LEGO почита ‘Жените на NASA’ със серия минифигури

01Ключовата роля на жените в NASA за напредъка на космическата програма на САЩ не е тайна за никога. Но техните достижения често са подценявани или остават в сянка – факт, който прави изключително лоша услуга на младите момичета, които имат изключително силна потребност от повече ролеви модели в областта на науката, технологиите, инженерните дисциплини и математиката. Научният редактор и писател Maia Weinstock помага за демонстрирането на постиженията на жените чрез LEGO. В рамките на кампанията LEGO Ideas тя успешно е предложила Жените на  NASA, комплект минифигури, който почита жените пионери в космическите изследвания.

Weinstock предложила пет дами, които да бъдат включени в серията. Те включват Margaret Hamilton, компютърен учен, разработил софтуера за управление на полета за Apollo мисиите до луната, Katherine Johnson, математик и космически учен, която е най-известна с изчислението и проверката на курса, който изпрати хора на Луната, Sally Ride, астронавт и физик и учител, първата жена в космоса през 1983, Nancy Grace Roman, астроном, известна катп „майката на Hubble“ заради ролята ѝ в разработката на космическия телескоп Hubble и Mae Jemison, астронавт, физик и предприемач, първата афро-американска жена в космоса през 1992.

Създаден от Maia Weinstock, LEGO Women of NASA почита често пренебрегваните пионери на космиеската програма на САЩ

Жените на NASA включва миниатюризирани версии на тези вдъхновяващи жени, но Weinstock е направила повече от това. Всяка от фигурките има свое миниатюрно пространство, оборудвано с неща като инструменти, космическа совалка и, разбира се, космическия телескоп Hubble.

И така, как Weinstock е получила одобрение за LEGO идеите си? Това не е лесно. Само, за да бъде допусната до обсъждане за производство, концепцията има нужда от 10000 гласа. След това тя достига до високите етажи на LEGO, през които оцеляват само най-добрите концепции. Но, въпреки че проектът е получил зелена светлина, ще трябва да почакаме малко за жените на NASA. Компанията още работи по дизайна, цената и дистрибуцията на продукта.

Междувременно , можете да си помислите и отвъд картичките и цветенцата, например за аспектите на днешния празник, свързани с равноправието и постиженията на жените.

Честит празник,

Мартин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s