Безплатно

Free LunchКой казва, че няма безплатен обяд?

На тази страница публикуваме за вас връзки към безплатни източници с информация, векторни и растерни изображения, приложения и други в областта на графичния дизайн и настолната издателска дейност. Те за подходящи за използване в проектите ви за печат  и други цели. Започваме със скромен списък, който се надяваме да нараства с бързи темпове. (Вече не толкова скромен, но обновяването му не спира.)

Безплатни/условно безплатни снимки:

 1. Creative Commons Search Creative Commons Search намира изображения през Google и Yahoo, Flickr, Blip.tv, jamendo SpinExpress и Wikimedia Commons. Това вероятно е най-голямата колекция безплатни снимки на едно място, но внимавайте, някои от резултатите може да не се разпространяват с Creative Commons лиценз, така че проверете предварително.
 2. deviantART – Снимките са прекрасни, резолюцията им е внушителна, можете да ги сваляте без да се регистрирате никъде.
 3. Dreamstime – безплатният раздел. Повечето от безплатните снимки не изискват са споменавате автора им във вашия проект. За съжаление можете да ги търсите само по ключова дума. Няма усъвършенствано търсене с филтри за ориентация, цвят и други подобни.
 4. Death to the Stock Photo  Друг страхотен сайт, който ще ви изпраща нови снимки всеки месец. Перфектно каество и висока разделителна способност, идеални за печат.
 5. Everystockphoto – Можете да търсите снимки от Morguefile, Freerange Stock, Photoxpress, Flickr, stock.xchn, NASA, Wikimedia Commons и други само през тази страница.
 6. Flickr – е една от най-големите страници за споделяне на изображения в мрежата. Той предлага огромна смесица от напълна аматьорски снимки и такива на професионални фотографи. Отметнете ‘Creative Commons licensed’, за да намерите кадри, които можете да използвате в проектите си. За съжаление повечето снимки са с твърде ниска резолюция за печат.
 7. Free Foto е колекция от огромен брой снимки – около 130 000, организирани в 183 секции и 3640 категории. Те са безплатни за сваляне, но ако искате по-висока разделителна способност, ще трябва да платите. Такъв е животът.
 8. Free Media Goo – Страница създадена от уеб разработчици за техни колеги, освен снимки съдържа безплатни текстури и Flash филмчета. За съжаление, колекцията е малка и част от снимките са аматьорски. Повечето от изображенията са с висока резолюция.
 9. FreePixels е основан през 2005 и в момента предлага около 5 000 безплатни снимки в 40 категории. Това е добро място да потърсите картинки за корпоративни клиенти, за които обикновено платените сайтове искат солидни суми.
 10. Freerange Stock – вместо да ви взима пари за снимките, Freerange Stock печели от реклама. Членството е безплатно и включва неограничен брой сваляния, но трябва да видите рекламата на сайта (която не е по-натрапчива от рекламите на обикновен блог или информационен сайт). Фотографите, които споделят снимки, получават част от приходите от реклами.
 11. Fotolia – безплатният раздел – Безплатната им секция е доста добра, но се променя всеки ден и вчерашните снимки може днес да не са там. Предлагат се 20 безплатни снимки дневно. Ако имате време и желание да ги сваляте и класифицирате всеки ден, можете да сизградите сериозна фото библиотека. Обикновено снимките са със съвсем малко по-ниско качество от тези, за които бихте платили.
 12. freevintageposters.com ретро плакати, висока резолюция, голяма галерия, само качествено съдържание.
 13. Fudgegraphics е сайт с всевъзможни безплатни ресурси, ръководства и други благинки за дизайнери. Съдържанието е разделено в удобни категории – етки, вектори, текстури, ръководства, вдъхновение, тапети и новини.
 14. Gratisography Добра колекция снимки, която да използвате безплатно в дизайните си за печат и други цели.
 15. Little Visuals Регистрирайте се тук, за да получавате 7 високорезолюционни изображения всяка седмица. Използвайте ги както пожелаете
 16. MorgueFile – една от най-големите безплатни бази данни от снимки с високо качество.
 17. iStockphoto – Те предлагат само едно безплатно изображение седмично. Тези от последните три седмици също остават налични за сваляне.
 18. NASA – всички снимки са с космическа тема, но колекцията е огромна, а кадрите са професионално заснети. Търсенето по ключова дума работи отлично, но раделителната способност на всички е 640 на 480 пиксела, което не ги прави идеални за дизайн на печатни изделия.
 19. New Old Stock Стари снимки от обществени архиви.
 20. Оpenphoto.net изгражда базата си данни от изображения от 1998 г насам с помощта на фотографи от цял свят. Много хора го използват като място за създаване на онлайн албуми. За съжаление повече от изображенията са с твърде ниска резолюция за печат, но се намират и изключения.
 21. Picjumbo Напълно безплатни снимки, разделени в удобни категории.
 22. Pixabay е ново и много приятно място, което ви препоръчвам да проверите, когато имате нужда от висококачествени снимки и други картинки. Изображенията са много, качествени и свободни за ползване. Какво повече?
 23. Pixel Perfect Digital – както личи от името, страницата предлага висококачествени снимки и илюстрации. В момента броя на предлаганите изображения е около 7 500. Снимките са висока раделителна способност, обработени от професионалисти. Всяка от тях е съпроводена с кратък разказ, което може да бъде доста полезно и със сигурност е интересно.
 24. PhotoRack е лесен за работа и навигация сайт за безплатни снимки. Включва около 27 000 изображения, кокетно разделени в 149 категории. Търсенето е удобно и няма нужда от регистрация.
 25. Photo Rogue – можете да преглеждате галериите му за снимки, които вече са включени в тях. Основното му предимство, обаче е, че можете да попълните заявка за нова снимка на каквото си пожелаете.
 26. PhotoXpress ви позволява да използвате безплатно до 10 изображения с високо качество на ден. Лицензът позволява употребата им както за лични, така и за професионални проекти. Сайтът има претенции за най-голямата онлайн база данни за безплатни снимки с високо качество.
 27. Stockvault e друг ценен източник за сваляне на безплатни изображения. Регистрирайте се безплатно, за да получите достъп до прекрасни възможности като онлайн пространство за избраните от вас изображения и комуникация с другите членове на общността, които са над 50 000. Можете да търсите сред около 34 000 снимки.
 28. stock.xchng е изцяло безплатен. Предлага повече от 350 000 снимки, заснети от над 30 000 фотографи.
 29. Superfamous Този сайт изисква да качите снимка, за да можете да сваляте. Определено си струва усилието. Тук ще намерите снимки с висока разделителна способност и CC Attribution 3.0 лиценз.
 30.  Unsplash Оттук ще можете да сваляте 10 нови безплатни снимки на всеки 10 дни. Качеството е безупречно.
 31. Wikimedia Commons – друг ценен източник на безплатни изображения, с Creative Commons Attribution/Share-Alike лиценз.

