е твърде обширен, за да ви дам конкретен отговор. Както сама забелязвате, параметритр са много, възможните комбинации между тях са още повече.
   Препоръчително е да подадете изделието в необрязан формат, а монтажа да се направи в печатницата. Те са наясно с всички изисквания и спеецифики, те носят и отговорността за грешен монтаж. Ако печатницата изисква от вас да правите монтажа, моят съвет е да потърсите друга. Това не се практикува от сериозните компании от години, по ред причини – по-голяма вероятност от проблеми или брак на продукцията, наличието на модерен софтуер за електронен монтаж, какъвто ви е със сигурност нямате.
   В общи линии, правенето на монтажи на ръка е задача за напреднали, а доколкото мога да преценя по въпросите ви, вие не сте от тях. Пиша това не, за да ви обидя, а за да ви спестя сйкъпи грешки и неприятни ситуации.
   С обръщане – за обща кулктура – това значи, че едно изображение се печата на лицето на печатния лист, листът се обръща (по оста, успоредна на късата страна) и същото изображение се печата на гърба. Това се прави, за да се спестят пари от различни подготовки за лице/гръб. Резултатът е, че когато печатният лист се среже на две, получавате две идентични части.
   Раздувката също зависи от печатницата и начина им на работа. Ако не сте сигурна, работете с 5 мм, по-безопасно е, а при правенето на монтажа винаги може да се намали.

   Тъй – в обобщение – подгответе файла си за печат на страници, с коректна раздувка, оставете монтажа на професионалистите. По-добре всеки да върши това, което умее.

   Дано да съм помоигнал,
   До скоро,
   Мартин

   1. Силва каза:

    Здравейте,
    Да, определено досега не съм се занимавала с монтажи и определено нямам желание да го правя, но ми се налага. Фирмата, в която работя от години работи с една и съща печатница (ако няма да се брои за някакъв вид реклама мога да ви кажа и името и… ако желаете. Макар че това едва ли е толкова важно). Та..досега не ми се е налагало да редя форми. Винаги съм изпращала файловете си единично, с описание в какъв тираж и на каква хартия. Никога досега не са ме карали да правя монтажи… до онзи ден. Когато наредих нещо…в някаква форма и от печатницата ме помолиха да го преправя..с 2 мм, вместо с 5 мм нож, както аз го бях направила.

    И понеже явно ще ми се налага да го правя често…. затова исках да се информирам. Определено не се чувствам сигурна, в това което ми се налага да правя…дали крайният резултат ще бъде направен коректно от мен. Същевременно същата тази печатница няма дори макети за листите си. Дали са просто размерите на листите. Аз съм направила макетите си ръчно, със скалите, средите, пасерите…но срещам проблеми общо с реденето и особеностите му (обръщане, биговане и т.н.). Благодаря ви за изчерпателния отговор. Ако един ден сменим печатницата…ще бъда много щастлива, за да не се занимавам с този вид работа, който определено не ми е присъщ. Аз съм графичен дизайнер…не печатар или предпечатар. :))

    Поздрави
    Силва

   2. Bulged каза:

    Здрасти отново,

    В такъв случай, нещата, които трябва да знаете са следните:
    1. Размер на хартията
    2, Брой размножения, коитъо трябва да влезат в листа на печатната машина.
    3, Какво да е наддаването/разстоянието между размноженията.
    4, Начин на сгъване, ако има такова. Силно препоръчвам да изискате макет на изданието с номерирани страници, на лицето и гърба, особено за изделия със сгъване, монтажи с обръщане, тумбене, за коли с обръщане в книги или списания и други по-специфични неща.
    5, Пасерите и скалите вече ги имате, трябват да се уточни и позцията на грайфера, съответно и средата (обикновено излиза с 2 мм над грайфера.
    6, При монтажите с обръщане, изображението трябва да е центрирано по вертикалата (т.е. бялото поле в горния край на монтажа трябва да е равно на това в долния край. Затова и е критично да знаете точният размер на хартията и да работите в него.
    7, Поставянето на марките за рязане е доста досадно, ако се прави на ръка, има един плъгин, който върши добра работа, мога да ви го пратя.
    8. Изисквайте от печатницата да прегледа и потвърди, че всеки монтаж отговаря на изискванията им. Ако нещо не ги устройва, всичко започва отначало.

