40 години по-късно – ново издание на сюрреалистична готварска книга на Салвадор Дали

%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-01Публикувана само веднъж през 1973, книгата Les Diners de Gala е изпълнена мечта за сюрреалиста (и един от любимите ми художници) Салвадор Дали. На възраст от шест години той обявил, че иска да бъде готвач. Твърде нестандартната готварска книга съдържа 136 рецепти, разделени в 12 глави (десетата от тях е посветена на афродизиаци). Нещо повече, тя съдържа неговите изключително странни илюстрации и колажи, създадени  специално за книгата.

Рецепти и изкуство

Тези произведения на изкуството показват например извисяващи се планини от речни раци с притеснителни оттенъци на канибализъм. Можете да видите още странен хибрид между лебед и четка за зъби в плато за сладкиши, както и портрети на Дали,  който си общува с готвачи на фона на упадъчен декор. Рецептите включват деликатеси като “Хилядолетни яйца”, “Телешки котлети, пълнени с охлюви”, “Жабешки сладкиши” и “Тофи с борови шишарки”.%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-04

Пищни празненства

Дали е широко известен с пищните вечерни партита, които е организирал заедно с жена си Гала. Тези събития са имали по-скоро театрален, отколкото гастрономически характер. Често изискване към гостите, много от които знаменитости, било да носят изключително необичайни костюми. На партитата присъствали и диви животни, които понякога се разхождали свободно около масата.  Въпреки необичайните съставки и методи за приготвяне, много от традиционните рецепти в Les Diners de Gala произхождат от някои от най-добрите ресторанти в Париж от тази епоха, сред които са Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s, и Le Train Bleu. В случай, че мислите, че нещо в книгата може да бъде тълкувано дори като относително здравословно, по-добре се запознайте с текста, с който съдържанието се освобождава от отговорност:

Здравословният аспект

Искаме да заявим ясно, че започвайки с първите рецепти, Les Diners de Gala, с рецептите и илюстрациите си е изключително посветена на удоволствието от Вкуса. Не търсете диетични рецепти в нея.

Имаме намерение да пребрегнем графиките и таблиците, в които химията заема мястото на гастрономията. Ако сте възпитаник на някоя от школите на броячи на калории, които превръщат радостта от яденето във форма на наказание, затворете тази книга незабавно; тя е твърде жизнена, твърде агресивна и наистина прекалено безочлива за вас.

%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-02

Нов живот за книгата

Известно е, че само около 400 екземпляра от Les Diners de Gala са оцелели и повечето от тях се продават за стотици долари. За щастие Taschen най-после ще преиздаде тази рядка книга за пръв път с ново издание, което можете да поръчате предварително. Ако това възбужда апетита ви за Дали, не пропускайте изданието на Алиса в страната на чудесата с илюстрациите на гения.

(от Brain Pickings, It’s Nice That)

До скоро,

Мартин

Вижте още:

Изключителна интерактивна изложба на „Градината на земните наслади“ на Бош

Хипнотизиращи пейзажи, нарисувани от Grant Haffner

Илюстрации, базирани на традиционни сюжети от китайски отпечатъци

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s