Най-старата снимка на Париж в света е и най-старата, която съдържа човешки фигури

daguerre-oldest-photo-paris-2В епохата на безкрайните селфита е лесно човек да забрави, че е имало времена, в които хората не са били фотографирани. И така, кога точно е заснета първата снимка с хора в нея? Снимката, за която искам да ви разкажа днес, е градски пейзаж, който по случайност е най-стария кадър на Париж. Не е трудно да се досетите, че тази снимка е дело на Louis Daguerre—изобретателят на дагеротипията.

Дагеротипия

Daguerre не само е създал един от най-разпространените методи за фотография  на 19-и век, но е и авторът на този безценен кадър. Заснет в Двореца на републиката, Daguerre е композирал тази снимка като е гледал на юг към Boulevard du Temple. Удивително, характерните парижки покриви правят Градът на светлините изключително разпознаваем. Снимката, направена през 1839, е общоприета за първата фотография на Париж.

paris-photo-1Първите заснети хора в света

Но защо улиците са толкова празни? Това се дължи на 10 минутната експозиция, изисквана от технологията на епохата. Доста забавно е, че двама души не са успели да се спасят и са запечатани на филма. В левия ъгъл стои мъж, докато уличен търговец лъска обувките му. Тъй като са стояли неподвижни достатъчно дълго, анонимните граждани са известни като първите хора е историята, които са фотографирани.

paris-photo-1

До скоро,

Мартин

Вижте още:

Раета и точки от Julia Kuzmenko McKim

Рядко срещани, ръчно оцветени снимки на Шанхай от 19-и век

Страхотни снимки на Токио от Masashi Wakui

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s