10 съвета за цветовете от графични дизайнери – част 2

colorsТук можете да прочетете втората порция от 5 съвета, от които ще научите как да използвате цвета ефективно, когато подготвяте дизайна си.

Вижте част 1 тук.

6. Допълнете посланието си

Цветът трябва бъде интегрална част от дизайна – не нещо, което решавате по-късно. „Елементите на дизайна – изображения, движение, мащаб, текстура, светлина, стил, типография и цвят – са неща, за които трябва да мислите едновременно, тъй като са свързани с целите на брандирането и комуникацията,“ казва Enockson. „Всички тези елементи, както и цвета, трябва да подкрепят обща солидна концепция.“

Логото на Creative Quadrant за специалист по изображение и наука за цветовете трябва да изглежда модерно, а избраният цвят трябва да се възпроизвежда еднакво в CMYK и RGB
Логото на Creative Quadrant за специалист по изображение и наука за цветовете трябва да изглежда модерно, а избраният цвят трябва да се възпроизвежда еднакво в CMYK и RGB

Ключът тук е да изясните посланието, Ако работите по лого, работете с клиента, за да разберете ключовите ценности на компанията. За кампания, формулирайте посланието. Независимо дали то е посеттете моят ресторант, купете моят телефон, използвайте по-малко вода или спрете цигарите, цветовете, които изберете могат да представят посланието ви – или да го разсеят. Както споменахме, червеното стимулира апетита на хората, затова е чудесен цвят за купон за ресторант. Зеленото е цвят на раждане и обновение, затова не е удачно да го използвате за брошура на погребална агенция. Ако искате да сте сигурни за емоционалните реакции, предизвикани от цвета, работете с посланието.

7. Не обиждайте

Ако продуктът или услугата, за които работие се предлагат по целия свят, мислете за културните съображения по отношение на цветовете. „Компания, за която работех преди, използваше лилаво като основен цвят за кампания за увеселителен парк. Всички ненавиждаха идеята, защото по това време този цвят в Европа се асоциираше със страданията на Христос,“ казва Enockson.

Много цветове носят културни, политически и религиозни конотации, които дизайнерите трябва да отчетат. Малко цветове се възприемат като откровено обидни. В повечето случаи проблемът е просто в погрешната употреба. Например, да използвате зелено за брошура на Републиканската пария няма да е добре. В Исляма, зеленото е свещен цвят, затова едва ли искате да го използвате в кампания за ресторант. От вас не се очаква да знаете всеки проблем с всеки цвят, затова работете с колегите си и умния си приятел Google, за да установите кои цветове са табу за аудиторията.

 

8. Придържайте се към изпробваното и доказаното

„Изберете срещуположни или близки цветове от цветовото колело, съчетайте наситен цвят с цвят с по-нисък контраст или използвайте студен и топъл цвят,“ казва Bargell, който предпочита употребата на малък брой цветове. Giesen набляга на препоръката за използването на срещуположни цветове от колелото, особено когато логото на клиента не е подходящо за проекта.

Matt Bargell от NORDEN41 използвал цветове, които си противостоят за тази опаковка
Matt Bargell от NORDEN41 използвал цветове, които си противостоят за тази опаковка

Цветовите схеми, които използват цветове, които си противостоят на цветовото колело, са известни като допълващи се. Допълващите се комбинации цветове включват червено и зелено, лилаво и жълто и синьо и оранжево. Контрастът създава жизнерадостен вид, който привлича вниманието. Цветови схеми, базирани на цветове, които са близки на колелото на цветовете се наричат аналогични. В общи линии, аналогичните цветови схеми включват три цвята, един от които доминира – например червено, оранжево и жълто. Аналогичните цветови схеми съществуват в природата и са хармонични за окото.

9. Извлечете максимална ефективност

Усилете въздействието на поръчки за печат с два цвята с умен подбор на цветовете. „Можете да използвате тониране с процент от цветовете, прозразности и обекти, които се наслагват, за да направите двуцветния печат по-привлекателен,“ казва Tim Giesen от Straightline Design. „Например, тъмно синьото може да се превърне в бебешко синьо и сиво, ако използвате процент от цвета.“ InDesign осигурява много инструменти за обогатяване на даден цвят като създаване на нюанси, преливки и цветове, смесени от различни мастила. Панелът Swatches ви дава достъп до всичко това.

10. Не забравяйте въпроса с производството

Каква работа ще ви свършат цветовете, които сте подбрали, ако не могат да бъдат възпроизведени? Вероятно знаете, че да планирате печат със златно фолио на корицата на електронна книга не е гениална идея. Отделете време, за да помислите за всички ситуации, в които дизайнът ви ще бъде възпроизвеждан. „Помислете за всички приложения – бродитране на логото на тениски, панталони и шапки, например  и се подсигурете, че цветовете са налични. Проверете дали логото ще трябва да се възпроизвежда в черно-бяло, освен в цвят,“казва Enockson. Организациите с идеална цел, в частност, може да запазят цветните глави за писма за специални проекти и да печатат обичайната комуникация в черно-бяло.

Цветовата палитра на Enockson Design за търговски център работи и когато е отпечатана върху табела
Цветовата палитра на Enockson Design за търговски център работи и когато е отпечатана върху табела

Още имате нужда от вдъхновение за избора на цветове? Насочете се към Adobe Kuler, за да разгледате палитри от хиляди потребители на Adobe Creative Suite. Докато гледате цветовете, помнете съвета на Hugh Enockson: “Цветът е мощен инструмент, който предизвиква емоции, вълнение, забавление, въвлича и, мисля за още една дума – „въздейства“.

До утре,

Мартин

Източник: creativepro.com

Автор: Kelly Kordes Anton
Ръководство по изграждане на идентичност на търговска марка за дизайнери
10-те заповеди на типографията
Как да използваме шрифта в дизайна на визитки, за да се четат лесно
Красиво и образователно тесте от карти за игра за дизайнери
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s