Безплатно: хиляди изображения от обществената библиотека на Ню Йорк

01Нов обществено достъпен домейн осигурява достъп до хиляди снимки с висока резолюция, илюстрациии и друго полезно съдържание. Всичко това е безплатно.

Никой дизайнер не би отказал да има на разположение колкото се може повече ресурси. Човек просто никога не знае какво може да му потрябва. Наскоро  Обществената библиотека на Ню Йорк дигитализира над 180 000 снимки, илюстрации, карти и различни други печатни материали. Хубавото е, че можете да ги свалите безплатно, при това с най-високата разделителна способност, в която са налични.

Всичко това е разделено в колекции, с кратки описания, които си струва да прочетете. Дори и да не използвате нищо от колекцията, със сигурност ще ви бъде интересно да надникнете в миналото.

Всяко от изображенията е с изтекли авторски права или така или иначе е обществено достъпно. Според Обществената библиотека на Ню Йорк, не се изисква разрешение, нито има ограничение в употребата на този колосален архив.03

В него можете да намерите снимки от епохата на Голямата депресия, от фотографи като Walker Evans и Dorothea Lange, фотографската документация на Lewis Hines на имигрантите от остров Елис, писма, написани от Alexander Hamilton, Thomas Jefferson, James Madison, политически фигури и още много.

Бъдещето на дигитализацията

Интересно е и че институцията дава достъп на разработчици до допълнителна информация за колекциитев си и обновява своя API, за да окуражи създаването на забавни игри и  визуализации. Защо не направите някой и друг GIF от тази колекция стереоизображения, например?

02

Технологичният департамент на библиотеката също така е създал и публикувал няколко интерактивни проекта. Един от тях е Navigating the Green Book. Той симулира пътуване, базирано на адресите, посочени в пътеводителите средата на 20-ти век за афроамериканците.

Въведете начална и крайна точка на пътуването, казват CityLab и сайтът ще ви подбере ресторанти, хотели, бензиностанции и занележителности, които не са дискриминирали чернокожите в епохата на сегрегацията.

С пожелание за успешен вторник,

Мартин

Още безплатни ресурси можете да намерите тук.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s