Прекрасни снимки на хора, от целия свят, които четат в книга на Steve McCurry

01Фотожурналистът Steve McCurry има уникален талант да заснеме лични и интимни моменти, често като разкрива уязвимостта на обектите си, дори когато са заснети по време на битовизимите на всекидневието. McCurry е най-известен с икониния си кадър Afghan Girl от 1985, портрет на 12 годишна бежанка с пронизващо зелени очи, вперени предизвикателно в обектива.

Оттогава, McCurry е продължил да пътува по света, документирайки откровени и универсални моменти сред различни култури. Един от продължаващите му проекти, наречен On Reading (За четенето), е посветен на вечния и личен момент на потъване в книга. Той е заснет през обектива на McCurry в хора от различни общества, на различна възраст, с различен пол. Той показва красотата и съблазнителността на четенето – както и усамотението и утехата, която то осигурява на читателите, докато те са погълнати и пренесени в друг свят.

От двамата камбоджански монаси, които четат пред исторически храм, до индийски шофьор на такси, който чете вестник, докато си почива, McCurry подчертава, че актът на четенето премахва всики граници.

Всички сме различни и всички сме еднакви. Удивява ме, че независимо дали си несметно богат и изтъчнен, или си някой, който живее на улицата в държава от третия свят, или в класна стая в отдалечен район, четенето е същият акт. Той е обща връзка за човечеството, нещо, което правим, независимо от икономическия и социалния си статус.

McCurry продължава:

Четенето осигурява време за размисъл. Дори в Афганистан, където животът не е лесен, забелязвате хора, коити четат на места, на които това е малко вероятно. Имам снимка на мъж в канализационна шахта – той я използваше като скривалище по време на въздушна атака – той четеше книга. Четенето е нещо, което привлича всеки грамотен човек и се превръща в част от живота му. Това е едно от нещата, които ни свързват, които ни напомнят, че всички сме еднакви.

Снимките на McCurry първоначално са вдъхновени от легендарния унгарски фотограф André Kertész, който също е публикувал книга с четящи хора.

Тази колекция e почитта ми към таланта на Kertész, влиянието му и гения му.

Книгата On Reading е публикувана от Phaidon и се продава в Amazon.

С пожелание за хубава седмица,

Мартин

Вижте още:

Любими книги се сдобиват с прекрасно бродирани корици

Джобните класики на Penguin с многоцветен редизайн

Корици на книги с вдъхновяващ дизайн

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s