    За сега не се сещам за друго, ако има нещо, съм на линия.

    Поздрави,
    Мартин

   3. Янко каза:

    Здравейте,
    мен ме интересува плъгина за поставянето на маркерите. Удобно ли е да ми го изпратите?

    Благодаря!

   4. Bulged каза:

    Здравейте,

    Изпратих ви го не имейла.
    Поздрави и успешна седмица,

    Мартин

   5. Янко каза:

    Благодаря!

   6. Bulged каза:

    Пак заповядайте. 🙂

    On 19.1.2015 г. 19:22 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

   7. Силва каза:

    Здравейте и благодаря за бързия отговор. Поставила съм среди и грайфери и всичко нужно на всичките им хартии, които са ми казали. Направила съм си няколко макетни монтажни страници с всичките им видове хартии.
    Вече пуснах едни флаери към тях в понеделник и всичко освен ножа…беше наред. Бях пуснала 3 мм, а се обадиха, че искат 2мм и го преправих.

    Знаете ли откъде мога да прочета малко за различните видове..тумбене, оръщане и т.н.? За обръщането г/д разбрах.

    Благодаря предварително

   8. Bulged каза:

    Здрасти,

    Може да пробвате тук:

    https://books.google.bg/books?id=VrdqBRgSKasC&pg=PA535&dq=imposition+layout&hl=en&sa=X&ei=Ege-VKjDJcarUayJgJgO&ved=0CCAQ6AEwAA#v=onepage&q=imposition%20layout&f=false

    Не съм го чел подробо, но мисля, че може да се добие някаква представа. (На английски е.)

    Поздрави, Мартин

    On 20.1.2015 г. 09:06 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

 142. PAulina ilieva каза:

  Здравейте колеги,

  Искам да принтирам брошура, но от печатницата ми казаха да сложа раздувка 3мм. По какър начин се слага това?
  Благодаря предварително.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Можете да прочетет как точно става на този линк.

   Успех,
   Мартин

 143. Тони каза:

  Здравейте,
  Получавам от клиенти файлове във формат pdf – вътре с няколко jpg (300 dpi) , които са вградени ( не са линк). Размера е около 2-3 мегабайта. Като наредя брошура или нещо подобно в Илюстратора, файла става 50-60 мегабайта. Защо се получава така?

  1. donyoan каза:

   Привет,
   В PDF файл-а е използвана компресия. Ако запишете файла от Илюстратор с компресия, най-вероятно ще постигнете подобен резултат.
   Поздрави,
   Йоан

   1. Тони каза:

    Здравейте отново,
    Благодаря за бързия отговор.

    Пробвах с компресия, но се намали само с около десетина мегабайта.
    В Илюстратора промених следните настройки –
    Color Bitmap images: Do Not Downsample
    Compression: Automatic (jpg)
    Image Quality: Minimum

    Благодаря

 144. Kaloyan каза:

  Здравейте,
  Проблема ми е следния:
  Искам да разбера, как да определя какъв е формата на инсъртнатия обект(картинка) в word13?
  Благодаря, предварително!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Всъщност, зависи повече от файловия формат, отколкото от версията на Word. Ако е записан като *.doc, става дума за *.PNG, в RGB, на около 72 точки.
   Ако файлът е *.docx, вариантите са повече.
   Можете да извлечете изображенията и да ги разгледате поотделно така:

   1. От менюто File, цъкнете Save as Web Page
   2. В падащото меню Save изберете Web Page (*.htm; *.html)
   3. Ресурсите ще са в папка, наречена _files на мястот, което избертете

   Така ще можете да ги прегледате поотделно.

