Книга за оцветяване за възрастни от XVIII век

Книга за оцветяване за възрастни - 01Модата за книги за оцветяване за възрастни датира отпреди няколко години, но се оказва, че този тип успокояващи издания имат много по-дълга история. Не си говорим просто за десетилетия – става дума за векове. Amy Pool, таксономист на растенията в Ботаничекста градина на Мисури, е открила книга на Robert Sayer The Florist (Флористът), докато търсила друго илюстрирано ботаническо издание.  Когато взела труда на Sayer от библиотеката на ботаническата градина, тя осъзнала, че всъщност държи колекция страници от книга за оцветяване за възрастни.

60 гравюри на цветя

The Florist включва 60 гравюри на различни цветя, от добре познантите макове до по-рядко срещани разновидности като “Маргаритка кокошка и пиленце.” Публикувана през 1760, тя е сред най-ранните примери за книга за оцветяване. Тя дори предхожда The Little Folks’ Painting Book (Книгата за оцветяване на малките хора), която се смята за първата детска книжка за оцветяване, публикувана през 1879.

Специфики на книжния пазар

Като се вземе предвид, че в периода не е имало точно разработен пазар на книжки за оцветяване, е известна изнендата, че The Florist изобщо е била публикувана. “Личната ми теория е, че в средата на 18-и век, в епохата на изследване на целия свят,” обяснява Pool пред Hyperallergic, “обикновените хора са били много заинтригувани от естествената история и са искали да вземат участие в нещо, което до голяма степен е напомняло скиците на нови научни открития.”

Изкуство и оцветяване

Съвременните книги за оцветяване за възрастни се продават като начин да се разтоварим от начина ни на живот, свързан с голяма заетост и постоянна свързаност. The Florist, обаче, е насочен към хората, които са искали да станат по-добри художници. Тя съдържа подробни инструкции за смесване на пигментите и върху коя точно част на цветето да ги нанесете. Усилието си струва – когато приключат, ентусиастите ще имат правдоподобни, пълноцветни изображения.

Ако искате да съживите историята, The Florist е на ваше разположение, дигитализирана и в интернет. Можете да свалите страниците за оцветяване безплатно.

С пожелание за артистична седмица,
Мартин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s