Създайте по-добри маркетингови пощенски картички

Картичките са като билбордите по магистралата – имате много малко време, за да предадете съобщението си. Тук можете да научите как да създадете ефективни картички, с които да получите отклика, който желаете

Автор на текста от Jared Tanner. Статията е превод от Print Soup, блог на PrintingForLess.com

 

Снимка: morguefile.com

 

По време на работата си в печатния сектор виждам тонове различни пощенски картички да излизат от пресите. И от гледна точка на директния маркетинг, голяма част от тях ме ужасяват. Има някои основополагащи елементи на картичката, които трябва да използвате, за да подобрите резултатите си и да имате по-голяма възвръщаемост от инвестицията си в печат и пощенските разходи.

Нашите служители често питат за обратна връзка с креативните специалисти на клиентите с цел, ако е възможно, да получат съвети за подобряване на ефективността. Повечето от отговорите, които им давам акцентират върху три основни елемента, които трябва да бъдат включени в повечето пощенски картички. Те са:

1. Предложение
2. Призив за действие
3. Информация за контакт

Скоро събрах произволен набор от 50 различни пощенски картички от нашата производствена база. Прегледах ги, за да установя колко от тях имат различните елементи, описани по-горе. Бях шокиран, когато установих, че 74% от тях не съдържат предложение. Освен това, 64% не призовават към действие. Тези цифри са невероятни – бях удивен да установя, че мнозинството клиенти пропускат тези критични за успеха елементи.

Когато създадете следващата картичка, дайте мостра на непредубеден приятел му я покажете само за пет секунди, след това я скрийте и му задайте следните въпроси:

  1. Какъв е продуктът или услугата, която се предлага?
  2. Какво трябва да направи получателят, след като получи тази картичка?

Картичките са като билбордите на магистралата. Имате много кратък период, в който да предадете съобщението си. Запазете картичките си прости и подредени. Използвайте водещите линии, за д а отговорите ефективно на горните два въпроса. Уверете се, че правите предложение, на което е трудно да се устои – и го оформете графично така, че да грабва вниманието. Кажете на потенциалните си потребители точно какво да направят (обадете ни се, елате в изложбената ни зала и т.н). И не крийте информацията си за връзка!

Ако включите някои от тези идеи в следващата си маркетингова кампания с пощенски картички, сигурен съм, че ще постигнете по-добри резултати и по-висока възвръщаемост от парите, инвестирани в маркетинг.

С пожелание за по-висока възвръщаемост и успешна седмица,

Мартин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s