Надникнете в предвоенната Япония с тези 100 годишни пощенски картички

Паркът Асакуса, Токио, 1922Винаги съм харесвал отпечатаните пощенските картички. Не толкова в ролята им на нещо, което да изпратиш на приятелите и роднините си, за да ти завидят, че си на почивка, колкото като възможност да погледнеш в епоха, която е отминала отдавна. Наскоро писах за ресурсите, публикувани от Обществената библиотека на Ню Йорк. Благодарение на нея можем да се насладим и на днешната прекрасна колекция японски картички от началото на на двадесети век.

На картичките са отпечатани пейзажни снимки, които след това са ръчно оцветени. На тях можете да видите пейзажи от Япония – най-вече регионите Токио и Йокохама и можете да доловите полъх от японската култура на границата на модерната епоха.

Снимките на картичките включват живописни гледки, които подчертават богатата история на страната. От оживени квартали, отдадени на забавленията до прекрасни цветя и цъфнали вишни, колекцията на Нюйоркската библиотека е любовно послание към старата Япония. Хората на снимките носят традиционни облекла и западната култура ое не е оказала своята роля върху обществото.

Много от снимките датират от периода между 1907 и 1922. Това е важно, защото означава, че са направени преди голямото земетресение в Канто с магнитуд от 7.9 по Рихтер, което е най-голямото бедствие, сполетяло предвоенна Япония. То е било толкова могъщо, че е преместило Великата статуя на Буда, монумент с тегло около 93 тона.

 

С пожелание за успешна седмица,
Мартин

Вижте още:
Удивителна малка книжка с анимиран ефект и скрити отделения
Черно-бели плакати на момичета в японски стил
Японски графичен дизайн от 20-те и 30-те

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s