100 изгледа от Токио от Shinji Tsuchimochi

09Вероятно сте чували за 36-те изгледа на връх Фуджи на Hokusai преди, но със сигурност сте виждали най-известното произведение от серията: великата вълна на Канагава. Работата на майсторът на укийо-е е вдъхновила много художници да създадат серии отпечатъци, посветени на определена тема или място. Например 36-те изгледа от Нот’р Дам или 36-те изгледа на Айфеловата кула.

Укийо-е (на японски: 浮世絵 – „картини на плаващия свят“) е жанр на отпечатъци върху дървено клише и живопис, възникнали около XVII и XIX век в Япония.

Били са насочени главно към проспериращата търговска класа през Едо периода (1603–1867). Сред популярните теми са изображенията на красиви жени, кабуки актьори и сумо борци, сцени от историята и фолклора, пейзажи, флора и фауна и еротика.

Японският художник и илюстратор Shinji Tsuchimochi се е заел с амбициозни начинание – голяма серия от 100 произведения, посветени на още по-голямо пространство – Токио. С деликатните си цветове, които ще ви напомнят за традиционни японски отпечатъци, той пресъздава картини от Токио и тук-там включва симпатични герои. МОжете да видите част от серията тук, и още много в Behance.

До скоро,

Мартин

Вижте още:

Невероятни снимки на вишневи цветчета в езеро в Япония

Японско списание за графичен дизайн от 1901

Надникнете в предвоенната Япония с тези 100 годишни пощенски картички

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s