Деликатни изрезки от хартия, посветени на Алиса в страната на чудесата

01

Декоративното изрязване на хартия е древно изкуство. В Япония, то се нарича kirie и е се появява за пръв път малко след като хартията за пръв път е внесена в страната през 610 г. след новата ера. След появата на материала, удивителното изкуство на изрязването на хартия е ставало все по-комплексно с течение на вековете. Сред хората, които продължават тази страхотна традиция е японският художник Nami Sakashita. С наточено острие и стабилна ръка, тя изрязва дълги цитати от лист хартия за оригами. Едно от последните ѝ творения е пасаж от класическата книга (и мой фаворит) на Lewis Carroll, Alice’s Adventures in Wonderland (Приключенията на Алиса в Страната на чудесата).

Изрезките на Sakashita са любовно писмо към света на думите. Всяка буква мъчително е изрязана от черния листи и е изпълнена безупречно – никоя от думите не е разкъсана или изкривена. Нещо повече, те са свързани с красиви мотиви, наподобяващи дантела, които покриват цялата хартия с грациозни, кръгли елементи. Тези деликатни криви достигат до краищата на хартията и се превръщат във венчелистчета на цветя. Резултатът е плавна композиция, която води окото от единия край на произведението на Sakashita до другия.

С удивително ниво на детайли и трудоемък процес, не е изненада, че Sakashita има нужда от цяла седмица, за да изрежа само един лист. Ако имате път към Токио, можете да видите произведенията ѝ на живо в Art Imagine Gallery от 21-и до 25-и юли.

 

До скоро,
Мартин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s