   Поздрави,
   Мартин

 145. Rosen Vladimirov каза:

  Въпрос ….
  На 18 Септември писах е-маил с молба да бъда регистриран в web-to-print …
  Бих се радвал да получа все пак някакъв отговор.
  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Запитването е прехвърлено към колегите от търговския отдел, те ще се свържат с вас.

   Извинявам се за забавянето.
   Поздрави,
   Мартин

   1. Янко каза:

    И аз имам въпрос. Microsoft Dynamics CRM може ли да се инсталира на WIndows 7 Pro или само на Windows Sarver трябва да е?

    Благодаря

   2. Bulged каза:

    Здравейте,

    Не би трябвало да има никакъв проблем, доколкото виждам.

    Поздрави, Мартин > WordPress.com >

   3. Rosen Vladimirov каза:

    Проблемът е разрешен……
    Благодаря

 146. Боби каза:

  Здравейте,
  трябва да разпечатам една схемичка с таблица, направени на Excel на лист А3. Тъй като всички видими за компютъра ми принтери са А4, незнам как да си форматирам страницата, така че да стане А3. Т.е в момента схемата и таблицата заемат целия лист А4 ( Landscape ). Искам на А3 също да се заеме целият лист. Може ли това да стане в студиото, където ще го занеса за печат ? Или трябва да си инсталирам някакъв виртуален принтер А3 ?
  Благодаря Ви предварително !

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Би трябвало в студиото да с есправят без проблем.

   Поздрави,
   Нартин

   1. Боби каза:

    Благодаря Ви ! Хубав ден !

 147. Янко каза:

  И аз имам въпрос. Microsoft Dynamics CRM може ли да се инсталира на WIndows 7 Pro или само на Windows Sarver трябва да е?

  Благодаря

 148. Александър каза:

  Здравейте колеги. Смених си 13-та версия на coreldraw с 15-та, но имам проблем с разпечатките, нямам плътно черно. Пдф файл си излиза плътно черно, не е от принтерите.
  От настройките пробвах почти всичко, дайте идея…

  1. Bulged каза:

   Здравейет,
   Хм, не знам дали получихте отговара,, който ви изпратих доста по-рано.
   Очевидно става въпрос за проблем в управлението на цветовете, една от многото слабости на въпросната програма. Нямам опит конкретно с тази версия, но нямам никак добри впечатления от работата с цветове на Corel. Бих препоръчал да използвате друга проиграма, ако трябва да съм честен.
   Успех,
   Мартин

 149. denitca каза:

  Здравейте,
  По какъв начин мога да запиша в Адоб Илюстратор с разширение .еps CS6, да се отвори в по-ниска версия на илюстратора?
  Поздрави

  1. Bulged каза:

   Здрасти,
   При записа на EPS от Illustrator, в диалоговия прозорец, има падащо меню. Избирате оттам версията,, която ви е нужна, записвате файла и всичко е чудесно.
   Поздрави,
   Мартин

 150. Ангел Стоянов каза:

  Имам малко заведение в Плевен,а парите все не стигат.Искам да си направя менютата сам,а нямам знания и опит.Помогнете ми.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   Процесът е доста сложен, особено, ако искате да постигнете професионални резултати.
   В интернет има доста информация по въпроса, но по принцип имате нужда от софтуер, който няма проблем да бъде и свободен, хубави снимки и много време.
   Може да погледнете тук например.

   Като цяло въпросът е твърде комплексен, за да ви дам еднозначен отговор, дано съм помогнал, все пак.

   Поздрави,
   Мартин

 151. shantid86 каза:

  Reblogged this on Йога Аз Могаи коментирано:
  Здравейте имам проблем с ФОТОШОПА. Не знам какво съм натиснала, но когато искам да пиша върху някоя картинката не се виждат буквите, вижда се курсора, че се мърда, но са толкова малки, че не може да се видят. Като им задам големина си остават същите. Моля помогнете? 🙂

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Пробвайте да проментите кегела и цвета на текстса, може би и шрифта.

   Поздрави,
   Мартин

   1. shantid86 каза:

    Вече пробвах не става, стоят си все малки, каквото и да правя без значение от шрифта или цвета!