Безплатни/условно безплатни векторни изображения и лога:

 1. 123vectors.com предлага сравнително скромна колекция, която включва само висококачествени изображения, разделена в удобни категории, които улесняват търсенето.
 2. Аllfreelogo Още едно място, на което да потърсите логото, от което се нуждаете във векторен формат. Изисква да се регистрирате, за да сваляте логата.
 3. all-silhouettes.com – впечатляваща колекция векторни силуети, безплатна за сваляне и печат.
 4. Brands Of the World, онлайн база за лога и знаци на марки. Повечето от тях дори са налични за сваляне в EPS, AI или CDR  формат
 5. Cool Vectors
 6. Dead Wings създават безплатни колекции от векторни изображения, които потребителите на сайта могат да ползват свободно в проектите си.
 7. Dezignus – сайтът предлага богата колекция от безплатни изображения и други полезни за дизайнерите неща.
 8. For Designers-Добра колекция, съчетана с добро индексиране на изображенията, удобно класифициране в категории и значително разнообразие.
 9. Go Medias Arsenal – Симпатичен сайт, с безплатна секция, в която има някои интересни неща.
 10. Graphichive Добра колекция, не особено добра организация.
 11. Freevectors.net е сайт, в който са събрани стотици векторни изображения. Всички те са безплатни за лична употреба, а голямата част могат да се използват с търговска цел.
 12. iheartvector.com
 13. Keep Designing Приятно място с някои висококачествени тематични набори безплатни векторни изображения.
 14. logotypes.designer.am – друг сайт с възможност за безплатно сваляне на корпоративни лога в EPS формат.
 15. Logotypes.us -място на което можете да намерите векторни лога на много български и чуждестранни търговски марки и институции. За да можете да теглите логата от базата данни трябва първо да качите ново лого, създадено или векторизирано от вас и то да бъде публикувано на страницата.
 16. logos-vector.com – страницата предлага възможност за безплатно сваляне на стотици лога и удобни инструменти за търсене.
 17. qvectors.net предлага значителен брой векторни изображения, разделени в удобни за преглед категории, по-голямата част от изображенията са професионално направени и могат да обогатят проектите ви.
 18. MediaMilitia са създали безплатен пакет с 104 балончета за мисли и реч, които можетемоментално  да използвате в графичните си проекти.
 19. Seeklogo – Днес ви представяме изкючително удобен и лесен за употреба сайт – просто напишете името на компанията, която ви интересува в прозореца за търсене, натиснете Enter, въведете кода и го изтеглете във векторен формат.
 20. vecteezy.com е каталог на безплатните за сваляне изображения на някои от най-популярните световни творци. Сайтът се обновява ежедневно, заради което си заслужава да го проверявате редовно. Също така, той ви предлага възможност да качите своите проекти. За всяко изображение е уточнен лиценза, под който се разпространява. Има 14 категории, в които можете да търсите по ключова дума като филтрирате резултатите по четири критерия. Форматите, в които са налични файловете са AI, EPS, SVG или CDR. Разнообразието е на ниво, а за свалянето на векторни изображения от сайта не се изисква регистрация.
 21. vector4free.com. На този сайт можете да намерите безплатни векторни изображения в следните формати: Adobe Illustrator AI, EPS, PDF, SVG, Corel Draw CDR. Всички графики са безплатни за сваляне и са обозначени с етикети, което улеснява търсенето. Всички графики са безплатни за лична употреба, много от тях могат да се използват безплатно и с търговска цел. Въпреки това, не забравяйте да проверите лиценза и, преди да ги използвате. Свалянето не изисква регистрация.
