Настройване на програмите за предпечат

Създаване на настройки в Adobe Creative Suite3

Продуктите от Adobe CS3 споделят едни и съши настройки за създаване на PDF, но трябва да се използват различни настройки за InDesign CS3, Distiller 8 и Illustrator CS3 заради разликите в начина, по който програмите използват управлението на цвета и експорта на PDF. Използването на посочените настройки за Distiller в InDesign и обратното може да причини проблеми.

Управлението на цвета трябва да е включено, за да създадете PDF/X3-a файл от Adobe InDesign CS3.

Обърнете внимание, че само Acrobat 8 Professional има версия, на която може да създава PDF/X-съвместими файлове. Версиите Standard и Elements не могат да правят PDF/X файлове.

Експорт на PDF срещу отпечатване на PostScript

Можете да използвате който и да е от методите в InDesign или Illustrator, за да създадете валиден PDF/X файл, въпреки че има малки разлики, дължащи се на използваните процеси. Директният експорт на PDF по принцип означава по-предвидима обработка на прозрачностите (flattening). Отпечатването на PostScript ще създаде файл с по-малки размери заради начина, по който се обединяват изображенията.

QuarkXPress 7: допълнителни бележки

С предишните версии на QuarkXPress препоръчителният метод за генериране беше да се създаде PS файл, който след това да се дестилира. В QuarkXPress 7 препоръчителният метод е да се използва опцията Export Layout as PDF, но да се уточни в настройките, че трябва да се създаде PostScript файл за по-късна дестилация. За да направите това, отидете на QuarkXPress>Preferences, изберете опцията PDF от списъка в ляво и отметнете Create PostScript File for later Distilling. Цъкнете ОК, за да потвърдите настройката.

За да създадете PostScript файл, отидете във File > Export > Layout as PDF… Нагласете Distiller с настройките, уточнени в секцията за Distiller. Можете да използвате тези настройки и за PostScript файлове, създадени с всяка от по-старите версии на InDesign или XPress.

Настройките винаги трябва да бъдат проверени два пъти и специфичната информация за публикацията (например размерите на страниците) трябва да бъде въведена. Зареждането на настройки става по следния начин:

Adobe Indesign CS3

File>Adobe PDF Presets>Define>Load

Настройките могат да бъдат избрани от менюто.

Генерирането става през:

Export>Format: избор на настройка

QuarkXPress 7

Output Styles>Import

След това стиловете могат да се избират в Export менюто.

Adobe Distiller 8

Settings>Add Adobe PDF Settings>Open

След като са заредени, Job Options файловете могат да бъдат избрани от падащото меню в главния прозорец на Distiller. Distiller помни последните използвани настройки и ги употребява по подразбиране, затова се подсигурете, че сте избрали правилните опции.

След като сте направили документа си, вече сте готови да създадете файла за печат. Следващите страници показват препоръчителните настройки за InDesign, XPress и Distiller.

Вижте още:

 1. Създаване на PDF/X файл в Adobe InDesign
 2. Директен експорт на PDF от QuarkXpress7
 3. Eкспорт на PostScript от QuarkXPress 7
 4. Създаване на PDF/X файл в Adobe Distiller
 5. Създаване на PDF/X файл в Corel Draw X4
 6. Проверка на PDF-файлове
 7. Подготовка на файлове за печат с бяло мастило
Advertisements

8 Comments Add yours

 1. alexandrov каза:

  zdraveite, polzvam QuarkXPress 6.0, v nastroikite „QuarkXPress>Preferences>Create PostScript File for later Distilling.“ima sahto i opcia s text: „use watched folder“ to sashto triabva da se izbere nali? Dosega vinagi sam vi izprashtal ps-failove,pusnati s Indigo(extrime L3)-PPD-draivera i vsichko e otpechatvano bez greshka.Ako zapochna da puskam direktno ot InDesign-a PDF-failove moga li da izpolzvam „High Quality for print“ nastoikata za da se otpechata kachesveno na Indigoto, ili triabva da napravia niakakvi promeni?

  pozdravi:v.alexandrov

 2. bulged каза:

  Здравейте,

  По първия въпрос:

  Описаната техника се отнася за Quark 7 при по-старите версии все още е по-добре да използвате опцията Print за създаване на PS файл. Подаването на PS не е проблем, но PDF дава по-големи възможности за предварителен преглед на публикацията.

  За Indesign:

  Начинът на създаване на PDF файл от Indesign е описан тук: https://bulged.wordpress.com/configuring-applications/adobe-indesign/ . Препоръчваме да се спазва тази процедура. Желателно е и файлът да отговаря на PDF/X, за да има всички необходими елементи за правилата обработка. Настройките „High Quality print“ също са подходящи, с разликата, че използват версия на PDF Acrobat 5 (PDF 1.4). Тази версия поддържа слоеве, които могат да причинят проблеми в някои случаи.

  Дано да съм отговорил на въпросите Ви.

  Поздрави,
  Мартин

 3. Papazyan каза:

  Kakvo otnostno CMYK *.tiff v sravnenie s *.pdf ?

  1. bulged каза:

   Принципно няма разлика по отношение на цветовете. PDF-ът може да съдържаи тифове, както и други елементи. И в двата случая решаващи са настройките за управление на цвета. TIF-ът може да има прикачен профил, независимо дали е вграден в PDF, или не.

   Дано да съм разбрал въпроса правилно.

   Поздрави,

   Мартин

 4. Михаил каза:

  Здравейте с ПейджМейкър 7.0 съм и незнам как да предотвратя отпринтването на средата на страницата на разделяща черна линия(както е страницата за отпечатване на нормална книга,по средата където се прегъва книгата,и отстрани се отпечатват черни линии. Та ,как да задам тест да ми се принтва без тези полета?
  Благодаря .-..

  1. bulged каза:

   Здравейте,

   Честно казано, едва ли ще мога да ви помогна за този казус, последния път, когато съм работил на ПейджМейкър беше преди години и честно казано, спомените ми са съвсем смътни.

   Ще опитам да се консултирам с някой, който е в час с програмата, но не мога да обещая, че ще помогна.

   Поздрави и успех,

   Мартин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s