   2. Bulged каза:

    Нещо не е така. Селектирате ли текста, когато променяте параметрите?

    On 12.7.2016 г. 15:10 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

 152. shantid86 каза:

  Да! Отново не става!

  1. Bulged каза:

   Интересно. Не знам какво може да бъде. Коя версия на Photoshop използвате?

   On 12.7.2016 г. 15:49 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

 153. Galq каза:

  Здравейте,
  може ли да ми кажете как в илюстраор да нанеса щанца върху дизайн. Имам дизайна в тиф формат и щанцата в пдф, но не мога да се справя да я направя да не се слива с диайна, а да е overprint. Благодаря предварително.

  1. Bulged каза:

   Здравейте,
   Ето как става:
   Направете нов документ в Illustrator (ctrl+N)
   Поставете в него растерния файл с дизайна. (File>Place)
   Направете нов слой в документа (Ctrl+L)
   Отворете файлът с контура за щанцата в Illustrator (Open With или с влачене)
   Копирайте контурът и го поствете в новия слой в първия документ.
   Можете да контролирате overprint-а като изберете контура и отидете на Window>Attributes и сложите/махнете отметката Overprint Stroke.

   Дано да съм помогнал.

   Поздрави,
   Мартин

   1. galq каза:

    Мартин, благодаря за бързият отговор. Справих се, направих го в отделен слой, по Вашите указания. Остава ми да направя вторият слой(щанцата) в друг цвят- пантон и да изрежа растера по щанцата с наддаване от 3-5 мм. Ако ми съдействате за това, ще Ви бъда безкрайно благодарна.

   2. Bulged каза:

    Здрасти, Оцветяването на щанцата в спот цвят е лесно – изберете контура, отидете на Window>Color>Swatches, уверете се, че е работите с контура, не със запълването (превключват се с X). От менюто гпоре вдясно в Swatches изберете New Swatch, напишете име и е готово. Принципно рязането се отбелязва с червено, биговането – със зелено.

    Вторият казус – копирайте само външния контур на начертанието за щанцата в слоя с изображението. (ако формата позволява, може и да нарисувате правоъгълник, или друга базова фигура. Трябва да е един обект, иначе няма да стане. Селектирайте контура и изберете Object>Path>Offset Path. Там задайте стойността, с която искате да наддадете обекта. (Това ще отмести пътеката с посочената стойност. Селектирайте пътеката и изображението. Цъкнете с десния бутон и изберете Make Clipping Mask. Би трябвало да стане.

    Поздрави и успех, Мартин

    On 8/10/2016 18:33, Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

 154. Силва каза:

  Здравейте,
  Мога ли да задам въпрос? Как в PDF, който съдържа пантонски цветове да ги конвертирам в cmyk, още в PDF-a?
  ПП: Нямам Pit Stop.

  Благодаря предварително
  Поздрави
  Силва

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   С Acrobat Pro Tools>Print Production>Convert Colors, от падащото меню Any Object; Spot Color; Convert to profile>U.S Web Coated или каквото си харесате.

   Успех, Мартин

   > WordPress.com >

   1. Силва Шишманова каза:

    Благодаря за бързият отговор. Успях! Лек и успешен следобед Поздрави, Силва Шишманова

    >––– Оригинално писмо –––

    >От: „Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии“ comment-reply@wordpress.com

    >Относно: [Нов коментар] Задайте ни въпрос

    >До: sisaria@abv.bg

    >Изпратено на: 17.08.2016 14:19

    .abv-omExternalClass a:hover { color: #ff0000; } .abv-omExternalClass a { text-decoration: none; color: #0088cc; } .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:link { background-color: #2585b2; color: #ffffff; } .abv-omExternalClass a.primaryactionlink:hover { background-color: #11729e; color: #ffffff; } WordPress.com Bulged commented: „Здрасти, С Acrobat Pro Tools>Print Production>Convert Colors, от падащото меню Any Object; Spot Color; Convert to profile>U.S Web Coated или каквото си харесате. Успех, Мартин > Word“

   2. Bulged каза:

    Супер,
    Радвам се, че съм помогнал.
    До скоро,
    Мартин

 155. Мила каза:

  Здравейте,
  Мога ли да задам въпрос? При CMYK -ване на снимка във Ps, излиза прозорец с опция за флатване на леърите или да се откажа да я конвертирам в CMYK. Искам да я направя CMYK и да запазя леърите. В настройките ли да променя нещо? Благодаря предварително!

