Безплатен цифров архив с над 2 милиона снимки от първите 100 години фотография

on

‘Lilie' by Wilhelm Weimar (1898 – 1903)В епохата на интернет дигитализирането на исторически материали доказано има критична роля в съхраняването и разпространението на културното наследство. В допълнение към големите музеи и библиотеки, тази практика става все по-масова и в различни архиви по целия свят. Този феномен е особено забележим в случая с Europeana Collections, онлайн платформа, която е дигитализирала над 53 милиона „произведения на изкуството, артефакти, книги, видеоматериали и звуци от цяла Европа.“  За най-скорошният си проект, Europeana Photography, сайтът е дигитализирал снимки от първите 100 години от съществуването на фотографията и ги е споделил за обществено ползване. Напълно безплатно.

Europeana Photography включва над 2,2 милиона исторически снимки с корени, които обхващат 50 европейски институции от 34 различни държави. Тъй като снимките в колекцията са заснети през 100 годишен период, те имат удивително разнообразие по отношение на стила, качеството и подбора на темите. Въпреки това, съвременните снимки, пейзажи и портрети сякаш доминират в колекцията. Освен, че демонстрира еволюиращата същност на фотографията, Europeana Photography демонстрира и работата на профилирани фотографи, включително „важни пионери като Julia Margaret Cameron, Eadweard Muybridge и Louis Daguerre” чрез внимателно подбрани галерии и онлайн експозиции, вдъхновени от музейни изложби.

Създадена в сътрудничество с организацията с идеална цел PHOTOCONSORTIUM, Europeana Photography е проект с много цели. В крайна сметка, обаче, основната цел на цифровия архив е да култивира континент, който е обединен от гледна точка на културата. Както Europeana, така и PHOTOCONSORTIUM вярват, че това може да бъде постигнато като поканят потребителите „да се свържат с миналото си, със събратята си европейски граждани, да изследват далечни епохи и места и да оценят по-добре стойността на континенталното, национално и локално културно наследство.“

Можете да откриете архива тук.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s