 22. Vectorart – Приятна галерия, с доста интересни векторни изображения. Има голяма вероятност да намерите тук каквото ви трябва, ако подготвяте картичка, покана или подобен продукт.
 23. vectorjungle.com
 24. Vectorss.com Колекция с висококачествени и безплатни изображения и набори разделени по теми. Могат да се намерят доста полезни неща.
 25. Vector Junky Приятна колекция и лесен за работа сайт.
 26. vectorlady.com
 27. vectormadness.com е онлайн галерия от безплатни за употреба векторни изображения. Vectormadness претендира да е най-големият безплатен сайт за векторни графики. В момента разполага с 7 607 безплатни предложения, чийто брой нараства бързо. Колекцията е разнообразна, а изпълнението на изображенията е на много високо ниво. Файловете са разделени в 25 категории, сайтът има проста, но ефективна търсачка, а описанието на изображенията с ключови думи е добро. За да сваляте изображения не е нужна регистрация.
 28. vectorportal.com предлагаизображения, включително шаблони, например за дизайн на обложки за CD, елементи, подходящи за логодизайн и други полезни неща, разделени в 10 категории.Всяка категория е разделена на подкатегории за по-лесно търсене, има възможност и за търсене по ключови думи.Страницата предлага и възможност да качите изображение, създадено от вас и да го направите достъпно за сваляне.
 29. vectorstock.com – безплатният раздел – Сайтът за векторни графики vectorstock.com предлага висококачествени векторни изображения на изключително достъпни цени (масово цената за стандартен лиценз е 1$). Наред с това на страницата има колекция с повече от 100 безплатни за сваляне изображения, които можете да използвате в графичните си проекти.
 30. Vector Tuts – Колекция, която не впечатлява с размери, а с качество.
 31. Vector Vallеy Тук ще откриете доста голямо разнообразие от безплатни векторни изображения.
 32. Повече от 200 безплатни векторни икони – колегите от webdesignerdepot.com са подготвивли за читателите си набор от  повече от 200 векторни икони, наречен “Primo”. Иконите са налични както в растерен, така и във векторен формат, като файлове за Illustratror. Иконите са напълно безплатни за лична и търговска употреба.
 33. Проектът Noun събира и организира тези векторни изображения, като ги разделя в 11 категории, всяка от които е разделена в удобни подкатегории. Всички изображения във векторен формат е запазено, но все пак обърнете внимание, че някои от тях имат със запазени авторски права.
 34. Замразени текстове. Колегите от Carson Park Design имат блог, textwrap, който е посветен на типографията. В една от публикациите си, те споделят, че не могат да намерят „комиксов шрифт със „замръзнали“ букви“. Те са вложили творчество в решението на проблема и са създали собствени замразени буци сняг и висулки. Сега те ни предлагат решението си като PDF файл, който можете да отворите и разделите в Illustrator или друга програма за векторна графика. След това трябва просто да нагласите размерите на буците сняг според буквите, на които ги прилагате и работата е свършена. Можете да свалите файла оттук. 
 35. Тези 35 безплатни векторни фона са сред най-добрите, които съм срещал и можете свободно да ги използвате в работата си. Имайте предвид, че за да ги използвате за търговски цели, имате нужда от разрешението на авторите им.Свалете ги тук.
 36. Обществената библиотека на Ню Йорк дигитализира над 180 000 снимки, илюстрации, карти и различни други печатни материали. Хубавото е, че можете да ги свалите безплатно, при това с най-високата разделителна способност, в която са налични.

