Майка рисува вдъхновяващи жени върху салфетки

01Всеки ден на обяд деветгодишната Holden Elderkin получава заавен урок за историите на вдъхновяващи жени, чрез прекрасно нарисувани от майка ѝ салфетки. Те са посветени на силни, смели и влиятелни жени от миналото и настоящето. Тази идея дошла на Meaghan Elderkin след реакцията на дъщеря ѝ, предизвикана от скорошни избори за президент.

Elderkin, която оставя бележки в кутията за обяд на дъщеря си от предучилищната занималня, подготвила празнична салфетка на осми ноември, в очакване на победа на Clinton. “Тя беше на танцуваща катерица в трико (в стила на Beyoncé във видеото на ‘Single Ladies’), която казва „Кой управлява света? Катериците,““ споделя Elderkin. Както майката, така и дъщерята приели тежко загубата на Clinton, но тя породила нова творческа идея – нещо, което да утеши и двете.

„Реших да нарисувам силни, смели жени, заедно с някои от техните най-запомнящи се цитати,“ разказва тя. „В първата серия салфетки, която нарисувах, жените изглеждаха мрачни и дори не можах да се насиля да ги нарисувам с отворени очи. Имах усещането че ние, като държава, сме ги разочаровали и мисля, че подсъзнателно се опитвах да им попреча да видят какво сме направили. Но след няколко дни на меланхолия реших да последвам собствения си съвет и ги нарисувам отново. По-големи и по-уверени и с отворени очи.“

Автори, авиатори, активисти и политици – нарисуваните жени показват, че силни жени участват във всяка сфера на живота. Техните вдъхновявящи цитати служат за призив към действие и ни напомнят, е силните жени, въпреки че може да се сблъскват с препятствия, могат да се справят с всяко предизвикателство. Рисунките върху салфетки са традиция, започната от майката на Elderkin, която рисувала на салфетките за обяда и. От само себе си тя продължила ритуала със собствената си дъщеря. Elderkin, която е илюстратор и художник на свободна практика, споделя работата си във Facebook групата Pantsuit Nation, и била залята от отзиви на хора в подкрепа на начинанието.

“Бях поканена да се присъединя към групата Pantsuit Nation преди няколко дни и не съм сигурна, че осъзнавах до колко хора ще достигнат тези рисунки върху салфетки или колко ентусиазирано ще бъдат приети,” казва Elderkin. „Не осъзнавах, че като майка, гласът ми има достатъчно сила, за да окаже влияние и ме накара да разбера, че начинанието си струва, дори и най-малките актове на подкрепа.“

Вижте някои от героините на Elderkin:

Отгоре: “Най-трудното нещо е решението да действаш, останалото е само постоянство.” Amelia Earhart (1897 – 1937). Първата жена авиатор, прелетяла само Атлантическия океан, член на националната партия на жените и ранен поддръжник на движението за равни права.

02

“По-скоро ще съжалявам за неща, които съм направила, отколкото за неща, които не съм направила.” Lucille Ball (1911 – 1989). Легендарен комедиант и първата жена в телевизията, която ръководи продуцентска компания.

03“When they go low, we go high.” Michelle Obama (1964 – ). 44-а Първа дама на САЩ и първа афроамериканска първа дама.

04“Не се страхувам от бури, защото се уча как да плавам с кораба си.” Louisa May Alcott (1832 – 1888). Американски писател, най известен с романа Little Women.

05“…ако сте ги слушали внимателно и все още мислите, че сте прави, тогава трябва да имате куража да защитите убежденията си.” Jane Goodall (1934 – ). Британски приматолог и първият експерт по шимпанзета в света.

06

“…ако искаме учени и инженери в бъдеще, трябва да култивираме момичетата толкова, колкото и момчетата…” Sally Ride (1951 – 2012).  Американски физик и астронавт, който през 1983 стана първата жена в космоса.

07

“Внимавай, аз съм безстрашна и затова силна.” Mary Shelley (1797 – 1851). Английски писател, автор на Frankenstein.

08

“Осъзнаваме важността на гласовете си само когато те замлъкнат“ Malala Yousafzi (1997 – ). Пакистански активист за правата на жените и най-младият носител на Нобелова награда.

10“Отне ми много време да развия гласа си и сега, когато го имам, няма да мълча.” Madeleine Albright (1937 – ). Първат жена, държавен секретар на САЩ.

До скоро,

Мартин

Вижте още:

Пропагандни картички от началото на 20-и век показват опасностите на правата на жените

Шокиращо сексистки ретро печатни реклами на алкохол

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s