Красотата на 500 гаражни врати, устояли на теста на времето

02Не знам за вас, но моят ден започна с борба с 50 килограмова гаражна врата, която трябваше да закача на пантите ѝ. Както и почти всеки друг ден, ако трябва да съм честен. Донякъде това е и причината работата на литовският фотограф Agne Gintalaite да ми направи такова впечатление. Отсега нататък ще гледам на боядисаната в избледняло кафяво, леко ръждясала врата със силен уклон към измъкване от пантите, по коренно различен начин. Освен сутрин, когато трябва да я закача обратно. За тогава не обещавам.

Agne Gintalaite ни показва, че обикновена гаражна врата може да бъде перфектно вдъхновение за цял фотопроект. Със серията си Beauty Remains авторът документира цветни врати, които са оцелели на теста на десетилетията, но не са останали непокътнати.

Gintalaite разказва:

По време на скорошно пътуване до IKEA, която наскоро отвори в покрайнините на Вилнюс, бях изненадана да видя обширен град от гаражи наблизо. Озовах се на улица Prusu, заобиколена от 500 гаража, реликва от миналото, в което нямаше IKEA, нито консуматорско общество и колите се чупеха постоянно. Така се роди серията снимки на гаражни врати.

Със заснемането на тези артефакти от близкото минало фотографът иска да илюстрира ролята им:

Красиво боядисани, тези врати нямат нужда от обяснение. Играта на цветовете и повърхностите, които се опитах да запечатам с фотоапарата си, е пленителна. Но докато правех това, осъзнах, че документирам човешкото достойнство – достойнството на собствениците на гаражи, възрастни, със сигурност не заможни хора, които, като се грижат за собствеността си, своите гаражи, буквално пазят територията си в пейзаж, в който едрият бизнес настъпва активно.

С тази цел в съзнанието си, Gintalaite е документирала тази форма на уникално латвийско изкуство. Благодарение на нея красотата на гаражните врати завинаги ще оцелее в тези снимки.

Насладете им се:

С пожелание за успешна седмица,

Мартин

Вижте още:
Невероятни въздушни снимки на светлините на Лас Вегас сред мрака на пустинята
Драматични пейзажи от Исландия, снимани през инфрачервен обектив
Въздушна фотография на лалетата на Холандия от Normann Szkop

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s