Нови снимки от съдбовнто антарктическо пътешествие на Ernest Shackleton

shackleton-11
Тази снимка е направена в момент, в който екипажът е смятал, че има добри шансове да се спаси от плененият от ледовете в Морето Уедъл, затова опънали платната. Както знаем, тези и други опити пропаднали и след като осъзнал, че корабът не се движи, Hurley слязъл на леда и направил тази снимка. Тя разкрила непознати детайли за морския лед. Снимка Frank Hurley 1914-1917/Royal Geographical Society/Institute of British Geographers.

 

В пътуване, което може да се нарече един от най-известните и популярни провали в историята, изследователят сър Ernest Shackleton и още 27 мъже поели на Имперската трансантарктическа експедиция през 1914, с надеждата да реализират пърото прекосяване на Антарктика по земя. Екипът едва бил достигнал континента, когато корабът им бил смазан от леда и погълнат от окена. В невероятно студеното време, всички 28 мъже оцеляли почти 17 месеца в импровизирани лагери по време на отчаяното си пътуване към цивилизацията.

Въпреки загубата на кораба им, фотографът на експедицията Frank Hurley успял да спаси оборудването си и работил в изключително трудните условия, за да документира бедственото им положение. Почти 100 години след деня, в който потънал корабът, Кралското географско общество (RGS) представи Enduring Eye: The Antarctic Legacy of Sir Ernest Shackleton and Frank Hurley, (Окото на издръжливостта – антарктическото наследство на сър Ernest Shackleton и Frank Hurley) – изложба на дигитализирани изображения, които ни позволяват да зърнем с невероятни детайли всекидневието на групата оцелели пътешественици.

След 80 години съхранение оригиналните стъклени плаки и целолуидно негативи RGS заедно с Института на британските географи (IBG) е дигитализирало над 90 снимки, които да представи на обществото. Благодарение на сканирането, снимките разкриват детайли, които не са виждани никога досега като снимката на шест члена на екипажа, сгушени около огъня. Досега, на снимката можеха да се видят само пет души на снимката, но дигитализацията може да се види и шестият, сред гъстия пушек на огъня.

01

02

03

Дори модерната фотография среща затруднения в антарктическите условия, но мисията на Hurley е била почти невъзможна. Дтъклените плаки са изключително тежки и щяха да са излишен товар за лодките. В книгата на  Hurley Argonauts of the South, написана след пътешествието, той обещава, че често му се налагало да рискува живота си, за да защити плаките. В повествованието настъпва момент, в койо трябва да се реши дали да изхвърли плаките и допълнителната храна. Hurley изхвърлил храната.

01.jpg
Иконична снимка на Endurance осветен от сигнални ракети през нощта. Снимка: Frank Hurley 1914-1917. Royal Geographical Society/Institute of British Geographers.
02
Облечени в полярно облекло и събрани под кърмата на кораба, заснети от Frank Hurley, вероятно на 1-и септември 1915. Негативна стъклена плака: 6¼” x 4¾” (16cm x 12cm). Royal Geographical Society/Institute of British Geographers.
03
Ernest Shackleton в Океанския лагер. Негативна стъклена плата 8 ½” x 6 ¼” (21.5cm x 16cm). Снимка: Frank Hurley. Royal Geographical Society/Institute of British Geographers.

040605Пълният мрак също представлявал трудност по време на пътуването. Това принудило Хурли да осветява обектите си със сигнални ракети, да жонглира с горещия пламък, докато работи с тежката камера. Ефектът от тази техника е повече от впечатляващ, изображението долу показва корабът Endurance блестящ като брилянт точно преди съдбовния му край.

Всяка снимка на експедицията е както свидетелство за Shackleton за лидерските способности и воля за оцеляване, така и за отдадеността на Hurley към каноните на фотографията. Научете повече за експедицията на  Shackleton от книгата Endurance: Shackleton’s Incredible Voyage.

До скоро,

Мартин

Вижте още:
Невероятни снимки на долния край на айсберг от Alex Cornell
Фотография – богове и зверове
Цветовете на Земята от Bernhard Edmaier

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s