Книга пресъздава уникалната красота на 500 жени от целия свят

on

coverИма много проекти, които си поставят за цел да изследват представите за красота по света, но най-пълноценният, на който съм попадал със сигурност е The Atlas of Beauty. След почти четири години, прекарани в пътешествия около света, портретите, заснети от отографа Mihaela Noroc са публикувани в книга с 352 страници.

500 портрета, заснети в 50 държави

В последните години Mihaela Noroc е посетила държави от Аганистан до Тибет и е заснела портрети на жени, които въплъщават уникалната красота на културата, към която принадлежат. Книгата, която беше публикувана на 26-и септември, включва 500 портерта, заснети в над 50 държави. Много от снимките не са публикувани досега. Книгата е резултат от дългогодишна работа, пътуване по света само с една раница и много истории на жени, чути от Noroc.

Зашеметяващите ѝ снимки ни показват жени на различна възраст, с различни фигури, които ни докзават, че красотата е много повече от това, което виждаме на гланцовите страници на списанията.

“Красотата е в различията ни,” споделя Noroc, “в основата ѝ е да бъдеш себе си, естествен и автентичен, а не модата, расата или социалния статус.”

Noroc осъзнава, че жените са подложени на изключителен натиск, за да отговорят на стандартите за красота, но се надява, че книгата ѝ може да даде разлина перспектива за смисъла на „красиво“.

“Докато пътувам, забелязах, че жените са подложени на голям натиск, за да изглеждат и да се държат по определен начин. В някои ситуации натискът е, за да изглеждат привлекателни, в други е обратното – от тях се изисква да са скромни. Но всяка жена трябва да бъде свободна да изглежда по начина, покойто желае без да усеща натиска на маркетингови кампании, мода или обществени норми.”

“Истинската красота идва отвътре, вдъхновява спокойствие и човечност, затова, ако душевността ни е естествена и неподправена, външният ни вид е по-впечатляващ. Имаме нужда да се научим да бъдем себе си, но за да го направим, трябва да позволим и на другите да бъдат себе си.”

По време на пътуванията си, Noroc е посетила типични туристически дестинации, но е отишла и в такива, които рядко попадат пред очите на външни хора – като Северна Корея и Иран. С помощта на фотоапарата си тя прониква през изолацията, в която обикновено съществуват тези държави, заради война или политика и така изгражда обобщена картина за представите за красотата по света.

В някои случаи тези изолирани държави поднасят изненади. Например в Иран е топло посрещната като човек от Запада. Жените там обожават да ги снимат и Noroc казва, че Иран е сред малкото страни извън западния свят, в която почти никой не отказва да бъде фотограиран.

Noroc продължава проектът The Atlas of Beauty с надеждата да посети още места по света и да прекара повече време с местните. Тя се налаа още книгата  ѝ да се превърне в символ на надеждата.

“Надявам се, че тази книа ще попадне в много домове по света и ще убеди много хора, че разнообразието е съкровище, а не повод за конфликти и омраза. Ние сме много различни, но едновременно с това сме част от същото семейство.”

The Atlas of Beauty може да бъде поръчан от Amazon.

С пожелание за повече надежда и по-малко предразсъдъци,
Мартин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s