Пейзажи, издълбани в енциклопедии и речници

Пейзажи от книги - 01

Guy Laramée е създател на епична серия скулптури от книги, в които влага дълбок смисъл. Той умолява аудиторията си да обмисли упадъка на културата чрез своите пейзажи, издълбани в хиляди страници на речници и енциклопедии. Тази тема – появата, упадъка и следващото изчезване на културата е основната тема в творчеството на Laramée през последните 25 години. С работата си той се опитва да изследва доминацията на аналитичното знание над интуитивното като постави под въпрос статуквото.

Произведенията, които можете да видите тук, да част от проекта на Laramee Desert of Unknowing (Пустинята на незнанието). Чрез своите водовъртежи от облаци и внимателно нарисувани планински върхове, той атакува идеята за интелектуален прогрес като твърди, че нашето разбиране за знанието е ерозия, а не натрупване чрез скулптурите си, издълбани в книги.Идеята му е, че сме по-малко еволюирали, отколкото си мислим и колкото повече търсим съвършено точно разбиране на всяка отделна идея, толкова по-малки са шансовете ни наистина да го постигнем. Неговите пейзажи от книги едновременно внушават покой и хаос, докато той изгражеда неудобна перспектива към разбирането за живота на обществото.

Guy Laramée:

Затова извайвам пезажи от книги и рисувам романтични пейзажи. Планини неизползвано знание се превръщат в това, което са в действителност: планини. Те ерозират още малко и стават хълмове. След това се изравняват и стават полета, където на пръв поглед нищо не се случва. Купчини остарели енциклопедии се превръщат в нещо, което няма нужда да казва нищо, което просто Е. Мъглата и облаците изтриват всичко, което знаем, всичко, което мислим, че сме.

Доста ексцентричен възглед няма спор.

До скоро,

Мартин

Вижте още:
Beautiful LEGO: Wild!, нова книга, посветена на природните чудеса, направени от блокчета LEGO
Нови диорами от Hari & Deepti разказват истории за пътувания и приключения
Невероятни скулптури вдъхват нов живот в стари книги

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s