Изгубен сред книгите – най-красивите библиотеки в света

Entrance of Biblioteca Joanina. Portugal (2015)Германският архитектурен фотограф Reinhard Görner работи в тази област от 1982 насам и снима както историческа, така и съвременна архитектура. Докато посещавал занятия по фотография в университета, той бил заинтригуван от архитектурната фотография след като посетил лекция на Julius Shulman и се вдъхновил от книгата му Architectural Photography. За повече от 40 години той си е изградил репутация в областта благодарение на работата си.

Görner, който се занимава в арт фотография от 12 години насам, често работи в серии, които са продължаващи колекции от интериори, заснето в различни държави. Например проектът му Библиотеки (Libraries), започнал през 2008 е посветен на снимки на библиотеките и книгите в тях и се простира от Берлин до Оксфорд.

Снимките му на над 50 изключителни библиотеки показват зашеметяващата симетрия и изключително изобилие на тези места, предназначени за съхраняване на книги и рафтовете им, изпълнени със знание, което чака да бъде научено. Благодарение на снимките на Görner зрителят възприема тези места не само като пространство, изпълнено със знанив, но и като самостоятелно произведение на изкуството.

„Целта ми е винаги да отварям пространства във всяка сцена, визуално, умствено и духовно. Искам да пренеса съзнанията на хората в по-спокойно и творческо царство,“ споделя Görner . „Ако се загледате в някоя от снимките ми, светът се разширява, разказва истории и просветлява всекидневието ви. Когато снимам съм много концентриран и специално състояние на духа. Искам да го предам и на зрителя на снимките си.“

С пожелание да се потопите в знанието,
Мартин

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s