 156. vitosha2016 каза:

  Здравейте!
  Искам да попитам защо при конвертиране в CMYK , излиза прозорец за флатване на леърите? Трябва снимката да е CMYK и да запазя леърите, как да направя това?
  Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Здравейте,
   когато конвертирате в CMYK е появява диалогов прозорец, който ви пита дали искате да слеете слоевете. Ако изберете „Merge“ и запазите файлът, процесът е необратим. Ако изберете „Don’t Merge“, обаче, слоевете се съхраняват и всичко е наред, освен лако орязаното цвово пространство, в зависимост от профила. Тове неизбежно, тъй или иначе.
   Поздрави,
   Мартин

   1. vitosha2016 каза:

    Благодаря за бързия отговор!

   2. Bulged каза:

    My pleasure. 🙂

   3. vitosha2016 каза:

    Здравейте, какъв профил да задам при CMYK за печат на хартия, в момента по подразбиране е U.S. Web Coated SWOP v2
    Може би Custom CMYK?
    Поздрави!

   4. Bulged каза:

    > Здрасти, Custom CMYK не е препоръчителен, освен в изолирани случаи и ако знаете точно какво правите. Бих оставил U.S. Web Coated SWOP v2. Той има роля само, ако конвертирате изображения от RGB към CMYK в Indesign. Ако изображенията са в CMYK, този профил няма роля.

    Поздрави, Мартин > WordPress.com >

   5. vitosha2016 каза:

    Проблемът е, че когато дам CMYK губя определени аджъсмънт леъри, например левълс, криви и сатурация а контраст и колър баланс се запазват. На нов компютър съм, нещо в настройките ли е? Благодаря!

   6. Bulged каза:

    Здрасти, Не зависи от профила това. Най-добре да си остане копие в RGB на файла, до последния възможен момент. Поздрави, Мартин

    On 31.10.2016 г. 15:59 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

   7. vitosha2016 каза:

    Благодаря!

   8. vitosha2016 каза:

    Здравейте! Дали знаете от къде мога да си изтегля пдф на календар 2017 по седмици?

 157. Силва каза:

  Здравейте,
  Знаете ли как в префлайта на акробат мога да открия бързо и лесно registration color, когато говорим за многостраничен PDF и проблемите са някъде из текста и из векторните обекти?

  Благодаря предварително

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Знам, да.
   Леко специфично е за версията, обаче.
   Tools>Print Producton>Preflight>PDF analysis>List Rich Black Objects
   Това ще покаже всички обекти с композитно черно.
   Ако искаш (ства на „ти,“ нали) можеш и да направиш Custom Check с Registration Color Inside trim box.
   Или зареди този профил в Preflight>Options>Import Preflight Profile
   https://www.dropbox.com/s/x1ist4s58nh1gh4/List%20registration%20objects.kfp?dl=0

   Поздрави,
   Мартин

   1. сис каза:

    Благодаря за отговорът, но rich black не го хваща. Казва, че няма проблем. А Уж съм след последен ъпдейт. Ще пробвам с профила.

    Благодаря

   2. Bulged каза:

    С моя профил би трябвало да работи.
    Registration явно не го възприема като CMYK, респективно като бъркано черно, в което има логика.

    Поздрави,
    Мартин

 158. 4179djoO каза:

  Здравейте, как мога да копирам текст от ПДФ така, че когато го пействам в индизайн да не излиза на маймуни. Между другото като го отворя в Аi също е на маймуни? Благодаря!