Безплатни онлайн приложения:

 1. Аcrobat.com ви дава възможност да използвате онлайн офис пакет, да проведете онлайн конференция и да покажете части от екрана си на участниците в нея, както и много други.
 2. Aviary Ако ви се налага да редактирате растерни или векторни изображения, без да имате инсталиран нужния софтуер, решението е пред вас. Онлайн приложението може да редактира дори аудио файлове.
 3. Caldera – с този безплатен продукт от Adobe можете да променяте размера, да преименувате и да променяте подредбата на изображенията си на партиди.
 4. cloudconvert е безплатно онлайн решение за конвертиране „на всичко към всичко.“ Той поддържа 206 файлови формата.
 5. ConvertFiles.com – онлайн инструмент за безплатно конвертиране на файлове. Той е  в състояние да конвертира един тип архиви в друг (например ZIP към RAR), може да се справи с повечето типове офис документи, формати за изображения, видео, аудио, както и PSD, EPS, както и разбира се възможност за конвертиране към PDF.
 6. CarbonMade е вероятно най-доброто място в мрежата, на което да изградите портфолиото си. Единственият по-добър начин е да имате собствена интернет страница. Преди да започнете да създавате собственото си портфолио, может да разгледате тези на другите. Уверявам ви, че отделеното времевреме си заслужава, особено като се има предвид, че те са разделени в категории и имат рейтинг.
 7. FontCapture.com ви предлага да превърнете почерка си в шрифт. За съжаление, работи само на латиница.
 8. LovelyCharts.com Ако се чудите как да създадете остроумна и забавна диаграма, LovelyCharts.com е приложението, от което се нуждаете, при това е напълно безплатно. LovelyCharts е уеб базирано приложение с големи възможности за създаване на графики и диаграми с лесна за употреба потребителска среда. Начинът му на работа и инструментите, които използва дори наподобяват тези на популярните програми за дизайн. Например, всеки обект се намира в каре, което можете да контролирате. Влачете някой от тях, за да промените размера на карето и задръжте SHIFT, за да запазите пропорциите му. Можете да навигирате в работното поле с помощта на шпацията, като в програма на Adobe.
 9. Online Barcode Generator – безплатен онлайн баркод генератор.
 10. Ето и една нова и подобрена алтернатива за генериране на баркодове онлайн. Тя е дело на Павел Владов и поддържа CODE 39, CODE 39 Extended, UPC A и EAN 13. освен, че генерира кода и дава информация дали е валиден, онлайн приложението показва и страната производител. Можете да свалите резултата в PNG формат. Можете да намерите генератора тук.
 11. Оnline-convert.com работи с десетки типове файлове от шест категории: аудио, видео, изображени, документ, електронни книги и създаване на индекси. Разнообразието от поддържани формати е огромно, а приложението е безплатно за употреба и може да бъде полезно в много ситуации.
 12. Picsi редактор – безплатен и лесен за употреба редактор за създаване на разнообразни фотопродукти, които можете да поръчате от Picsi.bg.
 13. Photoshop.com качете, организирайте и редактирайте снимките си онлай. Отново напълно безплатно, и отново от Adobe.
 14. SplashUp може да извършва повечето ежедневни корекции на снимките. Софтуерът е бърз, безплатен и лесен за употреба. Той може да ви помогне, когато не разполагате с настолен редактор за изображения.
 15. Sumopaint.com безплатен онлайн редактор за векторна графика, който може да ви спаси, когато, на машината, на която работите няма инсталирана програма за редакция на изображения. Интерфейсът е много подобен на този на Photoshop.
 16. Zamzar e удобен и безплатен онлайн конверор за всевъзможни типове графични, видео и аудио файлове. Просто прикачете файла си, изберете форматът, в който искате да го конвертирате и ще получите на зададения имейл линк, от който да свалите готовия файл. Той поддържа над 120 файлови формата и целта му е да се справи с конвертирането им за по-малко от 10 минути.

