Безплатно: 220000 японски отпечатъка с дървени блокчета

on

01С дълга и богата история, японските отпечатъци с дървени блокчета са източник на вдъхновение за всичко от татуировки до герои на видеоигри. В линка в началото на текста можете да видите колекцията Ukiyo-e, публикувана от библиотеката на Конгреса на САЩ. Тази нова база данни, обаче, е още по впечатляваща и дъдържа повече от 220 000 примера на тази форма на изкуство.

Ukiyo-e.org е циров архив, които съчетава колекциите на 24 музея, библиотеки, галерии и търговци от целия свят. Съчетвавнето на различни колекции превръща Ukiyo-e.org в уникален ресурс за всеки с интерес към този стил. Налице са опции за търсене на отпечатъци по институция, период, художник. След като веднъж цъкнете на изображение, сайтът ще ви представи подобни изображения от базата данни.

Сайтът е проект на програмиста и инженер в академията Khan John Resig. Неговата впечатляваща функционалност го превръща в отлична начална точка за всеки, който икса да научи повече за японските отпечатъци с дървени блокчета. В колекцията са добре представени великите художници на златната епохакато Хирогише и Хокусай, но в нея можете да намерите и скрити скъпоценности. Тя съдържа дори модерни и съвременни отпечатъци, които показват днешните последователи на ukiyo-e.

Вижте още безплатни ресурси тук.

До скоро,
Мартин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s