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Това е проблем с шрифта и/или кодировката.
   Пробвайте това, ако е на кирилица.
   https://2cyr.com/decode/

   Поздрави,
   Мартин

 159. 4179djoO каза:

  Чудесно! Разчете го, въпреки че, не разпознава буква „р“ незнайно защо и на места липсват части от текста.
  Много благодаря за помоща!

  1. Bulged каза:

   Интересно… Можете да го смените с Find & Replace, евентуално.

   Поздрави, Мартин > WordPress.com >

   1. Мила каза:

    Всъщност го растеризирах във фотошоп, записах Ps PDF и в акробат вече го разпозна 🙂
    Поздрави!

   2. Bulged каза:

    Това също е вариант.:) Успех, Мартин

    On 16.9.2016 г. 22:20 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

 160. vitosha2016 каза:

  Здравейте,
  дали можете да ми припомните как в индизайн може да се вгради едно каре в друго, така че вграденото да може да се премества само в рамката на първото?

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   С Copy>Paste в карето не става ли?

   Поздрави, Мартин

   On 29.10.2016 г. 10:24 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

   1. vitosha2016 каза:

    Не става, имаше нещо по-особено но не мога да си спомня какво 🙂

 161. vitosha2016 каза:

  Здравейте! Дали знаете от къде мога да си изтегля пдф на календар 2017 по седмици?

  1. Bulged каза:

   Зравейте,

   За съжаление нямам такова нещо под ръка.

   Поздрави, Мартин

   On 7.12.2016 г. 17:00 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

 162. Daniela каза:

  Здравейте, имам „сезонен“ въпрос. Някъде в нета излезе, че чрез вашия блог мога да заснежа дебел шрифт. Как точно се случва?

 163. Силва каза:

  Здравейте,
  Имам 1 въпрос, свързан с подредбата на шрифтове в InDesign (без значение от версията или пакета CS или CC). Въпросът е следния: Възможна ли е класификация на шрифтовете в InDesign, подобна на тази в Illustrator, при която кирилизираните шрифтове са събрани на едно място, отделно от останалите НЕкирилизирани шрифтове. Рових се дълго в настройките и не открих нищо подобно като възможност за сортиране. Доста би бил дразнещ факта, ако програмата, създадена за количества текст не поддържа тази опция, а нейния приятел векторния Illustrator, създаден по-скоро за дизайни, не чак толкова свързани с визуализация и обработка на текст, го има!

  Благодаря предварително!
  Поздрави,
  Силва

  1. Янко каза:

   Може ли да е споделиш къде се намира тази опция в Илюстратор?

   Благодаря предварително!

   1. Bulged каза:

    Не знам има ли вградено решение, по-скоро към плъгин за управление на шрифтовете отиват нещата.

   2. Силва каза:

    Здравейте отново.
    Все още не съм намерила решение с шрифтовете в InDesign, но ми казаха, че много отдавна (в много по-стари версии в InDesign-a) мой познат е работил с такива подредби на шрифтовете си, за един вестник. Това найстина би било изключително полезно, когато човек не работи с готови стилове, а му се налага да търси и измисля дизайн на медията.

    Междувременно днес се сблъсках с нов проблем, различен от този.
    Ще използвам момента да задам нов въпрос, свързан с таблиците в InDesign.
    А именно: Как се задава опцията cell spacing, при направена готова таблица, с много редове и колони, така че между всеки ред и конона да има определено празно пространство (или иначе казано…разстояние между клетките в таблицата)?
    За това съм сигурна, че се прави по някакъв начин.

    Благодаря за отделеното време.
    Поздрави,
    Силва

  2. Bulged каза:

   Здрасти,
   Интересен въпрос е това, ще потърся решение, нямам готов отговор.
   Поздрави,
   Мартин

   1. Bulged каза:

    Доста полезен текст по въпроса.

    http://creativepro.com/filtering-finding-fonts-adobe-apps/

    Поздрави,
    Мартин

  3. Bulged каза:

   Засега InDesign не предлага такава функционалност, като филтриране по класове, откриване на подобни и разпознаване по изображение на шрифтове.
   Тъжно, но предполагам, че ще се появи скоро.