Безплатни текстури:

 1. Хартия от началото на 20-и век. Предлагаме ви тази интересна, полезна и безплатно колекция от хартии от началото на 20-и век, които можете да свалите безплатно с висока резолюция и да използвате в графичните си проекти. Тези текстури са сканирани от книги от началото на двадесети век, благодарение на Lost & Taken след което са сканирани с висока резолюция и готови за работа.Свалете ги оттук.

Безплатни уроци за работа с графичния софтуер:

 1. Над 950 ръководства за Photoshop ot  creativeoverflow.net можете да намерите ръководства за създаване на всевъзможни ефекти в най-популярния графичен редактор.
 2. Deke.com – кратки видеоматериали, показващи различни функции на Adobe Photoshop и тънкостите при прилагането им. Създадени са и са водени от Deke McClelland един от най-известните лектори и автори на книги и курсове за обучение по програмата. Наред с това са доста забавни.:)
 3. Ръководства за създаване на 40 текстови ефекта в Adobe Illustrator

Безплатни четки и макроси за Photoshop

 1. BrushPortfolio.com ви предлага колекция безплатни четки за Photoshop, които имитират визията на старите италиански пощенски картички. Четките са защитени с  Creative Commons Share Alike 3 лиценз, според който сте свободни да ги променяте и споделяте, докато цитирате източника и разпространявате резултата под същия, подобен или съвместим лиценз.
 2. b-squaredstock.deviantart.com – четки за Photoshop с дъждовни и снежни мотиви.
 3. Colorburned.com – колекция от 10 четки със снежни мотиви с висока резолюция.
 4. hawksmont.deviantart.com – колекция от четки със снежинки
 5. mmp-stock.deviantart.com – отново зимна колекция от „снежни“ четки
 6. www.techiesouls.com –  подбрали може би най-голямата колекция от безплатни четки за Photoshop в мрежата, повече от 250 безплатни четки с висока разделителна способност.
 7. Четки с листа. Създателят им, Devon Coker, предлага да ги използвате за да пресъздадете пролетта, лятото и есента в граффичните си проекти.
 8. Изключителна колекция от безплатни макроси за Photoshop. С тяхна помощ можете за секунди да приложите красиви ефекти, които да придадат на изображенията ви нужното настроение и да ви помогнат да направите проектите си по-добри.  Авторът им е my-dark-desire. За разгледате и свалите колекцията, цъкнете тук.
 9. Този безплатен, но изключително полезен макрос за Photoshop е подарък от PanosFX.com. С него можете да „подвиете“ който и да е ъгъл на документа си във Photoshop, като можете да накарате ефекта да изглежда точно по начина, който ви харесва. Свалете го оттук.

Безплатни скриптове за Indesign:

 1. Wordalizer, безплатен скрипт отInDiscripts.com, пренася облаците от думи в InDesign. Активирането на скрипта анализира съдържанието на текста, изчислява чеестотата на употреба на всяка дума и създава визуално интересен облак от най-често използваните думи. Wordalizer предлага значителен брой възможности – включително максималният размер на най-често използваните думи, разнообразни възможности за хоризонтално и вертикално разположение, и теми за облаците – всичко това ви дава значителни възможности за контрол над крайния резултат. За съжаление, актуалната версия на програмата поддържа само английски и френски език.

Безплатни скриптове за Illustrator:

 1. Повечето потребители ще намерят един или няколко от колекцията скриптове на Hiroyuki Sato за полезни. Circle, например, може да нарисува кръг с брой отправни точки, посочен от потребителя.  Това не звучи твърде вълнуващо, но може да е безценно за някой, който се опитва да раздели кръга на равни части, например за да създаде графика или да постави маркери на равно разстояние. Remove Anchors позволява с лекота да премахнете излишните отправни точки. Можете да научите видите подробни описания и да ги свалите от страницата на автора им тук.


Безплатни програми за обработка на растерни изображения

 1. The Gimp – най-популярният графичен редактор с отворен код. Има възможности, аналогични на тези на комерсиалните програми, но липсва вградена поддръжка на CMYK цветово пространство. Този проблем обаче може да се избегне, за повече информация вижте статията, посветена на GIMP, публикувана от колегите от printguide.info.
 2. GIMPshop е модификация на свободното приложение GNU Image Manipulation Program (GIMP). Основната му цел е да пресъздаде интерфейса на Photoshop и да накара потребителите му да се чувстват комфортно докато използват GIMP.

