Пропагандни картички от началото на 20-и век показват опасностите на правата на жените

on

01Тези наистина шокиращи стари пощенски картички от началото на 20-и век, са напълно неприемливи от гледна точка на днешните разбирания. Те са част от пропагандата, организирана с цел да попречи на жените да получат повече права. Въпреки че суфражетките демонстрирали неспирно, за да променят статуквото на деня, много мъже намирали идеята за права на жените не само неприемлива, но и откровено опасна.

Благодарение на това, пропагандни картички, като тези и други печатни материали, са били издавани редовно. Колекцията, която можете да видите тук, е от архива на Catherine H. Palczewski, професор по изследвания за жените и половете в Университета на Северна Айова, която ги събира през последните 15 години.

Страхът от промяната

Тези картички прокламират идеята, че промяната е нещо, от което да се страхувате, а не да приемете и те представят правата на жените като атака срещу семейните ценности, както и като заплаха за мястото на мъжа в обществото.Тези печатни материали експлоатират страха и несигурността за мъжете, като илюстрират заплахи към доминиращата им позиция. Те показват удивително лош вкус, но далеч по-лошото е, че подхранват стереотипи и предразсъдъци.

16

Лош вкус и стереотипи

На тези картички можете да видите малтретирани и експлоатирани съпрузи, които са принудени да вършат „женска,“ респективно недостойна, работа. Например да готвят, чистят, да гледат деца. Сред сюжетите има и ситуации, в които жените не позволяват на мъжете си да гласуват, както и неприятни намеци за личния живот на жените, които искат да бъдат обществено активни. Ще видите и жени, чиито усти са затворени с помощта на твърде нехуманни приспособления, оевидно, за да осигурят безметежното съществуване на мъжете.

Все още ни остава да изминем дълъг път преди жените да имат същите права като мъжете, но тези пощенски картички напомнят колко много път сме изминали от зората на 20-и век досега.

Вижте:

Вижте и тази колекция:

Шокиращо сексистки ретро печатни реклами на алкохол

До скоро,

Мартин

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s