10 съвета за цветовете от графични дизайнери – част 1

colorsНапредналите потребители на InDesign прекарват много време в дискусии как да накарат цветовете да се отпечатват точно и постоянно. Но преди да дефинирате цвят, на първо място трябва да знаете от какъв цвят имате нужда, независимо дали дизайнът е предназначен за печат, или не. Освен ако не сте оковани от черно-бялото или запазените цветове на клиентите си, трябва да създавате палитри от цветове за новите клиенти и проекти. И тъй, откъде да започнете?

„Когато става дума за цветове, много дизайнери и най-вече клиенти, възприемат подбора на цветовете като изцяло декоративен процес, без никаква мисъл за това, което се опитват да комуникират, каква е връзката между употребата на цветовете и продукта и услугата или какъв ще е ефектът на цветовете върху целевата аудитория,” казва Hugh Enockson от Enockson Design. „Няма спор, има много талантливи „декоратори“, които имат уменията да подбират подходящи цветове, които „магически“ работят с проекта. Въпреки това, мисля, че този случай е изключение, не правило.”

Помислете за начина по който работите вие – декоратор или комуникатор сте, когато работите с цветовете?

Вижте още дали няма да намерите вдъхновение за начина, по който да подбирате и комбинирате цветовете успешно в този текст.

1. Започнете с личните предпочитания

Когато започвате работа с нов клиент или по нов проект, открийте какви цветове харесва и си е наумил клиентът, съветва Eric Shropshire от  Creative Quadrant. „Цветът е толкова субективен,“ казва Matt Bargell от NORDEN41. „Някои хора мразят синьо, затова, дори да е правилният цвят за проекта, може да не е допустимо да го използвате.“

“Когато чуете „Не харесвам този цвят,“ това е емоционална реакция, базирана на спомени,“ казва Enockson. Bargell е съгласен, че работата, когато става дума за лога, трябва да започне с това, което клиентът харесва и иска. Въпреки това, той добавя „Всичко опира до вкуса. Веднъж избрах „протрито зелено“ за компания за медицински разходи, но те харесват розово и използвахме него.“

Рекламата на Enockson Design за кафе не се отдалечава от цвета на кафето
Рекламата на Enockson Design за кафе не се отдалечава от цвета на кафето

Афинитетът към определени цветове обикновено се развива през детството на базата на позитивни асоциации като любима тениска или плюшено животно, цветовете на училището, дори храна или обзавеждане на стая. Според проучване на глобалните маркетингови фирми Cheskin, MSI-ITM, и CMCD Visual Symbols Library, американците предпочитат синьо със смазващите 42 процента. Кой цвят харесват най-малко? Бяло. Но не оставяйте това да ви обезкуражи да използвате бели пространства, за да вкарате „въздух“ в дизайните си. Мъжете и жените предпочитат различни цветове, не го забравяйте, когато работите с клиенти. И двата пола харесват синьо и зелено, но мъжете предпочитат черно, а жените лилаво. Предпочитанията към цветовете се променят и с възрастта, като с напредването и лилавото става по-предпочитано, а зеленото губи популярност. По-възрастните хора проявяват и тенденция да не харесват оранжево.

Със сигурност не е нужно да ограничите работата си до любимите цветове на клиента, но най-вероятно работата ви с него ще е по-лесна, ако избягвате цветовете, които мрази.

2. Съобразете индустрията

„Ако клиентът ви е вампир, логото вероятно ще е червено,“ шегува се Bargell за очакванията за цветовете. Графичните дизайнери в Колорадо бяха заети да създават лога за законни магазини за марихуана за медицински цели и досега не са предали клишираното зелено. „Избирате цветове, свързани с индустрията,“ казва Shropshire. „Синьото значи услуга. Зеленото означава медицина,“ казва Steve Gray от NORDEN41, “Трябва да си луд, за да направиш кутия за овесени ядки ментово зелена. Топли цветове като оранжево, кестеняво и бежево значат органична храна“.

Creative Quadrant използвали дискретно кафеви тонове за това лого, за да предадат класнта, престижна природа на квартала
Creative Quadrant използвали дискретно кафеви тонове за това лого, за да предадат класната, престижна природа на квартала

 

Въпреки, че не съществуват строги и ясни правила, някои цветове се съчетават добре с някои индустрии – и тези комбинации от цветове не са случайни. Бързо: Какъв цвят е логото на IBM? Да, компанията, наричана Big Blue, използва синьо, за да демонстрира сила и стабилност. Червеното кара хората да огладняват, затова е популярно в хранителната индустрия. Недвижимитр имоти и ветеринарните клиники залагат на уютни оранжеви и кафяви тонове. Виждате много черно, кафяво и бежево в областта на традиционните професии като финансови съветници, адвокати и архитекти. Ако не сте сигурни откъде да започнете с определна индустрия, поровете в StockLayouts.com за идеи.