Други безплатни предложения

 1. Anaglyph Maker – безплатна и лесна за употреба програма, с която да създадете анаглифни (3D) изображения, които да се гледат с 3D очила.
 2. Color Calculator може да се окаже инструментът, от който се нуждаете, ако търсите идеалният начин да избирате и смесвате цветове и след това да ги конвертирате в различни цветови модели,. Той е безплатен инструмент за избор на цветове, който предлага различни начини за визуализиране и смесване на цветовете. С него можете и лесно да превърнете цветовете в съответствията им в RGB, CMYK, и HTML Hex. Можете да използвате Color Calculator онлайн или да свалите инсталационни файлове за Windows и Mac. Инструментът може да е изключително полезен, когато търсите максимално сходство между цветове, които ще се появяват в интернет и на печат или в други медии.
 3. cmyk2pantone удобен инструмент за установяване на съответствия между CMYK към Pantone цветове.
 4. Cover Browser съдържа повече от 450 000 корици на книги и комикси, съчетани с удобни инструмент за търсене. Някои от изображенията са със защитени авторски права от компанията, която ги е поръчала или от създателя им.
 5. Geobats е шрифт със символи във формата на страни и щати. С него е по-лесно да вкарате географията в проектите си, отколкото, ако използвате векторни изображения. Ако работите в Illustrator или InDesign, например, заредете Geobats в панела Glyphs, добавете желаната карта като текст и нагласте размера и цвета и – докато все още е текст или след като я преобразувате графичен обект. Шрифтът е безплатен за лична употреба.
 6. Filedropper – Слоганът на сайта гласи „най-простият начин за споделяне на файлове… а сега и и най-бързият“ и до голяма степен отговаря на истината.
 7. Flame е безплатно онлайн приложение, с което можете да рисувате с огън или дим. Нещо повече, Flame ви позволява да рредактирате цвета, прозрачността, плътността и цялостния изглед на творбата си. Можете да използвате приложението както за сериозни проекти, така и (както в моя случай) за дращене с цел запълване на времето. Ако създадете нещо, което искате да съхраните и евентуално да използвате офлайн, използвайте бутоба Save в долния десен ъгъл на работната среда на програмата, за да получите JPEG файл с разделиетлна способност 1680 x 1050, който съдържа творбата ви.
 8. Freepremiumfonts.com предлага приятна колекция шрифтове, сред които има доста приятни начертания на кирилица, върху които искам да привлека вниманието ви днес. Можете да ги видите тук.
 9. MyFontBook. Той показва всички шрифтове, които са инсталирани на вашата система. Можете да видите таблица с включените символи и примерен текст по свой избор. Можете да поставяте етикети и да определяте рейтинга на шрифтовете си и дори да отпечатвате примерни листове. За да използвате пълните възможности на приложението е достатъчно да се регистрирате безплатно.
 10. Online Chart Generator Това приложение ви предлага лесен и интуитивен начин да създадете разнообразни диаграми без да имате на разположение Excel, Illustrator или каквото и да е инсталирано приложение на компютъра си. Можете да намерите описнаие на начина му на работа тук. Програмата създавадиаграми в PNG формат за секунди, с параметри и изглед, избрани от вас. Процесът е по-лесен от и интуитивен отколкото пеи повечето платени приложения със същите възможности.
 11. Sansation – безплатен шрифт,  създаден от Bernd Montag и е елегантен модерен несерифен шрифт, вдъхновен от начертанията на Sebastian Lester Neo Sans и Neo Tech. В момента е наличен в три различни дебелини
 12. typedips.com ви предлага три безплатни за ползване и изключително оригинални шрифта с букви, направени от съответно кетчуп, горчица и майонеза. Нещо повече, начертанието може да се използва свобоцно и за търговски цели. Разбира се, ако искате да купите бира на създателите му, те няма да ви се разсърдят. За съжаление, липсват начертания на кирилица, но въпреки това шрифтовете могат да ви послужат в много случаи.
 13. Тypenuts.com – Безплатни тапети за екран за любителите на типографията
 14. Vintage Ad Browser е интернет страница с повече от 120 000 реклами, организирани в 53 категории. Авторът му е Philipp Lenssen. Част от рекламите са с сканирани от печатни материали (книги, списания, комикси), други са от източници в мрежата. Можете да търсите в 53-те категории (започващи с Alcohol до Xmas) или да търсите в колекцията по определена дума или фраза. Някои от изображенията са със защитени авторски права от компанията, която ги е поръчала или от създателя им.
 15. WC Fonts (“WC” е съкращение от “water closet”, водна тоалетна) предлага малка, но нарастваща колекция от уникални шрифтове. Всички те са безплатни за сваляне и употреба.
 16. Можете да свалите безплатен шрифт, съставен изцяло от снежинки и разработен от P22 оттук
 17. Този набор от векторни елементи прави лесни добавянето на скали, пасери, гънки, контури за щанцоване и други елементи. Нещата са спретанто подредени в EPS и AI файл, свалете ги като цъкнете на картинката. Версията е CS5. Все пак, преди да използвате каквито и да са марки, консултирайте се с печатницата.

