Прекрасна зала, изпълнена с хиляди книги в 300 годишна библиотека

on

Древна зала с хиляди книги - 04Тази колосална зала е раят за всеки любител на книги. Известна е като Дългата зала, е дълга почти 65 метра и е дом на над 200 000 редки и ценни книги. Тази зала е основна част от Старата библиотека в колежа Trinity College в Дъблин, която е едновременно най-голямата библиотека в Ирландия и една от най-впечатляващите в света.

Скулптури и безценни артефакти

Древна зала с хиляди книги - 03Голямата зала е украсена със серия мраморни бюстове на велики философи и писатели на Запада, както и хора, свързани с колжеа Trinity. Впечатляващата колекция скулптури води началото си от 1743 с бюстове, създадени от скулптура Peter Scheemakers. Други съкровища, разположени в залата включват едно от малкото оцелели копия на Прокламацията на Ирландската Република от 1916, Книгата на Кели, както и арфа, която е най-старата от вида си. Направена е от дъб и върба и притежава формата, която и до днес е емблематична за Ирландия.

Законът за книгитеДревна зала с хиляди книги - 02

Построена между 1712 и 1732, голямата зала е била напълнена с книги, донякъде благодарение на закон, приет през 1801, който дава на Библиотеката право да получава безплатно копие на всяка книга, публикувана в Британия и Ирландия. През 50-те години на 19-и век се наложило да бъде разширена, за да има място за още книги. Със сводестите си тавани и безкрайни редове книги, тази библиотека със сигурност заслужава да бъде посетена.

Древна зала с хиляди книги - 01

С пожелание за успешна и интересна седмица,

Мартин

Вижте още:
Най-добрите корици на книги за годината
Книга с впечатляващ дизайн за холандския модернизъм
Джобните класики на Penguin с многоцветен редизайн

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s