   Поздрави,
   Мартин

   1. Силва каза:

    Благодаря!

 164. Силва каза:

  .

  1. Янко каза:

   Благодаря за отговора!

   1. сис каза:

    Здравейте,
    Многократно правих опити да върна отговор през сайта и освен тази точка по-горе…. нищо друго не се появи. Затова върнах отговор и през самия е-мейл, където получавам известие, че сте писал. Има и прикачен файл. Ако случайно не сте го получили бихте ли ми дали ваш мейл, където да препратя описаното от мен днес по-рано.

    Благодаря предварително за отделеното време.
    Поздрави,
    Силва

   2. Янко каза:

    Здравейте,
    мейла ми е: ianko.design@gmail.com

    Благодаря ще ми е полезно!

   3. Силва каза:

    Здравейте,
    Многократно правих опити да върна отговор през сайта и освен тази точка по-горе…. нищо друго не се появи. Затова върнах отговор и през самия е-мейл, където получавам известие, че сте писал. Има и прикачен файл. Ако случайно не сте го получили бихте ли ми дали ваш мейл, където да препратя описаното от мен днес по-рано.

    Благодаря предварително за отделеното време.
    Поздрави,
    Силва

 165. vitosha2016 каза:

  Здравейте, знаете ли къде могат да се намерят безплатни темплейти на щанца за кутия с разделител?

  1. Bulged каза:

   Не знам за място, откъдето да може да свали лесно. Ако искате ми дайте параметри на кутията, ще се опитам да ви генерирам файл, имаме софтуер за това.

   Поздрави, Мартин

   On 27.1.2017 г. 12:24 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

 166. 4179djoO каза:

  Здравейте, след поредица дилеми ще има ли или не кутия, ето размерите
  23,5 cm x 24,5 cm x 16 cm, 6 чаши x 250 мл.
  Какъв е този софтуер за генериране на щанци, на адоуби ли е?
  Всъщност по големият ми проблем е разделителя вътре в кутията, той може ли да се направи сзаедно с кутията? Благодаря ви за съдействието!

  1. Bulged каза:

   Тоест, идеята е разделителите да са интегрирани с кутията, така ли? От какъв материал мислите да правите кутията? Микровелпапе, да речем? Трябва ли да ма печат върху нея, евентуално и каширане?

   On 9.2.2017 г. 15:25 ч., Булгед Помощник за дигитален печат, дизайн, полиграфия и технологии wrote: > WordPress.com >

   1. 4179djoO каза:

    Здравейте, материала да е от микровелпапе, да има каширане и отделно ще се изработи етикет който ще се лепи върху самата кутия, не знам какъв печат имате предвид вие. Разделителят вътре в кутията трябва да е залепен за дъното, което всъщност не знам как да направя при разгъвката. Благодаря много за помощта.

 167. Bulged каза:

  Тоест, разделителите може да са от отделен лист микровелпапе, но трябва да са залепени?
  Честно казано, най-смисленият вариант е да имаме чашите, които ще влизат в опаковката и колегата, който се занимава с това да проектира кутия по техния размер, спрямо изискванията ви.
  За какъв тираж става дума, приблизително?
  Поздрави,
  Мартин

 168. Тони каза:

  Здравейте, въпрос за Индизайн CS5:
  Персонализация с DataMerge на визитки – има къси и дълги имена. Трябва да е примерно 16 пункта – първото Иван Иванов става, второто Александър Александров – прекалено дълго. Има ли опция автоматично да се намалява шрифта при по-дългите, за да не излиза извън размера на визитката, късите да си останат 16 пункта? От колеги знам, че има софтуер на Кодак, при който това е възможно.

  1. Bulged каза:

   Здрасти,

   Поне аз не знам начин. Специализираният софтуер за персонализация може доста повече неща от вградената функционалност, затова и съществува.

   Поздрави, Мартин

 169. Тони каза:

  Благодаря!
  Успех

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s