Безплатни векторни социални икони

1. 80 векторни икони за социални медии Този набор включва 80 икони, както и допълнителни неща. Става дума за висококачествен набор векторни изображения за най-популярните социални мрежи в интерент.

2. Изключителен пакет социални икони в кубчета лед от Vectortuts+

Тези изключителни икони са дело на Oindrila Mukherjee и се предлагат изключително от Vectortuts+. При това, без пари. Пакетът включва 18 страхотни икони.

Свалете ги тук.

3, Над 100 едноцветни социални икони във векторен формат Този набор съдържа повече от 100 безплатни векторни икони с изчистен и минималистичен дизайн.

Свалете ги тук.

4. Социални икони с 3D ефект Тази колекция съдържа векторни икони, които имат 3D изглед. Те са дело на Six Revisions.

Свалете ги тук.

5. Кръгли социални икони с обемен ефект Този набор се състои от шарени и лъскави векторни иконки за социални мрежи. Тук можете да ги намерите и решени в сребърно: Silver Social Media Icon Pack.

Свалете ги от тук.

6. 24 Ръчно нарисувани векторни социални икони Тези икони са заслуга на Webdesigner Depot и всяка от тях има дизайн на скица, рисувана на ръка.

Свалете ги тук.

Генериране на QR кодове

 1. qrify
 2. Raco Industries
 3. BeQRious
 4. Unitag
 5. qrcode.littleidiot.be – силно препоръчително решение, позволява да свалите кодовете във векторен формат.

Генериране на произволни комбинации от букви/цифри.

 1. random.org
 2. generaterandomcodes.com

Безплатни текстури на хартиени торби:

 1. Brown Bag Man

 2. Texture 5

 3. Texture 2

 4. Paper Bag Texture

 5. Texture 001 PAPER

 6. Paper Texture Freebie

 7. Brown Paper Texture

 8. Paper Bag Lightly Stained

 9. Whitewashed Paper Bag

 10. It’s A Paper Bag

 11. Brown Paper Bag Texture

 12. Paper Bag Texture

 13. Texture Paper3

 14. Texture Paper

 15. brown paper bag

 16. Paper Bag

 17. Paper Bag

 18. Paper Bag

 19. brown paper bag 3

 20. Paper Bag Texture

 21. Paper Bag

 22. Paper Texture

 23. Crinkled Wrinkled Brown Paper Bag

 24. Paper Bag

 25. Old Wrinkled Paper

 26. Brown Paper Bag Texture

 27. Coffee Stained Brown Paper Bag Texture

 28. Paper Bag

 29. Brown Paper Bag Texture Set

Генериране на цветове:

Pictaculous.com е безценен безплатен онлайн инструмент, който може да улесни процеса по създаване на дизайн. Той работи елементарно – просто качете изображение на сайта (до 500K) и Pictaculous ще генерира палитра от цветове, базирани на снимката. После може да я свалите като палитра за Photoshop и да я използвате в дизайна си. Ще получите и линкове към допълващи палитри от Kuler и Colorlovers.

Шаблони за материали за печат:

01. GraphicRiver.net

02. psdGraphics


03. Design Instruct


04. Company Folders


05. PSDStyle


06. FreePSDFiles.net


07. Designrshub


08. BestBusinessCard.net


09. Pixeden


Вижте подробна информация за всички тук.

