Рядко срещани, ръчно оцветени снимки на Шанхай от 19-и век

01Фотографията ни позволява да надникнем в миналото. Благодарение на определен фотограф, William Saunders, можем да видим как е изглеждал живота преди повече от столетия. Saunders за пръв път попада в Шанхай като инженер през 1860, а се завръща там, за да отвори студио за фотография през 1862. Разположено близо до оживения хотел Astor House, средище на обществения живот през 19-и век, студиото работило над 25 години.  Като един от първите фотографи в Шанхай, Saunders имал не само възможността да развие успешен бизнес със седящи портрети, но и шансът да направи уникални снимки на живота при късната династия Цинг.

Той е първият фотограф, за когото е известно, че е правил ръчно оцветени снимки на Китай, които били предназначени за износ за Запада. през професионалното му око можем видим как Шанхай започва да се превръща в международен икономически фактор. Портретите на Saunders изобразяват огромно уважение към местните хора и културата им. Хората на снимките му често са заснети до предмети, които свидетелстват за техния социален статус или професия. Също така, той е запленен от китайската технология и се стреми да съхрани свидетелство за изобретателността на обществото дори преди всеобхватната индустриализация.

Животът в периода на династията Qing: Фотографията на William Saunders е първата изложба, посветена на работата му. Около 40 от изображенията ще бъдат изложени на 4-12 ноември 2016 в China Exchange в Лондон. Тези сребърно-халогенидни отпечатъци от 19-и век са от Колекцията историческа фотография на Китай Stephan Loewentheil, най-голямата частна колекция на снимки от късната династия Цин.

02Тези мъже позират с традиционна ръчан количка. Водачът е най-отзад, всички уверено гледат фотоапарата.

03Тази жена, жител на Шанхай, позволила на фотографа да снима откритите ѝ крака, който се включили на видно място в композицията.

04

Този групов портрет на китайска театрална трупа демонстрира комплексните им сценични костюми.

05

Saunders често снимал хора, които са емигрирали в Шанхай. Тук жената в ляво носи традиционене шал за глава, който е индикация, че тя е от Гуангжоу. Тя позира до кантонска (от Гуангджонг) ваза, за да подчертае произхода си. Жената и момичето в дясно са от Кенгсоо (Джиангсу), близо до Шанхай, както показват прическите им.

06Тази снимка изобразява преливането на култури, настъпило в Шанхай. Жената седи на Западен стол и е част от класическа композиция със Западен сюжет, но носитрадиционна за Гуангджоу копринена рокля.

07Снимката в ляво е на уличен продавач, който продава бърсалки за прах от пера, с пера, оскубани от пауни. Контрастно, десният портрет показва мъж, облечен като чиновник на династията Цин.  Тези коренно разлини хора са свидетелство за разнообразните клиенти, за които е работил Saunders за 25 години история на студиото си.

09

На тази снимка Saunders документира хитър номер на този котайски работник, който се опитва да избеге такста, която се изисква да плащат таксиметровите шофьори при преминаване на определени мостове. Вместо да плаща, той просто разглобява таксито си във вид, в който може да го пренесе на рамо и избягва таксата.

10Това семейство е облечено в традиционния стил на Нингпо (Нингбо), на крайбрежието южно от Шанхай. Докато майката и дъщерята са отместили погледа си, а момчето гледа директно в обектива на Saunders.

До скоро,

Мартин

Вижте още:

Невиждани досега кадри показват как природата настъпва в забранената зона във Фукушима

Илюстрации, базирани на традиционни сюжети от китайски отпечатъци

Панда революция: пропагандни плакати с ретро илюстрации

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s