3. Създайте усещане

Цвета създва усещания, независимо дали с стабилни и надеждни, бързи и пъргави, открити и приятелски, енергични и смели или тихи и уверени. „Целите на марката трябва да ръководят подбора,“ казва Enockson. Всички знаем кой е цвета на властта, нали? (В случай, че е минало известно време, откакто сте гледали политически дебат, той е червеният.) Червеното изразява още страст, ярост и вълнение.

Корицата на Straightline Design за екологични домове не би имала смисъл без зелената глава
Корицата на Straightline Design за екологични домове не би имала смисъл без зелената глава

Започнахме с червени, така че нека да разгледаме нюансите в проекта на “Roy G. Biv” – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго, виолетово. Оранжевото е щастлив и игрив цвят. Неговият близък роднина, жълтото, също е весело, но съдържа намек за заплаха, подобно на жълта светлина. Зеленото се асоциира с растеж, както и с естествен, здравословен изглед. Получавате стабилни, мирни и лоялни вибрации от синьото и дори в още по-голяма степен от по-тъмния индиго цвят. Накрая, лилавите цветове като виолета са цветове на мъдрост и царственост, които също така намекват за забавления.

 

4. Следете тенденциите

Докато логата изискват внимателен подбор на цветовете, който да устои на изпитанието на времето, материалите за събития или кампании могат да използват по-модерни цветове. Bargell препоръчва търсене в Googlе на фрази като “hot colors in 2014” за моментално вдъхновение от модата, киното музиката и изкуството. Той набляга, че въпреки това, е важно да обръщате внимание на модата, но без да игнорирате реалността.

Оформлението на каталога на Creative Quadrant включва черни и златни букви, които допълват металните аксесоари, популярни през есента на 2013.
Оформлението на каталога на Creative Quadrant включва черни и златни букви, които допълват металните аксесоари, популярни през есента на 2013.

Тенденциите в цветовете се влияят от това, което се случва около нас независимо дали е в политиката, обществения живот, музиката или технологиите. Например, по време на Втората световна война цветът каки стана модерен. Оптимистичните 50 години на 20-и век донесоха ярки цветове, а 60-те с бурния си дух ни дадоха психеделичните цветове. Междувременно международните влияния налагат по-богати палитри с цветове. Цветът на годината на Pantone за 2013 беше пищното изумрудено зелено, а за 2014 цветът е сийяна орхидея. Много организации изучават и предричат тенденциите в цветовете, но институтът по цветовете на Pantone е водещ и по-скоро ситуацията е като с яйцето и кокошката. Става ли цветът популярен, защоти Pantone казва така? Или цветът започва да става популярен преди да е посочен от  Pantone? Независимо дали обичате или мразите модерните цветове, важното е да помните, че цветовете, които избирате, трябва да допълват посланието ви.

5. Мислете за емоционалната реакция

Steve Gray се фокусира на емоционалните си реакции, когато подбира цветове. „Ако един поглед върху дизайна ми казва „Коледа,“ вероятно използвам твърде много зелено и червено,“ казва Gray. Когато представя проект на клиентите, той полага усилия да изрази тази емоционална реакция така, че те да разберат подбора на цветовете – дори ако не са любимите им цветове.

Емоционалните реакции на цветовете се формират отчасти от културните и личностни особености. Реакциите се различават в зависимост от пола, възрастта и културата, но погледнато обобщено, хората имат следните реакции към цветовете:

Червен: вълнуващ, страстен, опасен

Розов: сладък, млад, енергичен

Оранжев: приятелски, пикантен, приятен

Жълт: енергичен, топъл, весел, внимателен

Златен: стабилен, елегантен

Зелен: жив, приятелски, органичен

Тъмно син: мирен, стабилен, логичен, достоен за доверие

Светло син: здравословен, готин, младежки

Лилав: елегантен, мистериозен, царствен

Черен: изтънчен, силен, мрачен

Сив: хладен, зрял

Кафяв: земен, цялостен, стабилен

Бежев: надежден, естествен

Бял: чист, семпъл, честен

Очаквайте скоро и следващите пет съвета.

До скоро,

Мартин

Източник: creativepro.com

Автор: Kelly Kordes Anton

Вижте още:

10-те заповеди на типографията
Как да използваме шрифта в дизайна на визитки, за да се четат лесно
Красиво и образователно тесте от карти за игра за дизайнери
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s