Безплатни шаблони за листовки/флаери:

 1. Electronic Nights – Шаблон за листовка за електронна или хаус музика, за събития и фестивали.
 2. Summer Beach Day
 3. Този шаблон има свеж дизайн, за плажни събития през лятото.
 4. Urban Beats – Безплатен шаблон за листовка с красив кафяв мотив и геометрични елементи.
 5. Beer Festival – PSD Шаблон с минималистичен дизайн за бирени фестивали, събития в кръми и други.
 6. IndieHeroes – Листовка за представяне на Инди Рок/Алтърнатив/Гръндж музикални събития, като концерти, фестивали, клубни участия.
 7. Christmas – Красив шаблон, подходящ за DJ партита или клубни участия.
 8. Friday Party – Листовка с модерен дизайн, за клюбове, които искат да рекламират събитията си.
 9. Surfing – Абсолютно безплатен за използване и употреба флаер със спортна тематика. Сърф, по-точно.
 10. Корпоративна листовка – Професионална листовка с корпоративен дизайн. Можете да я свалите в PSD формат и има файл готов за печат с 300 dpi и в CMYK PSD. Всички елементи са годни за редактиране и персонализиране.
 11. Deep Sound – PSD файлове, готови за печат в CMYK и с 300 dpi. Удобно разделени в слоеве за лесна навигация.
 12. Space Jockey – Шаблон за DJ събития и клубове.
 13. Изчистен корпоративен флаер – 2 PSD файла с групирани и добре организирани слоеве. Елементите са векторни, което позволява промяна на размера без загуба на качество.
 14. Free Flyer Vol.10 – Шаблон за листовка за новогодишни музикални събития.
 15. Summer Cocktail Party – Модерна листовка, която е добър рекламен инструмент за всякакви летни събития на открито.
 16. Fire Night Party – PSD парти флаер за нощни клубове, ресторанти, барове  и други, 300dpi, CMYK.
 17. Rock In The City – Rock In The City е лесен за персонализация и подходящ за партите, клубове и други.
 18. Let’s Get Indie – Предназначен за Indie / Alternative / Rock / Folk / Grunge събития.
 19. Birthday Party V02
 20. Beer Time – Още един бирен шаблон, подходящ за промоции за барове и ресторанти.

Конвертиране на шрифтове:

fontconverter.org е онлайн инструмент за конвертиране на шрифтове. Той е бърз, лесен и удобен и може да преобразува успешно Mac шрифтове за PC и обратното. Поддържаните файлови формати са: ttf, otf, pfb, dfont, otb, fon, fnt, svg, ttc, bdf, sfd, cff, pfa, ofm, acfm, amfm, cha, chr. Достатъчно е да качите файла си, да изберете формата, в който искате да го преобразувате и да свалите готовия файл. Всичко това е безплатно.

Advertisements

38 Comments Add yours

 1. Stefan Zdravkov каза:

  помогнете на в. Сирак – към Индизайн ми липсват плугини за Индизайн цз 2 . Нямам сричко-пренасяща система и незнам как да избегна големинте разрядки между думите?!

  1. bulged каза:

   Индизайн ЦС2 има вградено сричкопренасяне, включително на български, при това работи съвсем приемливо. Просто програмата трябва да е обновено поне до версия 4.0.1.

   Тук можете да прочетете повече по въпроса от форума на printguide.info.

   Успех,

   Мартин

 2. Стоянка Ганева каза:

  Моля за помощ
  трябва да генерирам ПДФ файл за печат от Пейдж мекър 7. Инсталирах акробат дестилър изтеглих и сложих ППД то на Дедракс. Файловете ми на Пейджа са работени в CMYK , епсовте, тифове … текстове…всичко и резолюцията на експорта на епсове…и тн. са 300 dpi. Защо след като изпратих файловете от печатницата ми казват че всичко им излиза RGB.. и резолюцията ми е ниска. Може ли някой да ме осветли как да направя така че като принтна да ми излиза СМИК… и правилно ли правя за принтер избирам акробата а в ппд слагам деракс…Не ми работи опцията в пейджа експорт в пдф… липсвал плъгин…това ли е причината да ми излизат бози на генерирания пдф… ( изделието което се опитвам да печатам.. е пълноцветна книга

  1. Bulged каза:

   Здравейте,

   А вие ли създавате PDF-а за печат?
   В този случай е възможно е проблемът да е от настройките на Distiller. Ако е така, използвайте Press Quality в Distiller или направо изпратете PS файла на печатницата.

   Дано съм бил полезен,
   Мартин

 3. vector finder каза:

  Great collection 🙂

  Check also http://www.vector-finder.com for more free vector graphics 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s